O nama

Balkanska istraživačka mreža u Bosni i Hercegovini (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu, specijalizirana za praćenje i izvještavanje o suđenjima za ratne zločine.

Od svog formiranja 2005. godine BIRN BiH informira javnost o procesuiranju ratnih zločina pri državnom i lokalnim sudovima u BiH te Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

BIRN BiH podržava razvoj medija, civilnog društva, kao i provođenje ljudskih prava.

U skladu sa svojom ciljevima, BIRN BiH objavljuje visokokvalitetne izvještaje, istraživanja i analize iz ključnih oblasti tranzicijske pravde, otvarajući debate i pronalazeći moguća rješenja.

Sve je pohranjeno u arhivi BIRN-a, što ujedno predstavlja osnov za televizijski i radijski sadržaj. Također, u arhivi se mogu pronaći i svjedočenja žrtava, kao i intervjui sa visokopozicioniranim i relevantnim osobama.

BIRN BiH je također objavio dva dokumentarna filma. “Nedostaješ mi…” je dokumentarac o patnjama i stvarnosti s kojima se suočavaju ljudi što su tokom mirnodopskog i ratnog perioda izgubili članove porodice. Drugi film pod nazivom “Nečujni krik” govori o traumama koje još uvijek, dvadeset godina nakon završetka rata u Bosni, osjećaju žrtve seksualnog zlostavljanja.

BIRN BiH pruža obuku novinarima o profesionalnom izvještavanju o sudskim procesima. Ujedno, podržava razvoj medija, nevladinih organizacija, kao i poštivanje ljudskih prava.

BIRN BiH je 2015. započeo projekat posvećen praćenju i izvještavanju o slučajevima organiziranog kriminala, korupcije i terorizma. Radeći uz puno poštivanje svih profesionalnih standarda te izvještavajući objektivno i nezavisno, BIRN BiH je prepoznat od mnogih eksperata i predstavnika državnih institucija kao organizacija sposobna da proširi svoje polje djelovanja i nastavi informirati i educirati javnost o pravosudnim pitanjima.