Baze podataka

Mapiranje mržnje

Mapiranje mržnje je baza podataka o govoru mržnje, diskriminatornom govoru, negiranju genocida i drugih ratnih zločina koje zvaničnici ili javne ličnosti izgovaraju u medijima ili na društvenim mrežama te incidentima u kojima se izaziva mržnja ili negiraju ratni zločini. Podaci se redovno osvježavaju i unose od početka oktobra 2021. godine.

Posjetite bazu

Baza službenih automobila u BiH

Baza službenih automobila u BiH sadrži sve tendere za kupovinu vozila u 2021. godini, kao i vozne parkove stotina institucija i javnih kompanija i troškove njihovog održavanja. Podaci u bazi se svakodnevno osvježavaju.

Posjetite bazu

Baza presuda za terorizam

Baza podataka o terorizmu i stranim borcima, koju je razvila Balkanska istraživačka mreža, sadrži informacije o svim osudama za domaći terorizam, kao i presude za borbe u sukobima u Ukrajini i Siriji koje su izrečene u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji.

Baza podataka sadrži i detaljne preglede slučaja koji uključuje fotografije i videozapise, koristeći BIRN-ovo opsežno izvještavanje o tim slučajevima, kao i resursni centar koji nudi videouputstva i PDF brošure o tome kako izvještavati o nasilnom ekstremizmu i terorizmu.

Posjetite bazu

Bitter Land – Mapa masovnih grobnica

Baza podataka Bitter Land pruža informacije na tri jezika (engleski, bosanski/hrvatski/srpski i albanski) o lokacijama masovnih grobnica iz ratova u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i na Kosovu, o broju žrtava identifikovanih nakon ekshumacija, daje uvid u arhivske izveštaje i fotografije, kao i detalje povezane sa sudskim predmetima i presudama, izjave svjedoka i druge resurse.

Posjetite bazu
Sudske činjenice o ratu u BiH

Baza sudski utvrđenih činjenica je projekat Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine koji se u periodu od aprila 2021. godine do marta 2023. realizuje uz podršku Fonda za demokratiju Ujedinjenih nacija.

Cilj projekta je stvoriti izvore informacija zasnovane na činjenicama koji se mogu koristiti u obrazovne i informativne svrhe, što će doprinijeti borbi protiv dezinformacija i poboljšanju medijske pismenosti.

Posjetite bazu