Vijesti


30. Maja 2020.Vijest

Dugoročna izolacija i gubitak dnevne rutine zbog pandemije koronavirusa mogla bi dovesti do zdravstvenih posljedica dok su dodatnom psihološkom stresu izložene i osobe koje trpe porodično nasilje, kao i osobe koje od ranije imaju narušeno psihološko ili fizičko zdravlje, upozoravaju stručnjaci i međunarodne organizacije.

30. Maja 2020.Vijest

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uputilo je Državnom sudu prijedlog za određivanje pritvora od 30 dana za osumnjičene u predmetu “Respiratori”, saopšteno je iz Tužilaštva.

29. Maja 2020.Vijest

Državni sekretarijat Sjedinjenih Američkih Država (State Department) jučer je objavio odluku da na listu osoba kojima je zabranjen ulazak u ovu zemlju stavlja nekadašnjeg federalnog poslanika i bivšeg generalnog sekretara Stranke Demokratske Akcije (SDA) Amira Zukića u trenutku kada se protiv njega već treću godinu vodi suđenje za koruptivna djela.

29. Maja 2020.Vijest

Traženjem raskida višemilionskog ugovora o nabavci pokretne bolnice ne prestaje odgovornost za način na koji je nabavka provedena i raspolaganje javnim novcem, tvrde stručnjaci i opozicija u reakciji na odluku Vlade Republike Srpske da odustane od kupovine bolnice čiji svi dijelovi nikada nisu isporučeni.

29. Maja 2020.Vijest

Optuženima za “visoku korupciju” – bivšem ministru sigurnosti Draganu Mektiću, Igoru Golijaninu, Samiru Agiću i Edinu Garapliji – zakazan je početak suđenja za sljedeću sedmicu.

29. Maja 2020.Vijest

Za zločine počinjene na području Prijedora, u Haškom tribunalu i Sudu Bosne i Hercegovine osuđeno je ukupno 37 osoba na 617 godina zatvora, kao i na kaznu doživotnog zatvora, koja je izrečena nekadašnjem predsjedniku Republike Srpske (RS) Radovanu Karadžiću.

28. Maja 2020.Vijest

Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odgodio je do daljnjeg iznošenje žalbi na prvostepenu presudu Ratku Mladiću, nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, uslijed mjera izrečenih zbog pandemije koronavirusa.

28. Maja 2020.Vijest

Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je pravosnažno osuđen za genocid i druge zločine u Bosni i Hercegovini, privremeno su odobreni videopozivi iz Pritvorske jedinice Ujedinjenih nacija (UN) sa neposrednim članom porodice, a koje bi mogao uspostaviti ove ili naredne sedmice, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

27. Maja 2020.Vijest

Pokretna bolnica koju je Republika Srpska platila oko četiri miliona maraka još uvijek nije ispunjena medicinskom oprememom i za sada se na mjestu gdje se ona montira u blizini Banjaluke nalaze samo prazni šatori, dok uvoznik opreme za bolnicu uz pomoć druge kompanije pokušava da završi carinske procedure prije isteka roka.

27. Maja 2020.Suđenje

Istražilac Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) posvjedočio je kako su prikupljane informacije o boravku Armena Dželke na ratištu u Siriji.