Terorizam – Suđenja


Počelo suđenje optuženoj za finansiranje terorizma 21. Oktobra 2021. Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodne riječi Tužilaštva Bosne i Hercegovine, počelo je suđenje Seni Hamzabegović za finansiranje terorističkih aktivnosti u periodu od 2013. do 2018. godine.
Toni Bašić: Nesporni zapisnici iz SIPA-e 20. Oktobra 2021. Na suđenju za podsticanje na terorističke aktivnosti, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine potvrdio je da su u okviru pretresa oduzeti određeni predmeti od optuženog Tonija Bašića, te o tome sačinjeni zapisnici.
Optužena za finansiranje terorističkih aktivnosti negirala krivicu 11. Oktobra 2021. Sena Hamzabegović se pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnila da nije kriva po optužnici koja je tereti za finansiranje terorističkih aktivnosti u periodu od 2013. do 2018. godine.
Počelo suđenje Toniju Bašiću, optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti 6. Oktobra 2021. Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Državnog tužilaštva i Odbrane, počelo je suđenje Toniju Bašiću, koji je optužen da je tokom 2020. godine u više navrata javno podsticao na terorističke aktivnosti, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i prijetnje spram LGBT populacije.
Milarem Berbić zadnji advokat Tužilaštvo traži povećanje kazne Milaremu Berbiću, osuđenom za ratovanje u Siriji 8. Septembra 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Apelacionog vijeća Državnog suda da se poveća kazna Milaremu Berbiću, osuđenom za ratovanje u Siriji, dok je Odbrana tražila da se preinači u manju kaznu zatvora ili da se prvostepena presuda poništi i postupak pokrene ispočetka.
Svjedokinja prepoznala optuženog za ratovanje u Siriji Jahju Vukovića 26. Avgusta 2021. Na suđenju Jahji Vukoviću zbog ratovanja u Siriji, svjedokinja je ispričala kako je optuženog srela tokom boravka u ovoj zemlji 2016. i 2017. godine, te da je vjerovatno bio u jedinici u sklopu organizacije “Džabhat al-Nusra”.
sudnica Suda BiH Svjedok ispričao kako je saznao da je maćeha odvela Jahju Vukovića u Siriju 15. Jula 2021. Na suđenju za ratovanje u Siriji, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je saznao da je optuženi Jahja Vuković odveden u Tursku a potom u Siriju.
Mehmedika, Berković i Mezetović negirali krivicu za neovlašteni promet oružja 25. Juna 2021. Edin Mehmedika, Rifet Berković i Asmir Mezetović, optuženi za neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, negirali su krivicu pred Sudom Bosne i Hercegovine, dok se optuženi Haris Špago nije pojavio na ročištu.
Tužilaštvo zatražilo veću kaznu za Jasmina Keserovića, a Odbrana oslobađanje za ratovanje u Siriji 9. Juna 2021. Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine, Državno tužilaštvo je zatražilo strožiju kaznu za Jasmina Keserovića, prvostepeno osuđenog na šest godina zatvora za ratovanje u Siriji, dok je Odbrana tražila njegovo oslobađanje ili ponovno održavanje postupka za tačku optužnice koja se odnosi na javno podsticanje na terorističke aktivnosti.
Tužilaštvo traži strožiju kaznu za Senada Kasupovića, Odbrana oslobađanje 28. Maja 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u žalbi Apelacionom odjeljenju Državnog suda zatražilo strožiju kaznu za Senada Kasupovića, osuđenog nepravosnažno na tri godine zatvora zbog organiziranja i pridruživanja terorističkoj grupi u Siriji, dok je Odbrana zatražila ukidanje presude i njegovo oslobađanje ili ponavljanje postupka.