Vijesti


16. Oktobra 2020.Vijest

Tužilaštvo Tuzlanskog kantona (TK) donijelo je naredbu o provođenju istrage za krivično djelo “izborna prevara” koje je 2016. godine prijavio Jasmin Habul, koji je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije govorio o ovom slučaju.

16. Oktobra 2020.Vijest

Posmrtni ostaci dvije žrtve iz proteklog rata pronađeni su danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Voljevica (općina Bratunac), saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

16. Oktobra 2020.Vijest

Izvršna vlast ne smije imati završnu riječ u ograničavanju ljudskih prava tokom pandemije, jedan je od zaključaka Sedmog regionalnog foruma o vladavini prava u Jugoistočnoj Evropi, koji se ove godine održava u posebnim okolnostima i na temu “COVID-19 i prava zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima”.

16. Oktobra 2020.Vijest

Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine je tokom ove godine od nadležnih sigurnosnih agencija dobila informacije da 16 stranih državljana predstavljaju prijetnju javnom poretku ili sigurnosti naše zemlje.

15. Oktobra 2020.Vijest

Parlament Bosne i Hercegovine raspisao je javnu nabavku tri službena automobila u vrijednosti većoj od 280.000 maraka bez PDV-a, čime će vozni park ove državne institucije – koji je već vrijedan gotovo milion maraka – porasti na ukupno 18 službenih limuzina, pokazuju podaci Baze službenih automobila.

15. Oktobra 2020.Vijest

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) su na današnjoj sjednici usvojili Prijedlog zakona o dopunama Zakona o vanparničnom postupku, kojim će se omogućiti upis djece povratnika sa sirijskog ratišta u matičnu knjigu rođenih.

15. Oktobra 2020.Vijest

Na osnovu Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba sklopljenog između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, izvršena je primopredaja posmrtnih ostataka pet preliminarno identifikovanih žrtava proteklog rata ekshumiranih u Sarajevu i Beogradu.

15. Oktobra 2020.Vijest

Pripadnik srpske paravojne formacije Nebojša Stojanović osuđen je pred Višim sudom u Beogradu na osam godina zatvora zbog ubistva zarobljenog pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u selu Kožuhe kod Doboja u Bosni i Hercegovini u maju 1992. godine.

14. Oktobra 2020.Vijest

Nasilje nad LGBTI osobama i BH Povorka ponosa centralne su teme Panela “Šetnja za sve” održanog večeras u Sarajevu, na kome je upozoreno da pripadnici i pripadnice ove populacije svakodnevno trpe diskriminaciju i psihičko i fizičko nasilje kako društva, tako i vlastitih porodica.

14. Oktobra 2020.Vijest

Situacija u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine nije idealna, izjavila je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić na svjedočenju pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosuđu, tokom kojeg je dodala kako je kritična prema tužiteljima i saradnicima, ali da smatra kako ima prostora da se Tužiteljstvo popravi te da će “do kraja godine biti vidljivi rezultati”.