Vijesti


28. Septembra 2020.Vijest

Predstavnici Ujedinjenih nacija, Britanske ambasade u Sarajevu i firme “Violeta” potpisali su danas ugovore s predstavnicama osam sigurnih kuća iz Bosne i Hercegovine, čime su im osigurali finansijsku podršku u borbi protiv nasilja koje se u toku pandemije koronavirusa povećalo za 30 posto u odnosu na raniji period.

25. Septembra 2020.Vijest

Državni sud će iduće sedmice izreći presudu Borisu Bošnjaku, Milošu Mavraku, Miodragu Grubačiću i Iliju Đajiću, optuženima za zločine počinjene nad zatočenicima u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći.

25. Septembra 2020.Vijest

Interpol je raspisao potjernicu za Mirkom Vrućinićem, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta 1992. godine, nakon što je on napustio Bosnu i Hercegovinu krajem augusta, neposredno pred ročište u Sudu BiH na kojem je njegova Odbrana trebala dati završnu riječ.

25. Septembra 2020.Vijest

Delegacija Evropske unije (EU), Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravile su usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali i zatražile uvođenje efikasnog mehanizma za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca koji ne provode njene strateške ciljeve i mjere.

25. Septembra 2020.Vijest

Ured za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (GV HNS BiH) pozdravio je rad Državnog tužilaštva, koje je, kako je navedeno, konačno poduzelo niz istražnih aktivnosti u cilju otkrivanja počinitelja ubistava Pere Glavočevića i Pere Božića, počinjenih u julu 1993. godine na području Fojnice.

25. Septembra 2020.Vijest

Osnovni sud u Prijedoru oslobodio je odgovornosti jednu osobu iz tog grada kojoj je u aprilu ove godine policija Republike Srpske napisala kaznu zbog kršenja policijskog časa, jer kako je zaključeno u presudi nijedan državni organ nije propisao kažnjavanje po tom osnovu.

24. Septembra 2020.Suđenje

Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, optuženoj za primanje dara i drugih oblika koristi, vještak informatičke struke ispričao je da je vršio vještačenje dva telefona optužene.

24. Septembra 2020.Vijest

Porodice bosanskohercegovačkih građana koji se nalaze u kampovima “Al Hol” i “Al Roj” u Siriji su nakon sastanka sa državnim ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem istakle da bi se u narednim mjesecima mogao očekivati povratak jedne grupe.

24. Septembra 2020.Suđenje

Na suđenju za zloupotrebe u Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je realizacija projekta koji je finansirala Evropska unija (EU) prolongirana zbog dugotrajnih procedura.

24. Septembra 2020.Vijest

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosuđu dala je glavnoj tužiteljici Državnog tužilaštva Gordani Tadić 11 novih termina u roku od 15 dana na kojima bi se trebala pojaviti na saslušanju.