Suđenje

Na suđenju Kasupoviću za ratovanje u Siriji uloženi materijalni dokazi

21. Oktobra 2020.11:46
Na suđenju Senadu Kasupoviću, optuženom za ratovanje u Siriji, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je nekoliko materijalnih dokaza.

Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH
Senad Kasupović. Foto: Sud BiH

Tužilaštvo je u dokaze uložilo akt Granične policije o prelasku granice za Kasupovića, kao i Policijske uprave Velika Kladuša o provjerama u vezi sa prisustvom optuženog u mjestu prebivališta. Uloženi su i uvjerenje o državljanstvu, izvod iz kaznene evidencije te informacija Ministarstva bezbjednosti BiH.

Kasupović je optužen da je 2013. otišao iz BiH i u Siriji se borio na strani ISIL-a, koji je proglašen terorističkom organizacijom. Navodi se da je pod imenom Muatesim učestvovao u terorističkim aktivnostima, boreći se u jedinici “Bejt Komandos”, koja je kasnije promijenila naziv u “El-Aksa”.

Na početku današnjeg ročišta sudija Mirsad Strika je kazao da je ročište koje je bilo zakazano za 7. oktobar odgođeno nakon obavještenja Tužilaštva da je prethodno u predmetu protiv Emira Ališića bilo problema sa saslušanjem određenih svjedokinja.

Tužilac Ćazim Hasanspahić je rekao da je u tom drugom predmetu bila izdata naredba za vještačenje procesne sposobnosti svjedokinja i da planira prezentovati taj nalaz s obzirom da se radi o istim svjedokinjama predloženim i u postupku protiv Kasupovića.

On je za naredno ročište predložio saslušanje vještaka, navodeći da će mu nakon toga biti potrebno još jedno ročište za okončanje iznošenja dokaza.

Branilac Husein Mušić primijetio je da su svjedokinje bile sposobne da daju iskaze u istrazi, navodeći da će o tome pitati vještaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 4. novembar.

Marija Taušan