Vijesti


20. Septembra 2021.Vijest

Tri osobe bošnjačke nacionalnosti nestale 1995. godine u genocidu u Srebrenici identifikovane su u Tuzli, a među njima Hajdin Hukić i njegov sin Sead, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).

20. Septembra 2021.Vijest

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari danas obilježava 18 godina od zvaničnog otvaranja, između ostalog, izložbom predmeta onih koji su preživjeli genocid u Srebrenici, kao i onih koji to nisu, kako bi se pokazale patnje kroz koje je prošlo stanovništvo tokom i nakon jula 1995. godine.

17. Septembra 2021.Vijest

Privremeni Upravni odbor Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH) imenovao je novi saziv Kolegija direktora, kojeg čine Nikola Perišić, Marko Jurišić i Mujo Hadžiomerović.

17. Septembra 2021.Vijest

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Radovana Veljovića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče tokom 1992. godine.

17. Septembra 2021.Vijest

Na Državnom sudu se od juna ne održavaju ročišta na suđenju devetorici optuženih za zločine počinjene u Višegradu, jer se Boban Inđić nalazi u pritvoru u Srbiji zbog krivičnog djela u saobraćaju, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

17. Septembra 2021.Vijest

Općina Stolac pokrenula je tender za nabavku putničkog motornog vozila procijenjene vrijednosti od 60.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a. Načelnik Stjepan Bošković potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da se vozilo nabavlja za potrebe ureda načelnika i da će se koristiti za dalja putovanja.

17. Septembra 2021.Vijest

Radoslav Brđanin, bivši politički vođa Autonomne regije Krajina (ARK) kojeg je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) osudio na 30 godina zatvora za zločine protiv čovječnosti, privremeno je iz zatvora u Danskoj prebačen u Pritvorsku jedinicu Ujedinjenih nacija (UN), dok se ne odluči u kojoj zemlji će služiti ostatak svoje kazne.

16. Septembra 2021.Vijest

Protiv policajaca koji su u martu ove godine priveli i pritvorili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević pokrenut je disciplinski postupak, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

16. Septembra 2021.Vijest

Općina Trnovo raspisala je poziv za nabavku službenog vozila čija cijena bez PDV-a iznosi 68.000 konvertibilnih maraka (KM).

16. Septembra 2021.Vijest

Fatmir Alispahić odbacio je krivicu za izazivanje mržnje, kao i uslovnu i novčanu kaznu koju je predložilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.