Vijest

Na području Višegrada pronađeni posmrtni ostaci

24. Aprila 2024.16:49
Posmrtni ostaci odrasle muške osobe, za koje se pretpostavlja da pripadaju žrtvi bošnjačke nacionalnosti nestaloj 1992., pronađeni su na lokalitetu Povjestača kod Višegrada, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Ekshumacija Višegrad. Foto: Tužilaštvo BiH

Na terenu se, kako je navedeno u saopštenju, nalazi stručni saradnik Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH, gdje u dogovoru s postupajućim tužiocem koordinira aktivnosti službenih osoba koje učestvuju u procesu ekshumacije.

Prema prikupljenim informacijama i preliminarnim saznanjima, radi se o potpunim posmrtnim ostacima žrtve bošnjačke nacionalnosti, nestale 1992. godine.

“Posmrtni ostaci će zbog uzimanja DNK uzorka i dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanja identiteta biti upućeni u mrtvačnicu u Goražde“, navodi se u saopštenju.

U procesu ekshumacije učestvovali su doktor patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za traženje nestalih osoba Bosne i Hercegovine, predstavnici Međunarodne komisije za nestale osobe, potrebni radnici i mehanizacija, a lokaciju su osiguravali pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Jasmin Begić