Vijesti


Sud BiH izlaz Određen pritvor osumnjičenom za boravak u Siriji i Iraku 21. Februara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je, zbog opasnosti od bjekstva, odredio pritvor Muhamedu Hasiću, osumnjičenom za organizovanje terorističke grupe u vezi s boravkom na stranim ratištima Sirije i Iraka.
U toku zakazivanje disciplinskog ročišta protiv sutkinje iz Gradačca 21. Februara 2024. Vijest Nakon što je Ured disciplinskog tužioca (UDT) podnio disciplinsku tužbu protiv Lejle Numanović, sutkinje Općinskog suda u Gradačcu koja se tereti za prekršaj “nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti”, u toku je zakazivanje pripremnog ročišta.
Žrtvama ratne torture potreban novi rok za status u Republici Srpskoj 20. Februara 2024. Vijest Nevladine organizacije koje se bave zaštitom žrtava ratne torture upozorile su da rok do oktobra 2023., koji je zakonodavac u Republici Srpskoj ostavio za prijavu i traženje statusa žrtve, nije bio dovoljan.
Potvrđena optužnica zbog napada na novinara Mirzu Derviševića 20. Februara 2024. Vijest Osnovni sud Brčko distrikta potvrdio je optužnicu protiv Bojana Radovanovića zbog ugrožavanja sigurnosti i nanošenja lakih tjelesnih povreda novinaru Mirzi Derviševiću, saopćeno je iz brčanskog Tužilaštva.
Nanić i ostali: Izricanje presude početkom marta 20. Februara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će 4. marta, nakon osam godina suđenja, izreći prvostepenu presudu osmorici bivših pripadnika Armije BiH optuženih za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima počinjene 1994. i 1995. u Bužimu, potvrđeno je za Detektor.
Počelo suđenje Vildanu Ključi za organiziranje terorističke grupe 20. Februara 2024. Suđenje Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, počelo je suđenje Vildanu Ključi za organiziranje terorističke grupe i učešće na ratištima u Siriji i Iraku.
Krajem marta počinje disciplinski postupak protiv sutkinje Radmile Mandić 19. Februara 2024. Vijest Glavna rasprava u disciplinskom predmetu protiv Radmile Mandić, sutkinje Općinskog suda u Širokom Brijegu koja se tereti za više disciplinskih prekršaja, bit će održana krajem marta, odlučeno je na pripremnom ročištu.
Tužilaštvo predlaže pritvor osumnjičenom za boravak na ratištima Sirije i Iraka 19. Februara 2024. Vijest Nakon što je u petak Mehmed Hasić, osumnjičeni za terorizam, izručen iz Turske u Bosnu i Hercegovinu, Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda BiH određivanje pritvora.
Naredne sedmice presuda za zločin kod Zvornika 16. Februara 2024. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je zakazano izricanje presude Radetu Grujiću, koji se tereti za ratni zločin u Liplju kod Zvornika počinjen 1992. godine.
Produžen pritvor Debevcu i Mehmedagiću 16. Februara 2024. Vijest Sud Bosne i Hercegovine produžio je za mjesec dana pritvor Ranku Debevcu, suspendovanom predsjedniku ove institucije, i Osmanu Mehmedagiću, nekadašnjem direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja, potvrđeno je za Detektor.