Suđenje

Tužiteljstvo traži mjesec dana pritvora za Jahju Vukovića

27. Oktobra 2020.13:29
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je jednomjesečni pritvor za Jahju Vukovića, kojeg sumnjiči za počinjenje kaznenog djela “organiziranje terorističke grupe”, a Odbrana je predložila mjere zabrane.

This post is also available in: English (English)

Sud BiH izlaz
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Vuković je prije nekoliko dana izručen iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, a osumnjičen je, kako je navelo Tužiteljstvo, za pridruživanje formaciji “Al-Nusra Front” te da je, zajedno s drugim bosanskohercegovačkim državljanima, u okviru jedinice “Hattab”, sudjelovao u terorističkim aktivnostima te grupe na području Sirije. Aktivnosti za koje se sumnjiči uključivale su napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i drugo.

Prema obrazloženju tužitelja Ćazima Hasanspahića, pritvor je predložen po četiri osnove – mogućnosti bijega, utjecaja na svjedoke, mogućeg povratka u Siriju i ponovnog priključenja terorističkim grupama, te zbog opasnosti po sigurnost građana Bosne i Hercegovine.

“Evidentno je da je osumnjičeni Jahja Vuković šest godina boravio u Siriji i bio u redovima ‘Al-Nusra Fronta’, koji je aktom Ministarstva sigurnosti BiH, ali i Ujedinjenih naroda, označen kao teroristička organizacija. Osumnjičeni tokom ispitivanja nije osporavao pripadnost toj organizaciji i da je prošao vojnu obuku. Jasno se može zaključiti kako postoje osnove sumnje da je počinio djelo koje mu se stavlja na teret”, rekao je Hasanspahić navodeći razloge zbog kojih je u potpunosti ostao kod prijedloga za određivanje pritvora.

Takvom prijedlogu usprotivio se Vukovićev branitelj po službenoj dužnosti, odvjetnik Bakir Hećimović.

Naveo je kako je njegov branjenik “mlad čovjek, koji nikad nije kažnjavan”, te da je s roditeljima otišao u Siriju 2014., kada je imao samo 15 godina.

“Treba razmisliti da li je postojao umišljaj lica koje ima 15 godina i da li se o bilo čemu pitao ili odlučivao. Niti jednom odlukom nije mogao da odredi tok života kad je s roditeljima krenuo put Sirije. Ako se nastanio u Siriji, možda to ne znači da je bio pripadnik terorističke organizacije”, kazao je Hećimović.

Prema njegovim riječima, osumnjičeni je “dao opširnu izjavu, ostvaruje saradnju, iznosi odbranu, daje činjenice i o drugim stvarima”.

Odvjetnik Hećimović zatražio je za svog branjenika mjere zabrane – kućni pritvor, nasumične provjere policije i oduzimanje putnih isprava.

Sud će odluku donijeti u zakonskom roku.

This post is also available in: English (English)