Vijesti


Pet tužilaštava bez rada na predmetima visoke korupcije 18. Jula 2024. Vijest U nastavku sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) predstavljena je informacija o predmetima visoke korupcije i organizovanog kriminala, te je rečeno da pet tužilaštava nije imalo u radu ove predmete.
Dodik i Lukić: Pričalo se o krivičnom progonu 17. Jula 2024. Suđenje Na suđenju za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, svjedokinja Odbrane Milorada Dodika, Srebrenka Golić, govorila je o “simptomatičnim“ odlukama kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske i pričama o krivičnom progonu u ljeto prošle godine.
Kratak rok za dostavljanje finalnog Nacrta zakona o VSTV-u Venecijanskoj komisiji 17. Jula 2024. Vijest Rok do septembra za dostavljanje Venecijanskoj komisiji finalne verzije Nacrta zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću je kratak, naveli su na sjednici članovi VSTV-a, o čemu će obavijestiti i Ministarstvo pravde BiH i Delegaciju Evropske unije te ukazati i na eventualne posljedice.
Policajcu 25 godina zatvora za ubistvo Amre Kahrimanović u Tuzli 17. Jula 2024. Suđenje Elvis Ćustendil, policijski službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK), osuđen je u Kantonalnom sudom u Tuzli na 25 godina zatvora zbog ubistva na podmukao način Amre Kahrimanović, suvlasnice ugostiteljskog objekta “Sidnay“.
Uložena žalba na oslobađajuću presudu Aleksandru Džombiću 17. Jula 2024. Vijest Republičko javno tužilaštvo Republike Srpske uložilo je žalbu na oslobađajuću presudu bivšem predsjedniku Vlade RS-a Aleksandru Džombiću, koji se tereti za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.
Paravac i ostali: Izricanje presude odgođeno za početak augusta 16. Jula 2024. Vijest Iako zakazano za danas, ročište na kojem će se izreći presuda Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću, optuženima za zločine u Doboju i Tesliću, prolongirano je za 6. august.
Delimustafić i ostali: Tužilaštvo završilo s čitanjem optužnice 16. Jula 2024. Suđenje Nakon više od šest godina od potvrđivanja, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je na današnjem ročištu završilo s čitanjem optužnice, započetim u aprilu, protiv Alije Delimustafića i ostalih koji se terete za organizovani kriminal, nezakonito knjiženje, preprodaju nekretnina i druga krivična djela.
Naredba za raspisivanje potjernice za Boškom Unčaninom i Draganom Despotom 16. Jula 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjerenice za Boškom Unčaninom i Draganom Despotom, koji su nepravosnažno osuđeni na po 18 godina zatvora za učešće u ubistvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa 1. juna 1992. godine.
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Miroslava Janjića 16. Jula 2024. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju nekadašnjeg tužioca Državnog tužilaštva, a sada sudije Suda BiH, Miroslava Janjića protiv odluke Drugostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojom je oglašen odgovornim za upuštanje u aktivnosti koje su nespojive s dužnostima tužioca, te sankcionisan pismenom opomenom koja se javno ne objavljuje.
Da li ste imali iskustvo abortusa? Pomozite nam da uradimo priču 15. Jula 2024. Vijest Da li ste tražili uslugu abortusa od zdravstvenih ustanova u Bosni i Hercegovini ili ste od ljekara tražili savjet o tome? Ili ste možda samo tražili informacije o mogućnostima da napravite abortus vi ili neko iz vaše uže porodice?