Suđenje

Milarem Berbić ne može pratiti suđenje za odlazak u Siriju – tvrdi da su mu ugrožena prava

7. Decembra 2020.16:50
Na suđenju za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, optuženi Milarem Berbić je kazao da ne može pratiti tok suđenja dok mu se u Zavodu, gdje je u pritvoru, ne ispune osnovna prava.

Milarem Berbić
Milarem Berbić. Foto: Sud BiH

Branilac optuženog Almin Hrustić je pred Sudom Bosne i Hercegovine rekao kako njegov branjenik nije u stanju pratiti tok suđenja, te da iznosi pritužbu na boravak u Zavodu.

“Moj branjenik tri mjeseca nije jeo meso, on je od upravnika Siniše Perkovića tražio da mu se omogući meso s halal certifikatom i šetnje”, kazao je Hrustić, dodavši kako su njegovom branjeniku znatno ugrožena prava.

Hrustić je rekao i kako je uputio dopis Ministarstvu pravde BiH i Instituciji ombudsmana za odnos Zavoda prema njegovom branjeniku, istaknuvši kako on nema pravo na ishranu, na ispovijedanje religije, ali i kako traži da mu se zamijeni liječnik.

“Kaže da nije mentalno zdrav, da je izgladnio. Nema komunikaciju ni s kim”, kazao je Hrustić i dodao da je njegov branjenik 16 dana štrajkovao glađu.

Sudu se obratio i Berbić, koji je rekao kako mu je upravnik Zavoda kazao da “oni koji su iz Sirije, ne mogu komunicirati”.

“Ta zabrana je ukinuta u sedmom mjesecu”, rekao je Berbić, dodavši da su tokom šetnji koje je ranije imao zatvorenici imali nekorektan odnos prema njemu.

Kako je kazao, on traži i promjenu trenutne doktorice, zbog toga što je žensko, ali i zbog toga što ima nekorektan odnos.

“Prije 20 dana sam tražio pregled oftalmologa i urologa. Prošle sedmice sam trebao ići na pregled kod urologa, od tada ništa”, rekao je Berbić, koji smatra da mu ne preostaje ništa drugo nego štrajk dok mu se ne ostvare njegova prava.

“Ja tražim šetnju bez te grupe, redovno informisanje o situaciji u svijetu i hranu s halal certifikatom”, kazao je Berbić, napomenuvši da, ukoliko dobije televizor, ne bi ni izlazio.

Berbić se tereti da je 29. augusta 2014. napustio BiH s namjerom da se pridruži stranim formacijama koje su se borile protiv legitimnih vojnih snaga u Siriji, gdje se pridružio jedinici Gorana Pavlovića koja se borila na strani takozvanog ISIL-a, nakon čega su ga zarobile kurdske snage.

Predsjedavajuća Sudskog vijeća Džemila Begović pitala je Berbića da li je sposoban da se sasluša svjedok pozvan na ročište, na što je on odgovorio da nije.

Na ovom ročištu došlo je i do izmjene sastava Sudskog vijeća zbog bolesti Nenada Šelede. Novi član Vijeća je Stanko Blagić.

Tužilaštvo BiH i Odbrana nisu imali prigovora na novi sastav Vijeća.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. decembar.

 

Nermina Kuloglija-Zolj