Vijesti


6. Jula 2020.Vijest

Nizom aktivnosti prije dženaze i ukopa žrtava 11. jula u Potočarima bit će obilježena 25. godišnjica genocida u Srebrenici, ali su planovi zbog pandemije koronavirusa doživjeli velike izmjene, rekli su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica.

6. Jula 2020.Suđenje

Sud u Beogradu osudio je Huseina Mujanovića na deset godina zatvora zbog premlaćivanja Srba u zatvoru kojeg je prema optužnici tokom rata vodila Armija Bosne i Hercegovine (ABiH) u blizini Sarajeva.

5. Jula 2020.Vijest

Tokom 2019. godine državljani Bosne i Hercegovine nisu odlazili na strana ratišta ali nekoliko destina njih i dalje se nalazi u Siriji, Iraku i Ukrajini dok se zemlja suočava sa izazovima borbe protiv terorizma zbog nesaradnje policijskih agencija i niskih sudskih kazni a svijet sa narastajućoj prijetnji od desničarskog ekstremizma, dijelovi su posljednjeg izvještaja o terorizmu koga je američki State department objavio nedavno.

3. Jula 2020.Vijest

Nomadski spomenik umjetnice Aide Šehović napravljen od fildžana u koji se u znak sjećanja na žrtve genocida iz 1995. godine sipa kafa, ove godine biće postavljen u Srebrenici.

3. Jula 2020.Vijest

Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počinje suđenje Ademu Kostjerevcu, kojeg Tužilaštvo BiH tereti da je 1992. godine, kao pripadnik Vojne policije Prve muslimanske brigade Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti u Zvorniku.

3. Jula 2020.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine je 22. juna uvažio žalbu Državnog tužilaštva i ponovo odredio pritvor Armenu Dželki, optuženom za ratovanje u Siriji, zbog opasnosti od bjekstva i mogućnosti ponavljanja djela.

3. Jula 2020.Vijest

Pred Sudom Bosne i Hercegovine sljedeće sedmice će, čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, početi suđenja Emiru Ališiću i Milaremu Berbiću, koje Državno tužilaštvo tereti za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji koje su djelovale u sastavu takozvanog ISIL-a.

3. Jula 2020.Vijest

Na ročištu po tužbi Ramiza Halilovića protiv Bosne i Hercegovine, vještakinja ekonomske struke zaključila je da je njegova firma bila u gubitku 143.000 konvertibilnih maraka (KM) u periodu od 2013. do 2018. godine.

2. Jula 2020.Vijest

Nakon konačne presude Vrhovnog suda Holandije po kojoj je ova zemlja djelimično odgovorna za smrt 350 muškaraca u Srebrenici u julu 1995. godine, holandska Vlada je formirala ekspertsku komisiju koja će odrediti odštetu za preživjele članove porodica, prenosi državni holandski medij NOS.

2. Jula 2020.Suđenje

Na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalu Čauševiću, saopćeno je da je odbijen njegov prijedlog za izuzeće tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Dubravka Čampare.