Terorizam – Suđenja


Milarem Berbić Milarem Berbić ne može pratiti suđenje za odlazak u Siriju – tvrdi da su mu ugrožena prava 7. Decembra 2020. Na suđenju za protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim formacijama, optuženi Milarem Berbić je kazao da ne može pratiti tok suđenja dok mu se u Zavodu, gdje je u pritvoru, ne ispune osnovna prava.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Ispovijesti povratnica iz Sirije 2. Decembra 2020. Na suđenju za pridruživanje stranim formacijama, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine pročitalo je iskaze svjedokinja koje su izjavile da optuženog Senada Kasupovića poznaju iz Sirije.  
Ališić: Povratnice iz Sirije ne mogu svjedočiti, predloženo čitanje iskaza iz istrage 1. Decembra 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim vojnim formacijama, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je iznijela nalaz po kojem svjedokinje, povratnice iz Sirije, iz zdravstvenih razloga ne bi mogle nesmetano svjedočiti u ovom predmetu.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Povratnice iz Sirije ne mogu svjedočiti 18. Novembra 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću zbog ratovanja u Siriji, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavila je da četiri svjedokinje nisu sposobne da se pojave u sudnici.
Sud BiH izlaz Tužiteljstvo traži mjesec dana pritvora za Jahju Vukovića 27. Oktobra 2020. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je jednomjesečni pritvor za Jahju Vukovića, kojeg sumnjiči za počinjenje kaznenog djela “organiziranje terorističke grupe”, a Odbrana je predložila mjere zabrane.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Na suđenju Kasupoviću za ratovanje u Siriji uloženi materijalni dokazi 21. Oktobra 2020. Na suđenju Senadu Kasupoviću, optuženom za ratovanje u Siriji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je nekoliko materijalnih dokaza.
Emir Ališić Ališić: Eksplozivni pojas zbog bezbjednosti 20. Oktobra 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za ratovanje u Siriji, zaštićeni svjedok S-2 ispričao je kako je optuženog viđao u Siriji sa oružjem i u uniformi, te da je u gradu Nimbidžu primijetio oko Ališićevog pasa samoubilački pojas.
Emir Ališić Ališić: Zaštićeni svjedok nije mogao biti priveden 13. Oktobra 2020. Na suđenju Emiru Ališiću zbog ratovanja u Siriji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je uložilo materijalnu dokumentaciju o službenim radnjama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i ekspertske nalaze.
Emir Ališić Ališić: Neizvjesno svjedočenje povratnica iz Sirije 6. Oktobra 2020. Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, odgođeno je saslušanje četiri svjedokinje, povratnice iz Sirije, za koje je rečeno da su u teškom psihičkom stanju.
Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Gavrilu Steviću za ratovanje u Ukrajini 30. Septembra 2020. Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Žalbenog vijeća Suda BiH ukidanje presude kojom je Gavrilo Stević oslobođen optužbi za odlazak na ratište u Ukrajinu i pridruživanje paravojnim formacijama.