Vijesti


16. Juna 2021.Vijest

Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da za još dva mjeseca produži pritvor Seni Hamzabegović, osumnjičenoj za finansiranje terorističke aktivnosti, dok je njena Odbrana predložila da joj se izreknu najstrožije mjere zabrane.

16. Juna 2021.Vijest

U skladišnim prostorijama jednog preduzeća na području općine Grude pronađena je veća količina aviobombi, čiji nabavka, držanje i promet građanima nikako nisu dozvoljeni, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

15. Juna 2021.Vijest

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je u prvom čitanju Prijedlog zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku pred Državnim sudom.

15. Juna 2021.Vijest

Članovi porodica, uz podršku pojedinaca iz javnog života i udruženja, uputili su pismo gradonačelnici Sarajeva u kom traže sastanak na kome bi se razgovaralo o izgradnji spomenika žrtvama stradalim na Kazanima.

14. Juna 2021.Suđenje

Na suđenju suspendovanom predsjedniku Kantonalnog suda u Sarajevu Vladimiru Špoljariću za seksualno uznemiravanje, vještaci Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavili su da su kod oštećene konstatovali psihičke posljedice i umanjenje životne aktivnosti.

14. Juna 2021.Vijest

Na lokalitetu Pilakuša, mjesnom groblju na području Bijeljine, ekshumirani su posmrtni ostaci dvije žrtve iz proteklog rata, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

14. Juna 2021.Vijest

Zastupnici u Državnom parlamentu će na sjednici planiranoj za 15. juni raspravljati o izmjenama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine koje se odnose na javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje, s posebnim naglaskom na konstantan govor mržnje na internetu.

14. Juna 2021.Vijest

Nakon što je prošle sedmice Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) osudilo Ratka Mladića, bivšeg komandanta Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), na doživotnu kaznu zatvora, njegova Odbrana i sin su najavili pokretanje revizije konačne odluke, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

14. Juna 2021.

Početak suđenja pripadnicima Ravnogorskog pokreta Dušanu Sladojeviću zvanom “Krvce” i “Čiča”, Slavku Aleksiću zvanom “Vojvoda” i Risti Lečiću, optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada, odgođen je zbog zdravstvenog stanja optuženog Aleksića.

11. Juna 2021.Vijest

Vlada Republike Srpske je na posebnoj sjednici primila k znanju Izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992–1995. godina, saopšteno je nakon sjednice.