Vijesti


Osuđeni za zločin u Ključu uhapšen na graničnom prijelazu u Bijeljini 26. Jula 2024. Vijest Boško Unčanin, nepravosnažno osuđen na 18 godina zatvora zbog učešća u ubistvima najmanje 74 civila u Velagićima kod Ključa 1. juna 1992. godine, uhapšen je na graničnom prijelazu u Bijeljini, potvrđeno je za Detektor.
Vrabac: Zatražena sankcija za bivšeg uposlenika Tužilaštva BiH 26. Jula 2024. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo izricanje krivičnopravne sankcije u skladu sa zakonom Mustafi Vrapcu, nekadašnjem zaposleniku ove institucije, koji se tereti za krivotvorenje službene isprave i primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.
Potvrđena optužnica za terorizam 25. Jula 2024. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Edina Podgore zbog terorizma, odnosno emitiranja videosnimka putem društvenih mreža u kojem je prijetio napadom.
Uslovna kazna za vrijeđanje stradale djece u Vitezu 25. Jula 2024. Suđenje Sud Bosne i Hercegovine osudio je Samira Nukića na uslovnu kaznu od tri mjeseca za izazivanje nacionalne mržnje zbog komentara koje je na Facebooku objavio o stradaloj djeci hrvatske nacionalnosti u Vitezu.
Obilježena 32. godišnjica zločina u logoru “Keraterm” 24. Jula 2024. Vijest Porodice logoraša i bivši zatočenici odali su danas počast žrtvama stradalim u bivšem logoru “Keraterm” na ulazu u Prijedor i obilježili 32. godišnjicu zločina počinjenog u noći s 24. na 25. juli 1992, kada je ubijeno oko 200 zatočenih.
Petroviću potvrđeno sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom 24. Jula 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Stojan Petrović osuđen na sedam godina zatvora za silovanje u Brčkom u ljeto 1992. godine.
Vidović: Prinijela torbu u koju je Debevec ubacio telefon 23. Jula 2024. Suđenje Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je vidio kada je advokatica Vasvija Vidović prinijela torbu u koju je suspendovani predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ubacio svoj mobilni telefon.
Delimustafić i ostali: Pročitana optužnica protiv Hamdije Habula 23. Jula 2024. Suđenje Na suđenju Aliji Delimustafiću i ostalima, sarajevsko Kantonalno tužilaštvo je pročitalo optužnicu protiv Hamdije Habula koji se tereti za organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelom “pranje novca“, nakon čega su Optužba i pojedine Odbrane iznijele uvodne riječi.
Almiru Sarajliću smanjena kazna za zločin u Vitezu 23. Jula 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine djelimično je uvažilo žalbu Odbrane i smanjilo kaznu Almiru Sarajliću na 15 godina zatvora zbog zločina protiv ratnih zarobljenika na području Viteza, dok su sedmorica nekadašnjih komandanata i pripadnika Armije BiH oslobođeni optužbe.
Podignuta optužnica za zločine u Jošanici kod Foče 23. Jula 2024. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Amela Isića zbog učešća u ubistvima više žrtava u fočanskom selu Jošanica i okolnim zaseocima krajem 1992. godine.