Vijesti


Naredne sedmice izricanje presude za zločine u Bosanskoj Krupi 12. Augusta 2022. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine naredne sedmice je zakazano izricanje presude Dušanu Ćulibrku, optuženom za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Bosanske Krupe.
Najavljeno imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije nakon tri godine kašnjenja 12. Augusta 2022. Vijest Marinko Čavara, predsjednik Federacije najavio je da će imenovati sudije entitetskog Ustavnog suda nakon što je priznao da to ranije nije učinio zbog nepostojanja većine u Domu naroda.
SFF: Veliki broj filmova o Ukrajini i ratnim traumama 12. Augusta 2022. Vijest Na ovogodišnjem, 28. Sarajevo Filmu Festivalu (SFF) bit će prikazano više od 200 filmova, a među njima su djela koja obrađuju ratnu tematiku, suočavanje s prošlošću, svjedočanstva preživjelih, traume žrtava zločina i seksualnog nasilja iz Ukrajine, Afganistana, Iraka, zemalja s prostora bivše Jugoslavije te drugih.
“Pod lupom” zabilježila 191 izbornu nepravilnost i prijavila 17 političkih subjekata 11. Augusta 2022. Vijest Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” prijavila je 17 političkih subjekata Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine (CIK BiH) zbog preuranjene kampanje.
U Republici Srpskoj ogorčeni informacijom da je Mahmuljin na liječenju u Turskoj i da nije imao mjere zabrane 11. Augusta 2022. Vijest Sakib Mahmuljin, nekadašnji komandant Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH), kojeg je Apelaciono vijeće Državnog suda u aprilu ove godine osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora od osam godina za zločine počinjene 1995. u Vozući i Zavidovićima, nije na izdržavanju kazne i nalazi se na liječenju u Turskoj, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Dok pojedine organizacije iz Republike Srpske smatraju da je Mahmuljin – zbog nemara pravosuđa – pobjegao, iz Državnog suda kažu da mu nisu bile izrečene mjere zabrane i da nije upućen na izdržavanje kazne.
Ejup Ganić i ostali optuženi za Dobrovoljačku ulicu u sudnici iduće sedmice 11. Augusta 2022. Vijest U predmetu protiv Ejupa Ganića i još devetorice nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera, koje optužnica tereti za zločin počinjen u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, iduće sedmice, odnosno 17. augusta, zakazana je statusna konferencija pred početak suđenja, potvrđeno je iz Suda Bosne i Hercegovine.
Potvrđena oslobađajuća presuda Milenku Gojgoloviću za silovanje u Vlasenici 10. Augusta 2022. Vijest Vrhovni sud Republike Srpske donio je drugostepenu presudu i potvrdio odluku Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, kojom je Milenko Gojgolović oslobođen optužbe da je u ljeto 1992. godine silovao zatočenicu logora “Sušica” u Vlasenici i nečovječno postupao prema istoj, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Odbrana Predraga Bastaha uputila žalbu na prvostepenu presudu: Tražit će odgodu ročišta zbog zdravlja optuženog 10. Augusta 2022. Vijest Odbrana optuženog Predraga Bastaha uložila je žalbu na prvostepenu presudu Suda Bosne i Hercegovine kojom je osuđen na 20 godina zatvora za ubistva 34 osobe počinjena 1992. na lokalitetu Mračni dol kod Vlasenice.
Milošević i ostali: Nakon što je vozilo s akciznom robom zaustavljeno, vozač počeo da bježi 9. Augusta 2022. Suđenje U nastavku suđenja Goranu Miloševiću i ostalima, koji se terete za počinjenje više krivičnih djela, među kojima je davanje dara i drugih oblika koristi, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je izjavio da je učestvovao u zaustavljanju vozila koje je prevozilo akciznu robu bez markica iz Crne Gore u BiH.
Sutra žalba na presudu za zločine u Prijedoru 8. Augusta 2022. Vijest U Sudu Bosne i Hercegovine za sutra je zakazano ročište po žalbi Odbrane na nepravosnažnu presudu kojom je Sabahudin Kajdić zvani Saša, nekadašnji pripadnik Treće čete Prijedorske motorizovane brigade Vojske Republike Srpske (VRS), osuđen na 12 godina zbog zločina počinjenih tokom 1992. u Prijedoru.