Terorizam – Vijesti


Obustavljena istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam 23. Januara 2023. Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za krivično djelo terorizma, obustavljena je u oktobru prošle godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva.
Bez osiguranja tranzicijskih procesa stvara se prostor za nasilje: Ní Aoláin 20. Januara 2023. Potreba da se vlasti pozabave načinima na koji revizionizam i polarizacija mogu dovesti do nasilja, te da se osigura povratak bh. državljana iz Sirije i Iraka, bile su ključne preporuke specijalne izvjestiteljice UN-a za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma.
Potvrđena optužnica protiv osuđenog Brkića zbog otkrivanja zaštićenog svjedoka 17. Januara 2023. Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Safeta Brkića za neovlašteno otkrivanje identiteta zaštićenog svjedoka iz predmeta terorizma, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine. On je ranije proglašen krivim za ratovanje na području Sirije i izazivanje narodne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrepeljivosti.
Osumnjičeni za terorizam u Hrvatskoj ranije dijelio dezinformacije o pandemiji 8. Decembra 2022. Dražen Koštan, osumnjičeni za terorizam kod kojeg je pronađeno oružje i fotografije visokih hrvatskih zvaničnika, dijelio je ranije na društvenim mrežama dezinformacije o vakcinisanju i pandemiji, kao i adresu foruma poznatog po krajnje desničarskom sadržaju, o kome je pisao BIRN Bosne i Hercegovine.
Jahja Vuković Predloženo simbolično umanjenje odštete za Vukovića, oslobođenog optužbi za ratovanje u Siriji 22. Novembra 2022. Senad Dupovac, pravni punomoćnik Jahje Vukovića, ranije oslobođenog optužbi za pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji, smanjio je tužbeni zahtjev u pogledu naknade nematerijalne štete za deset posto te zatražio odštetu od 13.500 KM, u pravcu mirnog rješenja spora.
Vijeće ministara usvojilo Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma 9. Novembra 2022. Na sjednici Vijeća ministara usvojena je Strategija za prevenciju i borbu protiv terorizma, dvije godine nakon isteka prethodne, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sjeverna Makedonija stavila 15 islamističkih ekstremista na crnu listu 6. Oktobra 2022. Sjeverna Makedonija stavila je na crnu listu petnaest ekstremista za koje se sumnja da su se borili ili pomagali finansiranje radikalnih grupa poput ISIS-a i ID-a u Siriji i Iraku.
Procesuiranje finansiranja terorizma na Kosovu “neefikasno”: OSCE 20. Septembra 2022. U novom izvještaju OSCE-a navodi se da se slučajevi finansiranja terorizma “ne procesuiraju dovoljno” na Kosovu, a nedostaje im operativni nadzor.
Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam, u završnoj je fazi 31. Augusta 2022. Istraga u predmetu protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog da je počinio krivično djelo terorizma, u završnoj je fazi, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva, te mu je ukinut pritvor.
Vijeće ministara usvojilo plan povratka državljana BiH iz Sirije i Iraka 25. Augusta 2022. Vijeće ministara je pola godine nakon što je zvanično predložen, na sjednici u četvrtak usvojilo Plan i program za povratak državljana Bosne i Hercegovine iz Sirije i Iraka. Porodice čiji članovi se nalaze u kampovima u ovim zemljama nadaju se konačnom pokretanju ovog procesa koji je zamrznut već godinama.