Vijesti


Promjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa RS-a: Apsurd ili odgovarajuće rješenje 6. Juna 2023. Vijest Izmjenama Zakona o sprečavanju sukoba interesa o kojima danas raspravljaju poslanici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci, predložene su zabrane rada izabranim predstavnicima izvršnih funkcija u udruženjima ili fondacijama koje se finansiraju iz budžeta Entiteta, ali se one ne odnose na one koji ne primaju platu u tim organizacijama, što u nevladinim organizacijama smatraju apsurdnim i sukobom interesa.
Tri decenije čekanja na pravdu: Žrtve seksualnog nasilja nezadovoljne procesuiranjem zločina 6. Juna 2023. Vijest Regionalna saradnja na procesuiranju ratnih zločina nije na zadovoljavajućem nivou, a zbog velikog broja nedostupnih osoba donošenje zakona kojim bi se omogućilo procesuiranje optuženog u odsustvu, potencijalno bi ubrzalo rad na ovim predmetima, oglasilo odgovorne krivim i donijelo nove sudske činjenice, te omogućilo daljnje ostvarivanje prava žrtava u pogledu naknade štete, rečeno je, između ostalog, na panel-diskusiji koja je organizovana u susret Međunarodnom danu borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu.
Suđenje za zločine kod Ključa počinje sredinom juna u Beogradu 6. Juna 2023. Vijest Nakon što je Srbiji proslijeđen predmet protiv Ilije Krčmara, Svetislava Račića, Željka Bajića, Nikole Ćuka (rođen 1967.) i Nikole Ćuka (rođen 1966.), optužene za zločin na području Ključa, oni bi se u sudnici Višeg suda u Beogradu trebali pojaviti sredinom juna, potvrđeno je za Detektor.
“Pravo na pravdu“: Izmjenama zakona BiH sve dalje od Evropske unije 5. Juna 2023. Vijest Vlasti u Bosni i Hercegovini moraju intenzivnije raditi kako bi ubrzale procese reformi, prije svega u pravosuđu, gdje je postignut ograničen napredak, ali nedovoljan. Izmjene postojećih zakona, prema ocjenama panelista javne debate “Pravo na pravdu”, korak su unazad i udaljavaju BiH od pristupa evropskoj zajednici država.
Historijski čas za učenike iz Ilijaša o zločinu u Lješevu 5. Juna 2023. Vijest Manifestacijom “Da se ne zaboravi Lješevo 5. juni 1992. godine” na spomen-obilježju u Starom Selu u Lješevu u općini Ilijaš, obilaskom šehidskog mezarja te prigodnim vjerskim programom, obilježena je 31. godišnjica stradanja 22 Bošnjaka iz ovog mjesta. Porodice nastradalih, svjesne da presude neće vratiti njihove najmilije, ipak ističu da je važno da zločinci budu okarakterisani kao takvi zbog budućnosti novih generacija.
BIRN BiH poziva studente i novinare na trening o javnim nabavkama 5. Juna 2023. Vijest BIRN Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) poziva studente i mlade novinare na jednodnevni trening o provjeri javnih nabavki i korištenju dobijenih podataka za kreiranje novinarskih analiza i istraživanja.
Godišnjica stravičnih zločina u Višegradu i ukop žrtava: Neophodan pronalazak nestalih 3. Juna 2023. Vijest Bacanjem ruža niz rijeku Drinu sa mosta Mehmed-paše Sokolovića, obilaskom kuća na Bikavcu i u Pionirskoj ulici u kojima je živo zapaljeno oko 140 civila, te ukopom posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata na mezarju Stražište, obilježena je 31. godišnjica od počinjenih zločina u Višegradu.
Sljedeće sedmice izricanje presude za zločine u Janji 2. Juna 2023. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice planirano je izricanje prvostepene presude za zločine u Janji od 1992. do 1994. godine, za koje je optuženo osam nekadašnjih pripadnika policije.
Dujmović: Presuda bivšoj ministrici 30. juna 2. Juna 2023. Suđenje Opštinski sud u Sarajevu zakazao je za 30. juni izricanje presude bivšoj federalnoj ministrici kulture i sporta Zori Dujmović, koja je optužena da je zloupotrijebila položaj prilikom zapošljavanja savjetnika 2015. i 2016. godine.
Dragoljub Granić osuđen na sedam godina zatvora zbog ubistva zarobljenika 2. Juna 2023. Vijest Okružni sud u Istočnom Sarajevu prvostepenom presudom je osudio Dragoljuba Granića, bivšeg pripadnika Prve sarajevske brigade Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), na sedam godina zatvora zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, potvrđeno je za Detektor.