Vijesti


20. Januara 2021.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine odbio je da potvrdi uređenu optužnicu protiv Radomira Nedića i Ratka Đurkovića, zaključivši da dokazi ne upućuju na postojanje potrebnog stepena sumnje da su osumnjičeni odgovorni po komandnoj odgovornosti za zločin protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika na području sela Tursunovo Brdo kod Ugljevika u ljeto 1992. godine.

18. Januara 2021.Vijest

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) saopćilo je da je osiguralo izradu projektne dokumentacije za izgradnju novih zgrada Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini i Općinskog suda u Žepču, te obnovu zgrada osnovnih sudova u Prnjavoru i Mrkonjić-Gradu.

18. Januara 2021.Vijest

U Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” u Sarajevu jutros je preminuo Esed Radeljaš, novoizabrani načelnik Općine Ustikolina, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pomoćnik načelnika Nihad Hadžiahmetović.

18. Januara 2021.Vijest

Nakon anonimnog otvorenog pisma u kojem se predsjednik Državnog suda Ranko Debevec poziva da podnese ostavku na funkciju predsjednika i da vrati mandat sudije, Sud u saopćenju koje potpisuje 49 sudija navodi da je izložen različitim medijskim i institucionalnim aktivnostima, koje smatraju nezakonitim te klevetničkim i uvredljivim govorom.

15. Januara 2021.Vijest

Vlasti u Srbiji zabranile su prodaju majica sa natpisima kojima se veličaju masovna ubistva Bošnjaka iz Srebrenice 1995. godine.

15. Januara 2021.Vijest

Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji se tereti za zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića.

15. Januara 2021.Vijest

Evropska unija (EU) izdvojit će četiri miliona eura za unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Projekat koji počinje ove godine i završava krajem naredne želi smanjiti broj predmeta ratnih zločina za 65 posto, navodi se u saopćenju.

15. Januara 2021.Suđenje

Na suđenju direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako je došlo do predaje prijava protiv direktora i kako su u Agenciji reagovali na saznanje o tome.

14. Januara 2021.Suđenje

Na suđenju bivšem državnom ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako se zalagao da se umjesto određenih dijelova vatrogasne opreme, planiranih u projektu Evropske unije (EU), nabave čizme koje su bile potrebnije.

14. Januara 2021.Vijest

Okružno tužilaštvo u Banjaluci godinu dana od podnošenja prijava za protivpravno lišenje slobode protiv devet policajaca nije donijelo tužilačku odluku, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Dok u Tužilaštvu kažu da je istraga u završnoj fazi i da uskoro očekuju donošenje odluke, aktivisti ukazuju na nedostatak informacija koje dobijaju od ove institucije i kako su i ranije dobijali sličan odgovor ali odluka nije donesena.