Suđenje

Povratnice iz Sirije ne mogu svjedočiti

18. Novembra 2020.12:13
Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da četiri svjedokinje nisu sposobne da se pojave u sudnici.

This post is also available in: English

Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH
Senad Kasupović. Foto: Sud BiH

Vještakinja neuropsihijatrijske struke Azra Alajbegović je na zahtjev Tužilaštva sačinila nalaze o procesnoj sposobnosti četiri svjedokinje, koje su u Bosnu i Hercegovinu vraćene iz Sirije u decembru prošle godine.

Ona je govorila o zdravstvenim problemima svjedokinja, navodeći da se ne bi mogla predvidjeti reakcija pojedinih na dolazak u Sud. Za jednu od njih je navela da bi uz stručnu pomoć i posebne metode možda mogla svjedočiti.

Branioca Huseina Mušića interesovalo je od kada svjedokinje imaju zdravstvenih problema te da li su bile sposobne kada su davale izjavu prošle godine.

Alajbegović je kazala da ih tada nije pregledala, ali da su mogle imati tegobe s manjim manifestacijama. Napomenula je da su izjave od njih uzimane dan nakon što su stigle iz Sirije.

Odbrana je rekla da nema primjedbi na nalaze vještaka, a tužilac Ćazim Hasanspahić je predložio da se na narednom ročištu pročitaju iskazi četiri svjedokinje iz istrage.

On je zamolio Sudsko vijeće da upozori javnost da se ne objavljuju imena svjedokinja zbog njihovih ličnih i porodičnih prilika. Predsjedavajući Vijeća Mirsad Strika uvažio je ovaj prijedlog.

Tužilac je rekao da odustaje od ostalih svjedoka.

Kasupović je optužen da je 2013. otišao iz BiH i u Siriji se borio na strani takozvanog ISIL-a, koji je proglašen terorističkom organizacijom.

Nastavak suđenja je zakazan za 2. decembar.

Marija Taušan


This post is also available in: English