O nama

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) je medijska nevladina organizacija sa sjedištem u Sarajevu, specijalizirana za praćenje i izvještavanje sa suđenja za ratne zločine, korupciju i terorizam. Novinari BIRN-a BiH godinama su vodeći izvori za javnost iz oblasti tranzicijske pravde, vladavine prava i ekstremizma.

Od svog formiranja 2005. godine BIRN BiH informiše javnost o procesuiranju ratnih zločina pri državnom i lokalnim sudovima u BiH, te Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), a kasnije i Mehanizmu za međunarodne krivične sudove (MMKS), pred kojim danas čeka i posljednju presudu za zločine počinjene u BiH koja će biti izrečena u Haagu.

Na stranici Detektor.ba pohranjene su, u različitim novinarskim te audio i video formama, desetine hiljada izvještaja s ročišta, izjava svjedoka zločina, preživjelih žrtava i članova porodica nestalih.

Ova bogata arhivska građa, koja sadrži i analize relevantnih stručnjaka iz oblasti tranzicijske pravde iz države, regiona i svijeta, dostupna je, uz podršku donatora, besplatno svim istraživačima, novinarima i studentima koji žele saznati više o proteklom ratu. Nakon BIRN-ovih istraživanja o neprocesuiranju odgovornih za ratne zločine, Državno tužilaštvo podiglo je nekoliko optužnica, što je ujedno i najveća satisfakcija posvećenoj profesionalnoj redakciji.

BIRN BiH je 2015. započeo projekat posvećen praćenju i izvještavanju o slučajevima organiziranog kriminala, korupcije i terorizma. Od tada je objavljen niz analiza, istraživanja i dokumentarnih emisija o korupcijskim aferama, neprocesuiranim krivičnim djelima i odlascima na strana ratišta, a za koje su međunarodne organizacije nagrađivale BIRN-ov tim.

Novinarke i novinari BIRN-a BiH također ukazuju na širenje ekstremističkih i desničarskih grupa u regionu, otkrivajući trendove koji se prelijevaju i u BiH, te upozoravajući na negativne posljedice narativa koje koriste krajnje desničarski pokreti. Na ovaj su način novinari i urednici BIRN-a u javnosti prepoznati kao stručnjaci za polje ekstremizma, te su o ovoj temi i stranim uticajima u BiH, posebno o svemu što Rusija radi nakon početka invazije na Ukrajinu, kao i o drugim temama, čest izvor informacija u medijima.

Uz gostovanja, objavu oko 25.000 tekstova o ova tri segmenta, BIRN BiH producira i mjesečnu emisiju koju distribuira televizijskim kućama u BiH, pod nazivom TV Justice – kojih je do januara 2023. objavljeno 145 epizoda. U planovima je i dodatno razvijanje TV produkcije emisijom o dezinformacijama i digitalnoj sigurnosti.

Kroz različite projekte, BIRN je podržan u kreiranju nekoliko dokumentarnih filmova. “Nedostaješ mi…” jeste dokumentarac o patnjama i stvarnosti s kojima se suočavaju članovi porodica nestalih. Drugi film, pod nazivom “Nečujni krik”, govori o traumama koje još uvijek, više od dvadeset godina nakon završetka rata u Bosni i Hercegovini, osjećaju žrtve seksualnog zlostavljanja.

Kao i ostali, dokumentarni film “Pod zemljom” o ratnoj bolnici izgrađenoj u Olovu u kojoj je spašeno na stotine života i rođeno oko 500 beba, dostupan je besplatno na YouTube kanalu BIRN-a BiH. Na listi je i onaj posvećen ljudskim pravima, dokumentarac pod nazivom “Novinarstvo nije zločin”, koji pokreće debatu o napadima na novinarke i novinare, te neprocesuiranju tih djela.

Uz to, istraživačkim radom javnosti je omogućen uvid u nekoliko baza podataka – o terorizmu, mržnji, službenim automobilima i masovnim grobnicama. U 2023. javnosti će biti dostupna i baza utvrđenih sudskih činjenica namijenjena u edukativne svrhe.

Do sada je BIRN BiH ostvario saradnju s velikim brojem udruženja žrtava i različitih nevladinih organizacija. Jedan od najvećih projekata urađen s Memorijalnim centrom Srebrenica “Životi iza polja smrti” sačuvao je izjave preživjelih žrtava genocida, a podstranica “Mjeseci opsade” prikazuje svakodnevni život građana Sarajeva tokom rata i podsjeća na one koji nisu dočekali njegov kraj.

Pred jednu od najznačajnijih presuda bivšem generalu Vojske Republike Srpske, BIRN BiH je objavio i fotopriču koja prikazuje mjesta na kojima su počinjeni zločini. Fotopriču “Prizori zločina” možete pogledati ovdje.

U februaru 2022. u Potočarima u prostorijama i u saradnji s Memorijalnim centrom Srebrenica otvorili smo Spomen–sobu “Životi iza polja smrti” – rezultat dvogodišnjeg rada na dokumentovanju stotinu svjedočanstava preživjelih žrtava genocida. Nakon duže od 15 godina postojanja i izvještavanja o suđenjima za ratne zločine, to je bilo prvi put da BIRN BiH priprema poseban muzejski sadržaj.

Samostalnim radom, te kroz različite saradnje, BIRN BiH je do sada objavio deset publikacija, dostupnih ovdje.

BIRN BiH pruža obuku novinarima i studentima o profesionalnom izvještavanju o sudskim procesima i nestalim osobama, istraživačkom novinarstvu i drugim temama, čime podržava razvoj medija i nevladinih organizacija uz maksimalno poštivanje ljudskih prava.

Redakcija BIRN-a BiH raste iz godine u godinu, a s njom, uz podršku donatora, i novi projekti posvećeni tranzicionoj pravdi, vladavini prava, ekstremizmu i borbi za ljudska prava.