Terorizam – Vijesti


Na Kosovu uhapšeno petoro osumnjičenih za planiranje terorističkih napada 11. Oktobra 2021. Kosovska policija je saopštila da je uhapsila pet osoba osumnjičenih za planiranje terorističkih napada, a svi su oni navodno dobro poznati vlastima.
Održan sastanak u cilju ažuriranja podataka o bh. državljanima u Siriji i Iraku 8. Oktobra 2021. Članovi porodica žena i djece smještenih u kampovima “Al-Hol” i “Al-Roj” bili su na sastanku sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u cilju ažuriranja podataka o bosanskohercegovačkim državljanima koji borave u kampovima i zatvorima u Siriji.
Potvrđena prvostepena presuda Milaremu Berbiću za ratovanje u Siriji 7. Oktobra 2021. Državni sud je potvrdio prvostepenu presudu kojom je Milarem Berbić osuđen na tri godine zatvora zbog pridruživanja formacijama u Siriji koje su se borile na strani takozvanog ISIL-a, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Jahja Vuković Jahja Vuković oslobođen optužbe za ratovanje u Siriji 5. Oktobra 2021. Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je Jahju Vukovića optužbe za organiziranje terorističke grupe, odnosno pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji.
ICCT: EU zaostaje u suočavanju s krajnjom desnicom 28. Septembra 2021. Međunarodni centar za borbu protiv terorizma (ICCT) iz Haaga objavio je publikaciju u kojoj je koristio Strategiju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za borbu protiv domaćeg terorizma kao nacrt za poboljšanje modela borbe protiv terorizma u Evropskoj uniji (EU), koja, kako se navodi, zaostaje u priznavanju i razvoju mjera u suočavanju sa usponom krajnje desnice.
Sud Bosne i Hercegovine potvrdio optužnicu protiv Sene Hamzabegović: Zatraženo produljenje pritvora 13. Septembra 2021. Nakon potvrđivanja optužnice za financiranje terorističkih aktivnosti, Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine je zbog opasnosti od bjekstva, zatražilo produljenje pritvora za Senu Hamzabegović, dok je Obrana zatražila propisivanje mjera zabrane uz javljanje u policijsku stanicu.
Tužilaštvo izjavilo žalbu na odluku o odbijanju pritvora Jasminu Mulahusiću 8. Septembra 2021. Državno tužilaštvo uputilo je žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen njihov prijedlog da se odredi pritvor Jasminu Mulahusiću, osumnjičenom za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.
Jasmin Mulahusić pušten na slobodu 7. Septembra 2021. Jasmin Mulahusić, osumnjičen za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, pušten je na slobodu bez mjera zabrane, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog suda.
Sud BiH izlaz Podignuta optužnica protiv Sene Hamzabegović za finansiranje terorističkih aktivnosti 7. Septembra 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Sene Hamzabegović, koja se tereti da je u više navrata novac, u ukupnom iznosu od oko 230.000 konvertibilnih maraka (KM), uputila za finansiranje terorističkih aktivnosti i formacija te djelovanje državljana BiH u okviru tih struktura na stranim ratištima Sirije i Iraka.
Tužilaštvo BiH će u narednom periodu provjeravati veze s “Al-Kaidom”: Odbrana tvrdi da Mulahusić nije saslušan na te okolnosti 7. Septembra 2021. Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da odredi pritvor Jasminu Mulahusiću, osumnjičenom za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti, dok je Odbrana predložila da mu se odrede mjere zabrane jer ne postoji opasnost od bjekstva, ugrožavanja postupka ili dokaza, kao ni od ponavljanja djela.