Terorizam – Suđenja


Emir Ališić Počelo suđenje Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji 8. Jula 2020. Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrane, počelo je suđenje Emiru Ališiću, koji se tereti za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Ostao u Siriji do zadnje sekunde 1. Jula 2020. Na suđenju Jasminu Keseroviću zbog ratovanja u Siriji, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznio je nalaz o “Islamskoj državi”, organizaciji ISIL-a te o državljanima BiH koji su išli na strano ratište.
Razmatranje sporazuma o krivnji Armena Dželke 15. jula 1. Jula 2020. Na suđenju za pridruživanje terorističkoj organizaciji, vještak neuropsihijatar je kazao da je optuženi Armen Dželko izrazio iskreno kajanje i žaljenje zbog perioda koji je proveo na stranom ratištu u Siriji, kao i da je sposoban da prati tok suđenja.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Istražioci ispričali kako su pronašli video i identifikovali Kasupovića 1. Jula 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću za terorizam, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o načinima na koje su dolazili do informacija o optuženom i njegovom boravku u Siriji.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: ISIL na listi terorističkih organizacija 17. Juna 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je ISIL stavljen na listu terorističkih organizacija 2013. godine.
Muharem Dunić blizu postizanja sporazuma o priznanju krivice 15. Juna 2020. Odbrana Muharema Dunića, optuženog za pridruživanje terorističkoj organizaciji, blizu je postizanja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Svjedok objasnio kako je ISIL nastao od “Al-Kaide” 15. Juna 2020. Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o proglašavanju ISIL-a terorističkom organizacijom i restriktivnim mjerama koje su članice Ujedinjenih nacija (UN) dužne primjenjivati prema njoj i njenim pripadnicima. Ispričao je kako je identifikovan Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji u sastavu terorističke organizacije.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Optuženi za ratovanje u Siriji Senad Kasupović pregovara s Tužilaštvom BiH 3. Juna 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) ispričali su kako su svjedoci identifikovali optuženog.
Armen Dželko Informacije svjedoka o Dželkinom ranjavanju i obučavanju u Siriji 27. Maja 2020. Istražilac Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) posvjedočio je kako su prikupljane informacije o boravku Armena Dželke na ratištu u Siriji.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH SIPA preko svjedoka utvrđivala identitet Keserovića 27. Maja 2020. Prvi svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je identifikovan Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji u sastavu terorističke organizacije.