Vijesti


13. Aprila 2021.Vijest

Izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine, napisan na više od 1.200 stranica, objavljen je na internet stranici Komisije koju je 2019. formirala Vlada Republike Srpske.

13. Aprila 2021.Vijest

Vijeće Suda Bosne i Hercegovine je kao neosnovanu odbilo molbu za prekid izdržavanja kazne Harisa Čauševića, osuđenog na dugotrajni zatvor od 35 godina zbog terorističkog napada na zgradu Policijske uprave Bugojno u kojem je poginuo policajac, a više ih je povrijeđeno, potvrđeno je iz Državnog suda.

13. Aprila 2021.Suđenje

Inspektorica banjalučke Policijske uprave Jelena Florijan osuđena je pred Okružnim sudom u Banjaluci na godinu dana zatvora za krivično djelo “traženje i primanje mita”. U kaznu će joj biti uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, od 18. februara do 17. marta 2020. godine.

12. Aprila 2021.Vijest

Služenjem parastosa i polaganjem cvijeća na Srpskom vojničkom groblju u Višegradu obilježen je Dan ruskih dobrovoljaca, iako je nekoliko dana ranije Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, po prijavi Udruženja “Žena žrtva rata”, zatražilo hitnu intervenciju i zabranu najavljenog okupljanja.

12. Aprila 2021.Suđenje

Osuđeni Mehmed Tutmić uložio je žalbu na jedinstvenu kaznu koja mu je izrečena po presudama Suda Bosne i Hercegovine zbog ratovanja u Siriji i Opštinskog suda u Zenici zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, ali se na sjednici Apelacionog vijeća nije pojavila nijedna od stranaka.

12. Aprila 2021.Live blog

Iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj zakazano je za ponedjeljak, utorak i srijedu 12.,13. i 14. aprila u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS).

9. Aprila 2021.Vijest

Državno tužilaštvo formiralo je predmet nakon što je zaprimilo prijavu iz Udruženja “Žena – žrtva rata” povodom najave događaja “Obilježavanje dana ruskih dobrovoljaca” u Višegradu najavljenog za 12. april ove godine.

9. Aprila 2021.Vijest

Iznošenje završnih riječi na obnovljenom suđenju bivšim šefovima Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću, optuženim za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj planirano je za ponedjeljak, utorak i srijedu 12.,13. i 14. aprila u Međunarodnom mehanizmu za krivične sudove (MMKS).

9. Aprila 2021.Suđenje

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva počelo je suđenje Marku Pandži i Nerminu Aleševiću, akterima afere “Potkivanje”, optuženim za primanje, odnosno davanje dara i drugih oblika koristi.

9. Aprila 2021.Vijest

Travnička Bolnica za plućne bolesti i tuberkulozu raspisala je tender za nabavku novog službenog automobila vrijednog do 39.000 maraka bez poreza na dodanu vrijednost.