Terorizam – Suđenja


Ališić: Otišao u Siriju zbog ideala 29. Septembra 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji, vještak neuropsihijatarije iznio je svoj nalaz i mišljenje, u kojem je kazao da je optuženi “sposoban pratiti postupak” i da je vještačenje pokazalo da se ne radi o osobi koja ima radikalno ponašanje.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Na specijalnim zadacima u Siriji 23. Septembra 2020. Na suđenju za pridruživanje stranim vojnim formacijama, zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u Siriji viđao optuženog Senada Kasupovića.
Emir Ališić Ališić: Čuli za bratov odlazak u Siriju 21. Septembra 2020. Na suđenju za pridruživanje stranim vojnim formacijama, braća optuženog Emira Ališića ispričala su kako su čuli o njegovom odlasku u Siriju.
Emir Ališić Ališić: Od Prijedora preko Zavidovića i Ošva do Sirije 8. Septembra 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako su saznali da je optuženi otišao u Siriju.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupovićev identitet potvrđen na osnovu otiska prsta 2. Septembra 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, vještak Državnog tužilaštva je kazao kako je svojim nalazom utvrdio da otisci prstiju koje je provjeravao nesporno pripadaju optuženom.
Jasmin Keserovic. Izvor: Sud BiH Tvrdnje istražitelja SIPA-e: Keserović na videosnimku “Ponos je u džihadu” 20. Avgusta 2020. Na suđenju Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su svjedočili o pojavljivanju optuženog u videosnimku “Ponos je u džihadu” na stranici “Vijesti ummeta”.
Hamza Labidi Svjedok tvrdi da je na snimku arapske televizije Hamza Labidi 19. Avgusta 2020. Na suđenju Hamzi Labidiju, za pridruživanje stranim paravojnim formacijama u Siriji, istražitelji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su svjedočili o prisustvu optuženog na sirijskom ratištu.
Milarem Berbić “Velika vjerovatnoća” da je čovjek sa kapom i naočalama Berbić 17. Avgusta 2020. Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je odgovarajući na pitanja Odbrane precizirao da je velika vjerovatnoća da se na predočenim fotografijama nalazi optuženi Milarem Berbić.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Identifikacija nije moguća sa sigurnošću 12. Avgusta 2020. Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, vještak Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da na određenim fotografijama nije mogao biometrijskim metodama identifikovati optuženog Senada Kasupovića, ali da postoji nekoliko slika koje asociraju na optuženog.
Milarem Berbić Milarem Berbić u Siriju otišao zbog svoje kćerke 11. Avgusta 2020. Svjedok Državnog tužilaštva je na suđenju Milaremu Berbiću, koji se tereti za terorizam, odnosno pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu, rekao da je optuženi u Siriju otišao zbog kćerke koja je tamo ranije otputovala sa suprugom i djecom.