Terorizam – Suđenja


Državljanin Srbije se izjasnio da nije kriv za “podsticanje na terorizam” 19. Januara 2023. Igor Despotović, optužen za podsticanje na čin terorizma putem objava poruka podrške Islamskoj državi na društvenim mrežama, kazao je da je njegov glavni motiv bila “dosada”.
Tužilaštvo traži pritvor za Hamzu Čardakliju zbog prijetnje terorizmom 7. Juna 2022. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je na današnjem ročištu zatražilo od Državnog suda da odredi mjesec dana pritvora Hamzi Čardakliji, koji je nakon dojave američkog FBI-a osumnjičen za krivično djelo prijetnje terorističkim činom po ugledu na pucnjave u SAD-u, dok se Odbrana protivila ovom prijedlogu.
Žalba na oslobađajuću presudu za finansiranje terorizma u Siriji 25. Maja 2022. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iznijelo je žalbu na prvostepenu presudu kojom je Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka, dok je Odbrana zatražila odbacivanje žalbe kao neosnovane.
Sena Hamzabegović oslobođena optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti u Siriji i Iraku 17. Januara 2022. Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom oslobodio Senu Hamzabegović optužbi za finansiranje terorističkih aktivnosti, odnosno za prikupljanje i pružanje finansijske pomoći za državljane BiH koji su boravili na stranim ratištima Sirije i Iraka.
Izricanje presude optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti 17. januara 11. Januara 2022. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je tokom iznošenja završne riječi predložilo da se Sena Hamzabegović proglasi krivom za finansiranje terorističkih aktivnosti, dok je Odbrana predložila da se donese oslobađajuća presuda.
Jahja Vuković Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Jahji Vukoviću za ratovanje u Siriji 14. Decembra 2021. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je ukidanje prvostepene presude kojom je Jahja Vuković oslobođen optužbe za pridruživanje terorističkim organizacijama u Siriji. Odbrana je zatažila da oslobađajuća presuda bude potvrđena.
sudnica Hamzabegović: Svjedočenje optužene za finansiranje terorističkih aktivnosti zatvoreno za javnost 13. Decembra 2021. Na suđenju za finansiranje terorističkih aktivnosti, u svoju korist svjedočila je optužena Sena Hamzabegović, ali je odlukom Sudskog vijeća zabranjeno iznošenje sadržaja njenog iskaza u javnost.
sudnica Hamzabegović: Vještačenje bankovnih računa i mobilnih telefona optužene 30. Novembra 2021. Na suđenju Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, vještakinja Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pročitala je poruke sa tri mobilna telefona oduzeta od optužene, dok je vještakinja ekonomske struke iznijela nalaz i mišljenje o prometu sredstava sa njenih bankovnih računa.
Hamzabegović: Istražitelji SIPA-e opisali kako je finansirano oružje osobama koje su iz BiH otišle u Siriju 18. Novembra 2021. Na suđenju Seni Hamzabegović, optuženoj za finansiranje terorističkih aktivnosti, istražioci Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) objasnili su na koji način je novac iz Bosne i Hercegovine poslan za kupovinu oružja bh. državljanima u Siriji.
Moguć sporazum o priznanju krivnje Tonija Bašića, optuženog za podsticanje na terorističke aktivnosti 17. Novembra 2021. Suđenje Toniju Bašiću, optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti, odgođeno je jer su Odbrana i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine započeli pregovore o sporazumu o priznanju krivnje.