Vijesti


Platforma za razgovor o najkritičnijim pitanjima za pravosuđe u BiH 23. Oktobra 2024. Vijest Predstavnici pravosudnih institucija imat će priliku razgovarati o procesuiranju predmeta baziranih na dokazima iz kriptovanih aplikacija, pitanju vještačke inteligencije u počinjenju krivičnih djela i radu pravosuđa, rečeno je tokom otvaranja osmog Pravosudnog foruma za Bosnu i Hercegovinu.
Potvrđena kazna za odlazak na sirijsko ratište 23. Oktobra 2024. Vijest Državni sud potvrdio je prvostepenu presudu kojom je Vildan Ključo osuđen na tri godine zatvora za protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama na sirijskom ratištu.
Novi pretresi zbog korona nabavki u Banjaluci 23. Oktobra 2024. Vijest Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresaju prostorije Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u Banjaluci.
Tužilac tvrdi da nije znao s kim se sastaje 22. Oktobra 2024. Vijest Saša Sarajlić, federalni tužilac i član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) koji se tereti za disciplinski prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”, na glavnoj raspravi u disciplinskom postupku je ispričao da nije znao s kim se sastaje na preporuku dugogodišnjeg poznanika.
Sud BiH decembar 2023. Podgora: Obavezno psihijatrijsko liječenje optuženog 22. Oktobra 2024. Suđenje Na suđenju Edinu Podgori za terorističke prijetnje, vještakinja neuropsihijatrijske struke je kazala da je za optuženog obavezno psihijatrijsko liječenje.
Proširena istraga u predmetu napada na povratnika kod Zvornika 22. Oktobra 2024. Vijest Nakon više od godinu dana od napada na povratnika Senada Sejfića kod Zvornika, Okružno javno tužilaštvo Bijeljina nije okončalo istragu, koja je proširena na još jednu osobu, što Sejfić vidi kao odugovlačenje.
Novinar Detektora dobitnik prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo 22. Oktobra 2024. Vijest Nino Bilajac, novinar Detektora, i Selma Učanbarlić dobitnici su prve nagrade Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo za istraživanje o piramidalnoj šemi eMagnetixa zbog koje su građani, vjerujući u san o lakoj zaradi, ostali bez svojih ulaganja.
Duže od pola godine nije zakazano suđenje Tendžeriću, koji se slikao s tri prsta kod grobnice “Lanište 1” 22. Oktobra 2024. Vijest Općinski sud u Sanskom Mostu sedam mjeseci od potvrđivanja optužnice nije zakazao početak suđenja Dragi Tendžeriću, koji se tereti za izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti. Detektor je ranije pisao kako se optuženi, podižući tri prsta i pokazujući likove četničkih vođa, fotografisao pokraj table na putu za masovnu grobnicu “Lanište 1” kod Ključa, u kojoj su pronađeni ostaci žrtava iz Biljana, čime je uznemirio njihove porodice.
Sumnja u procedure izbora članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa 22. Oktobra 2024. Vijest Parlament Bosne i Hercegovine razmatrat će danas izbor članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa u bh. institucijama, od kojih je najbolje rangirani kandidat ujedno i sekretar komisije koja je utvrdila rang-listu kandidata.
Advokati u Republici Srpskoj postigli dogovor s Ministarstvom pravde za prekid štrajka 21. Oktobra 2024. Vijest Advokatska komora Republike Srpske i Ministarstvo pravde RS-a postigli su dogovor za povećanje tarifa i isplatu dugovanja, zbog čega bi uskoro trebalo doći do prekida štrajka advokata koji zastupaju po službenoj dužnosti, potvrđeno je za Detektor.