Terorizam – Suđenja


Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Tri svjedoka prepoznala optuženog u fotoalbumu 11. Avgusta 2020. Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji u sastavu terorističke organizacije, kazao kako su tri svjedoka u predočenom fotoalbumu prepoznala optuženog.
Keserović: Emitovan snimak s pozivom na ubijanje 29. Jula 2020. Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine zaključio je s velikom vjerovatnoćom da je lice koje na snimku poziva na ubistva Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji.
Emir Ališić Ališić na fotografijama u uniformi i s puškom 21. Jula 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su prikupljali informacije o njegovom odlasku i boravku u Siriji, a prikazani su i snimci optuženog u uniformi i s oružjem.
Armen Dželko osuđen na tri i po godine zbog ratovanja u Siriji 15. Jula 2020. Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice i osudio Armena Dželku na tri i po godine zatvora za pridruživanje terorističkoj grupi u Siriji.
Emir Ališić Počelo suđenje Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji 8. Jula 2020. Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrane, počelo je suđenje Emiru Ališiću, koji se tereti za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Ostao u Siriji do zadnje sekunde 1. Jula 2020. Na suđenju Jasminu Keseroviću zbog ratovanja u Siriji, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznio je nalaz o “Islamskoj državi”, organizaciji ISIL-a te o državljanima BiH koji su išli na strano ratište.
Razmatranje sporazuma o krivnji Armena Dželke 15. jula 1. Jula 2020. Na suđenju za pridruživanje terorističkoj organizaciji, vještak neuropsihijatar je kazao da je optuženi Armen Dželko izrazio iskreno kajanje i žaljenje zbog perioda koji je proveo na stranom ratištu u Siriji, kao i da je sposoban da prati tok suđenja.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Istražioci ispričali kako su pronašli video i identifikovali Kasupovića 1. Jula 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću za terorizam, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o načinima na koje su dolazili do informacija o optuženom i njegovom boravku u Siriji.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: ISIL na listi terorističkih organizacija 17. Juna 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je ISIL stavljen na listu terorističkih organizacija 2013. godine.
Muharem Dunić blizu postizanja sporazuma o priznanju krivice 15. Juna 2020. Odbrana Muharema Dunića, optuženog za pridruživanje terorističkoj organizaciji, blizu je postizanja sporazuma o priznanju krivice sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine.