Terorizam – Vijesti


ICCT: Odlazak dobrovoljaca u Ukrajinu nije bez rizika 12. Maja 2022. Strani dobrovoljci koji putuju u Ukrajinu da se bore u ratu uveliko se razlikuju od stranih terorističkih boraca koji su otišli da se pridruže ISIL-u, pa čak i od onih stranih dobrovoljaca koji su otišli u Ukrajinu oko 2014. godine, navodi se u publikaciji Međunarodnog centra za borbu protiv terorizma (ICCT) iz Haaga, te dodaje da njihov odlazak ipak nije bez rizika i da bi, kada se vrate u svoju zemlju, mogli počiniti napade ili održavati transnacionalne mreže.
Uložena žalba na presudu Seni Hamzabegović 12. Maja 2022. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je žalbu na nepravosnažnu presudu Seni Hamzabegović, kojom je oslobođena optužbe za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, potvrdili su iz ove institucije za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Cikotić: “Nezahvalno prognozirati ovogodišnji povratak bosanskohercegovačkih građana iz Sirije” 12. Aprila 2022. Nakon što je Safet Sinanović, koji već godinama očekuje povratak svoje djece iz Sirije, zatražio na današnjem sastanku ubrzanje povratka bh. građana, državni ministar sigurnosti Selmo Cikotić je naveo da je nezahvalno prognozirati kada bi se to moglo očekivati.
Humor i sarkazam kao odbrana za prijetnje terorizmom 1. Aprila 2022. Državno tužilaštvo trenutno je u fazi razmatranja prijava protiv člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića zbog prijetnje terorizmom nakon što je na društvenim mrežama naveo da je spreman minirati zgradu RTV doma. Pravnici s kojima je razgovarala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) smatraju da je moguće podizanje optužnice, podsjećajući da je u sličnom slučaju došlo do suđenja za terorizam protiv Milana Macure, koji je prijetio da planira dići u zrak “Zimzograd” u Banjoj Luci.
Toni Bašić uslovno osuđen za izazivanje nacionalne mržnje 30. Marta 2022. Sud Bosne i Hercegovine osudio je Tonija Bašića na uslovnu kaznu zatvora za izazivanje nacionalne mržnje.
Policijski službenik kažnjen zbog podrške Bilalu Bosniću 25. Marta 2022. Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srednjobosanskog kantona disciplinski je kaznilo policijskog službenika Ahmeda Mačka zbog podrške koju je na društvenim mrežama tokom prošle godine uputio Bilalu Bosniću, osuđenom za poticanje na terorizam.
Italija u Bariju uhapsila četvero Albanaca osumnjičenih za terorizam 15. Marta 2022. Italijanska policija je u ponedjeljak saopštila da je uhapsila četvoro albanskih državljana u Bariju zbog sumnje da su prikupljali novac za jednog ekstremističkog imama, koji se nalazi u zatvoru u Albaniji, te da su bili u posjedu propagandnog materijala ISIL-a.
Kosovo nije uspjelo rehabilitovati osuđene za terorizam u zatvoru, otkriva BIRN 11. Marta 2022. Izvještaj BIRN-a i drugih grupa kaže da Kosovo ne radi dovoljno na prekvalifikaciji osuđenih boraca – povratnika iz ratnih zona, što bi im omogućilo da se ponovo prilagode normalnom životu i radu u toj zemlji.
Sljedeće sedmice završne riječi na suđenjima za zločine u Bužimu i Sarajevu 7. Januara 2022. Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je iznošenje završne riječi Odbrane Mehmeda Aleševića za zločine počinjene u Bužimu, kao i u predmetu za zločin nad ratnim zarobljenicima počinjen u Velikom parku u Sarajevu.
Obustavljena istraga protiv Zikrije Krkića zbog finansiranja terorizma 6. Januara 2022. Republičko javno tužilaštvo obustavilo je istragu protiv Zikrije Krkića po prijavi koju je protiv njega podnijelo Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) zbog finansiranja terorističkih aktivnosti.