Vijesti


10. Avgusta 2020.Vijest

Dokumentarni film “Pod zemljom” autorice Džane Brkanić, zamjenice urednika Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), premijerno će biti prikazan na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu (SFF), koji se održava od 14. do 21. augusta.

7. Avgusta 2020.Vijest

U centrali Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) u Banjaluci danas je održana rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija vodi protiv Emira Mešića, zaposlenika koji ima status “zviždača”. Dok Mešić navodi da je postupak rezultat njegovih prijava nepravilnosti, iz Uprave negiraju takve navode.

6. Avgusta 2020.Vijest

Preživjele žrtve rata ljutito su reagovale na odluku britanskog premijera Borisa Johnsona da imenuje Claire Fox za članicu Doma lordova, budući da je ona objavljivala članke u kojima se negira genocid u Srebrenici, ali i drugi ratni zločini.

6. Avgusta 2020.Vijest

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) donirao je Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) 27 GPS uređaja i dodatnih šest laptopa s pratećom opremom.

5. Avgusta 2020.Vijest

Avdija Kovačević, bivši načelnik Vareša, osuđen je na četiri godine i dva mjeseca zatvora zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i poslugu u službi, te će mu se oduzeti imovinska korist u iznosu većem od 220.000 maraka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

5. Avgusta 2020.Vijest

Nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe pronađeni su na lokalitetu Repišta u mjestu Križevići kod Zvornika, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

5. Avgusta 2020.Vijest

Bivši logoraši sutra će obilježiti 28. godišnjicu početka zatvaranja logora “Omarska”, u kojem su se tokom ljeta 1992. godine dešavala ubistva, mučenja i drugi zločini nad građanima Prijedora i okolnih mjesta.

4. Avgusta 2020.Vijest

Nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo da će zatražiti stav Visokog sudskog i tužilačkog vijeća povodom akta i zaključaka Suda BiH i optužilo ovu instituciju da je dopis dostavilo samo pojedinim rukovodiocima u Tužilaštvu, iz Državnog suda su optužili Tužilaštvo da dezavuiše javnost i da se akt odnosi na uočene nepravilnosti u praksi sa ciljem vraćanja postupanja Tužilaštva u zakonite okvire. Dok niti jedna niti druga institucija nisu navele detalje o kakvim mogućim nepravilnostima se radi, pravni stručnjaci smatraju ovakvu komunikaciju dvije državne pravosudne institucije neprimjernom.

4. Avgusta 2020.Suđenje

Svjedokinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine Hata Bešlagić nije željela da govori o detaljima poslovnih odnosa sa Anesom Sadikovićem, kojem se sudi sa nekadašnjim direktorom Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Kemalom Čauševićem.

3. Avgusta 2020.Vijest

Poruke koje odlikovanjem gardijskih brigada Hrvatskog vijeća obrane (HVO) šalje predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a pogotovo time što bi jedno od odlikovanja mogao preuzeti i Zlatan Mijo Jelić, optužen pred Sudom Bosne i Hercegovine za zločin protiv čovječnosti, “ne mogu doprinijeti zatvaranju ratnih rana, nego ih samo pobuđuju”, upozoravaju predstavnici udruženja bivših logoraša za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).