Terorizam – Vijesti


22. Januara 2021.Vijest

Državni sud će iduće sedmice izreći nepravosnažnu presudu Senadu Kasupoviću, optuženom za organiziranje terorističke grupe, odnosno ratovanje u Siriji.

22. Januara 2021.Vijest

Državno tužilaštvo zatražilo je tridesetodnevni pritvor za Edina Mehmediku i Harisa Špagu, uhapšene po nalogu Odjela za terorizam zbog postojanja osnove sumnje da su počinili krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene.

21. Januara 2021.Vijest

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), po nalogu Odjela za terorizam Tužilaštva Bosne i Hercegovine, prethodnih dana je na području Olova i Kladnja lišila slobode tri osobe zbog postojanja osnove sumnje da su počinile krivična djela neovlaštenog prometa oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne namjene, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

21. Januara 2021.Vijest

Švedska će se tokom predsjedavanja Misijom OSCE-a u 2021. godini fokusirati na izgradnju povjerenja i dijaloga, borbu protiv korupcije i slobodu medija, rečeno je na konferenciji za novinare.

21. Januara 2021.Vijest

Vještak Državnog tužilaštva je na suđenju Jasminu Keseroviću, kojeg optužnica tereti za ratovanje u Siriji, naveo da je optuženi verbalno izrazio kajanje zbog odlaska u tu zemlju.

13. Januara 2021.Vijest

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jahje Vukovića zvanog Abdulaziz, koji se tereti da je tokom šest godina s drugim osobama boravio na području Sirije, gdje je učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta”.

29. Decembra 2020.Vijest

Odbrana Emira Ališića, optuženog za pridruživanje stranim vojnim formacijama, postigla je sporazum sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine o priznanju krivice, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Bakir Hećimović, Ališićev branilac.

23. Decembra 2020.Vijest

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Tonija Bašića, koji se tereti da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta javno podsticao na terorističke napade, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i napade na LGBT populaciju.

17. Decembra 2020.Vijest

Suđenje Jasminu Keseroviću optuženom za ratovanje u Siriji je odgođeno zbog nedolaska zaštićenog svjedoka i vještaka Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

19. Novembra 2020.Vijest

Državno tužilaštvo zatražilo je produženje pritvora za Jahju Vukovića, osumnjičenog za organiziranje terorističke grupe, odnosno boravak na sirijskom ratištu, dok je Odbrana predložila da mu se izreknu mjere zabrane. Kako je rečeno na ovom ročištu, osumnjičeni je u Siriju otputovao iz Njemačke.