Suđenje

Ališić: Eksplozivni pojas zbog bezbjednosti

20. Oktobra 2020.13:48
Na suđenju Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji, zaštićeni svjedok S-2 ispričao je kako je optuženog viđao u Siriji sa oružjem i u uniformi, te da je u gradu Nimbidžu primijetio oko Ališićevog pasa samoubilački pojas.

Emir Ališić
Emir Ališić. Foto: Sud BiH

Zaštićeni svjedok S-2 je kazao da je Ališić eksplozivni pojas nosio “radi svoje lične bezbjednosti”.

Svjedok je ispričao da je Ališića upoznao na predavanjima u Maoči 2011., dvije godine prije odlaska u Siriju, u kojoj je boravio od polovine 2013. pa do 2016., i jedno je vrijeme bio u gradu Haritanu zajedno sa ostalim osobama iz BiH, među kojima se nalazio i Ališić.

“Viđao sam ga tu gdje su bili svi ostali iz BiH”, izjavio je svjedok i dodao da je Ališić bio obučen “kao i svi” – nosio je maskirnu uniformu i oružje, napomenuvši kako misli da je Ališić nosio automatsku pušku.

Prema svjedočenju S-2, oružje su zaduživali u jedinici, a uniformu su kupovali “od svog novca ili od jedinice”.

On je rekao da je tada bila jedinica “Bejt Komandos”, kojom je upravljao Bajro Ikanović.

Dodao je da je u to vrijeme u Haritanu bila Oslobodilačka vojska i “Džabhat al-Nusra”, te da je “Bejt Komandos” od početka 2014. godine bio pod okriljem takozvane Islamske države (ISIL).

Svjedok je ispričao da on i Ališić u Haritanu nisu bili u istoj jedinici, te da ne zna da li je Ališić išao na ratišta.

Istaknuo je da je u Haritanu ostao do trećeg ili četvrtog mjeseca 2014. godine, te da je otišao u grad Rakku, gdje je ostao do 2015. godine.

“Tada se osnovala ta jedinica kojom je komandovao Goran Pavlović”, kazao je svjedok, dodavši da je ta jedinica pripadala ISIL-u, i da su pripadnici jedinice većinom bili Bosanci, te je tu viđao Ališića, ali i mnoge druge.

“Većinom smo bili zajedno što se tiče Rakke”, rekao je svjedok S-2.

On je objasnio da su išli na straže da čuvaju granice Islamske države, te da je Ališić ispočetka išao na straže, ali da je poslije donosio dokumente da ima zdravstvenih problema i nije išao više.

Kako je napomenuo, dok je Ališić još išao na straže, “par puta“ su zajedno putovali u kombiju, ali na granici nije bilo borbenih dejstava.

Svjedok je kazao da je nakon Rakke otišao u Nimbidž, objasnivši da se jedna grupa odvojila od jedinice Gorana Pavlovića te su se priključili grupi Rame Pazare, dok je druga grupa ostala u grupi Pavlovića, ali se prebacila u Nimbidž, nakon šest mjeseci.

“Raspala se ta jedinica, bili smo raspodijeljeni u arapske jedinice”, rekao je S-2, dodavši da su sve jedinice bile pod ISIL-om.

Kada je Ališić bio prebačen “u jedinicu kod Arapa, on je izbjegavao da ide na straže, iz zdravstvenih razloga”, naglasio je svjedok.

“Bili smo svi naoružani, oružje se nosilo radi svoje zaštite”, rekao je S-2, napomenuvši da je Ališić nosio i samoubilački pojas oko pasa.

On je kazao da je u Nimbidžu ostao od 2015. pa do četvrtog ili petog mjeseca 2016. godine.

Na upit Tužilaštva BiH da li je davao neku zakletvu i da li mu je poznato da je Ališić dao, svjedok S-2 je odgovorio da on nije davao zakletvu, te da mu nije poznato ni da li je dao Ališić, ali da mu je poznato da su neki Bosanci polagali zakletvu.

Upitan od Optužbe da li su dobijali novac u Nimbidžu, svjedok je rekao da su dobijali toliko da ne umru od gladi, da prežive.

S-2 je kazao da je u četvrtom mjesecu 2016. godine zadnji put vidio Ališića, koji je tada nosio uniformu i imao je pušku.

On je ispričao da se iz Sirije vratio 2016. godine, te da je nakon toga nekoliko puta vršio prepoznavanje Ališića na osnovu fotografija u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) i u Tužilaštvu BiH.

Na upit Odbrane, svjedok S-2 je potvrdio da nikada nije zajedno s Ališićem učestvovao u vojnoj akciji.

Nastavak suđenja je zakazan za 3. novembar, kada je planirano da svoj nalaz i mišljenje iznese Azra Alajbegović, koja je izvršila psihijatrijsko vještačenje četiri svjedoka o sposobnosti njihovog svjedočenja u ovom postupku.