Vijesti


22. Jula 2021.Vijest

Apelacioni sud u Beogradu smanjio je kaznu Radomiru Kezunoviću, te ga je za ratni zločin počinjen 1992. na području Teslića u konačnici osudio na pet godina zatvora.

21. Jula 2021.Vijest

Po prijedlogu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, sutra, 22. jula, na sjednici Vijeća ministara će se naći Prijedlog odluke o imenovanju Koordinacijskog tima koji bi trebao osigurati uvjete za povratak bosanskohercegovačkih državljana iz Sirije i Iraka.

21. Jula 2021.Vijest

Zaključni izvještaj Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu od 1992. do 1995. godine objavljen je na internet stranici komisije koju je 2019. formirala Vlada Republike Srpske. U izvještaju se navodi da Srebrenica ne bi pala brzo da su je branili pripadnici Armije Bosne i Hercegovine, kao i da je maksimalan broj osoba koje su mogle biti sahranjene u primarnim grobnicama na ovom području oko 3.700.

21. Jula 2021.Vijest

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Zijada Mutapa i njegove kćerke Alise Ramić, te Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića zbog organiziranog kriminala u vezi s prikrivanjem dokaza o načinu na koji je stradao Dženan Memić.

21. Jula 2021.Vijest

Na lokalitetu Tvrdulja na području Rostova (općina Bugojno) danas je započela ekshumacija u potrazi za posmrtnim ostacima 12 osoba hrvatske nacionalnosti sa ovog područja za kojima se još uvijek traga, potvrdili su iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

20. Jula 2021.Vijest

Posmrtni ostaci nedavno ekshumiranih žrtava rata u Bosni i Hercegovini ukopani su na Kurban bajram u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

19. Jula 2021.Vijest

Veći broj nosilaca pravosudnih funkcija dao je saglasnost da se njihovi finansijski izvještaji javno objave na internet stranici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), što stručnjaci pozdravljaju kao način jačanja integriteta i transparentnosti, te povratka povjerenja javnosti.

19. Jula 2021.Vijest

Državno tužilaštvo je izjavilo žalbu na odluku Suda Bosne i Hercegovine kojom je odbijen zahtjev za određivanje pritvora Osmanu Mehmedagiću, direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA), osumnjičenom za zloupotrebu položaja, krivotvorenja isprave i pranja novca.

19. Jula 2021.Vijest

Državno tužilaštvo se žalilo na rješenje Suda Bosne i Hercegovine kojim je ukinut pritvor osumnjičenima u predmetu Zijad Mutap i ostali, a protiv kojih je nedavno podignuta optužnica za organizovani kriminal u okviru istrage o stradanju Dženana Memića.

19. Jula 2021.Suđenje

U nastavku suđenja Amiru Zukiću i ostalima za zloupotrebe pri zapošljavanju u javnim preduzećima, vještak Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu predstavio je nalaze vještačenja mobilnih telefona, računara i drugih tehničkih uređaja oduzetih od optuženih.