Terorizam – Suđenja


Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Identifikacija nije moguća sa sigurnošću 12. Augusta 2020. Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da na određenim fotografijama nije mogao biometrijskim metodama identifikovati optuženog Senada Kasupovića, ali da postoji nekoliko slika koje asociraju na optuženog.
Milarem Berbić Milarem Berbić u Siriju otišao zbog svoje kćerke 11. Augusta 2020. Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju Milaremu Berbiću, koji se tereti za terorizam, odnosno pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, rekao da je optuženi u Siriju otišao zbog kćerke koja je tamo ranije otputovala sa suprugom i djecom.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Tri svjedoka prepoznala optuženog u fotoalbumu 11. Augusta 2020. Istražitelj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) je na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji u sastavu terorističke organizacije, kazao kako su tri svjedoka u predočenom fotoalbumu prepoznala optuženog.
Keserović: Emitovan snimak s pozivom na ubijanje 29. Jula 2020. Vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine zaključio je s velikom vjerovatnoćom da je lice koje na snimku poziva na ubistva Jasmin Keserović, koji je optužen zbog ratovanja u Siriji.
Emir Ališić Ališić na fotografijama u uniformi i s puškom 21. Jula 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su prikupljali informacije o njegovom odlasku i boravku u Siriji, a prikazani su i snimci optuženog u uniformi i s oružjem.
Armen Dželko osuđen na tri i po godine zbog ratovanja u Siriji 15. Jula 2020. Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je sporazum o priznanju krivice i osudio Armena Dželku na tri i po godine zatvora za pridruživanje terorističkoj grupi u Siriji.
Emir Ališić Počelo suđenje Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji 8. Jula 2020. Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i Odbrane, počelo je suđenje Emiru Ališiću, koji se tereti za organizovanje terorističke grupe, odnosno ratovanje na području Sirije.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Keserović: Ostao u Siriji do zadnje sekunde 1. Jula 2020. Na suđenju Jasminu Keseroviću zbog ratovanja u Siriji, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine iznio je nalaz o “Islamskoj državi”, organizaciji ISIL-a te o državljanima BiH koji su išli na strano ratište.
Razmatranje sporazuma o krivnji Armena Dželke 15. jula 1. Jula 2020. Na suđenju za pridruživanje terorističkoj organizaciji, vještak neuropsihijatar je kazao da je optuženi Armen Dželko izrazio iskreno kajanje i žaljenje zbog perioda koji je proveo na stranom ratištu u Siriji, kao i da je sposoban da prati tok suđenja.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Istražioci ispričali kako su pronašli video i identifikovali Kasupovića 1. Jula 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću za terorizam, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o načinima na koje su dolazili do informacija o optuženom i njegovom boravku u Siriji.