Terorizam – Vijesti


Sjeverna Makedonija stavila 15 islamističkih ekstremista na crnu listu 6. Oktobra 2022. Sjeverna Makedonija stavila je na crnu listu petnaest ekstremista za koje se sumnja da su se borili ili pomagali finansiranje radikalnih grupa poput ISIS-a i ID-a u Siriji i Iraku.
Procesuiranje finansiranja terorizma na Kosovu “neefikasno”: OSCE 20. Septembra 2022. U novom izvještaju OSCE-a navodi se da se slučajevi finansiranja terorizma “ne procesuiraju dovoljno” na Kosovu, a nedostaje im operativni nadzor.
Istraga protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog za terorizam, u završnoj je fazi 31. Augusta 2022. Istraga u predmetu protiv Hamze Čardaklije, osumnjičenog da je počinio krivično djelo terorizma, u završnoj je fazi, rečeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužilaštva, te mu je ukinut pritvor.
Vijeće ministara usvojilo plan povratka državljana BiH iz Sirije i Iraka 25. Augusta 2022. Vijeće ministara je pola godine nakon što je zvanično predložen, na sjednici u četvrtak usvojilo Plan i program za povratak državljana Bosne i Hercegovine iz Sirije i Iraka. Porodice čiji članovi se nalaze u kampovima u ovim zemljama nadaju se konačnom pokretanju ovog procesa koji je zamrznut već godinama.
Republika Srpska usvojila informaciju o novoj državnoj strategiji za borbu protiv terorizma 26. Jula 2022. Vlada Republike Srpske je na posljednjoj sjednici usvojila informaciju o izradi Nacrta strategije Bosne i Hercegovine za prevenciju i borbu protiv terorizma za period 2021-2026. godina, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Potrebno identificirati i osigurati zaštitu žrtvama trgovine ljudima unutar terorističkih organizacija 8. Jula 2022. Potreba prepoznavanja i pružanja pomoći žrtvama trgovine ljudima unutar terorističkih organizacija, te procesuiranje tih organizacija jedan je od zaključaka “Okruglog stola o trgovini ljudima i terorizmu: Gdje i kako se oni prepliću” koji Bosna i Hercegovina treba implementirati.
Seni Hamzabegović potvrđena oslobađajuća presuda za finansiranje terorizma 24. Juna 2022. Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu, kojom je kao nesnovana odbijena žalba Državnog tužilaštva i Seni Hamzabegović potvrđena oslobađajuća presuda po optužnici za finansiranje terorističkih aktivnosti.
Institucije BiH demantuju Rusiju: Na ratištu u Ukrajini su dva, a ne 70 bh. državljana 21. Juna 2022. Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je kako je od 24. februara 2022. godine na ratište u Ukrajini stiglo 167 bosanskohercegovačkih državljana, koji su se priključili ratnim sukobima. Ovaj broj, smatraju stručnjaci, znatno je preuveličan, a Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine je saopćilo da ima saznanja o odlascima dva bh. državljanina na ukrajinsko ratište.
Određen pritvor Hamzi Čardakliji, osumnjičenom za terorizam 9. Juna 2022. Državni sud odredio je pritvor Hamzi Čardakliji, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči da je počinio krivično djelo terorizma.
Mirsad Kandić suočava se s doživotnim zatvorom u SAD-u nakon osuđujuće presude za terorizam 26. Maja 2022. Mirsad Kandić, koji je ranije uhapšen u Bosni i Hercegovini, proglašen je krivim pred sudom u Sjedinjenim Američkim Državama zbog regrutovanja i materijalne podrške Islamskoj državi Iraka i Levanta (ISIL) i postoji mogućnost da mu bude izrečena kazna doživotnog zatvora.