Vijesti


5. Juna 2020.Vijesti

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) saopštila je da su u mjestu Duboka na području opštine Kneževo otkriveni posmrtni ostaci iz proteklog rata.

5. Juna 2020.Vijest

Nakon što su u Republici Srpskoj zatvorene sve poslovnice kladionice “Bet Live”, nekoliko radnica koje su dobile otkaz zbog pandemije koronavirusa rekle su za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da još uvijek nisu dobile otpremnine.

5. Juna 2020.Vijest

U utorak, 9. juna, Sud Bosne i Hercegovine će izreći prvostepenu presudu Branku Čigoji, Željku Tadiću, Saši Boškiću i Miloradu Glamočaku, nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS) koji se terete za ubistvo 28 civila u selu Oborci kod Donjeg Vakufa.

4. Juna 2020.Suđenje

Na početku suđenja bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Draganu Mektiću i ostalima, Tužilaštvo BiH je najavilo da će dokazati interesno dodjeljivanje ugovora i protivpravno sticanje imovinske koristi.

4. Juna 2020.Vijest

Na početku današnje sjednice Visokog sudskog Tužilačkog vijeća (VSTV), Milan Tageltija, predsjednik Vijeća, rekao je da će na poziciju potpredsjednice Ružice Jukić, kojoj je istekao mandat, doći sutkinja Općinskog suda u Sarajevu, Sanela Gorušanović-Butigan.

4. Juna 2020.Vijest

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo (KS) proslijedio je Kantonalnom tužilaštvu KS-a ugovor za nabavku 50.000 zaštitnih maski potpisan između Civilne zaštite KS-a i firme “Panta Rei”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

4. Juna 2020.Vijesti

Sjednicom u Sarajevu i usvajanjem Poslovnika o radu, počela je sa radom Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, na kojoj su članovi kazali da nisu zadovoljni trenutnim stanjem u pravosudnom sistemu i najavili izmjene jednog seta propisa koji se odnosi na Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV).

3. Juna 2020.Vijesti

Tokom 2019. godine, po optužnicama Državnog tužilaštva donesena je samo jedna presuda za koruptivno krivično djelo, pokazala je analiza Transparency Internationala u BiH (TI BiH).

3. Juna 2020.

Sud BiH izdao je saopćenje u kojem se ističe kako predsjednik i članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) komentarišu elemente presude uprkos tome što naglašavaju da to neće raditi, čime dezavuišu javnost, dok predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija tvrdi da zastupanje presude u javnosti narušava pretpostavku nepristrasnosti.

3. Juna 2020.Vijesti

Tužiteljski tim Tužilaštva Bosne i Hercegovine uputio je žalbu prije isteka zakonskog roka od 72 sata na rješenje o prijedlogu pritvora u predmetu Novalić i drugi u interesu efikasnog i pravovremenog obezbjeđenja istrage, saopšteno je iz Državnog tužilaštva.