Terorizam – Suđenja


Emir Ališić Ališić: Neizvjesno svjedočenje povratnica iz Sirije 6. Oktobra 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, odgođeno je saslušanje četiri svjedokinje, povratnice iz Sirije, za koje je rečeno da su u teškom psihičkom stanju.
Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Gavrilu Steviću za ratovanje u Ukrajini 30. Septembra 2020. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Žalbenog vijeća Suda BiH ukidanje presude kojom je Gavrilo Stević oslobođen optužbi za odlazak na ratište u Ukrajinu i pridruživanje paravojnim formacijama.
Ališić: Otišao u Siriju zbog ideala 29. Septembra 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji, vještak neuropsihijatarije iznio je svoj nalaz i mišljenje, u kojem je kazao da je optuženi “sposoban pratiti postupak” i da je vještačenje pokazalo da se ne radi o osobi koja ima radikalno ponašanje.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Na specijalnim zadacima u Siriji 23. Septembra 2020. Na suđenju za pridruživanje stranim vojnim formacijama, zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u Siriji viđao optuženog Senada Kasupovića.
Emir Ališić Ališić: Čuli za bratov odlazak u Siriju 21. Septembra 2020. Na suđenju za pridruživanje stranim vojnim formacijama, braća optuženog Emira Ališića ispričala su kako su čuli o njegovom odlasku u Siriju.
Emir Ališić Ališić: Od Prijedora preko Zavidovića i Ošva do Sirije 8. Septembra 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su saznali da je optuženi otišao u Siriju.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupovićev identitet potvrđen na osnovu otiska prsta 2. Septembra 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, vještak Državnog tužilaštva je kazao kako je svojim nalazom utvrdio da otisci prstiju koje je provjeravao nesporno pripadaju optuženom.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Tvrdnje istražitelja SIPA-e: Keserović na videosnimku “Ponos je u džihadu” 20. Augusta 2020. Na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su svjedočili o pojavljivanju optuženog u videosnimku “Ponos je u džihadu” na stranici “Vijesti ummeta”.
Hamza Labidi Svjedok tvrdi da je na snimku arapske televizije Hamza Labidi 19. Augusta 2020. Na suđenju Hamzi Labidiju, za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su svjedočili o prisustvu optuženog na sirijskom ratištu.
Milarem Berbić “Velika vjerovatnoća” da je čovjek sa kapom i naočalama Berbić 17. Augusta 2020. Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je odgovarajući na pitanja Odbrane precizirao da je velika vjerovatnoća da se na predočenim fotografijama nalazi optuženi Milarem Berbić.