Suđenje

Ališić: Povratnice iz Sirije ne mogu svjedočiti, predloženo čitanje iskaza iz istrage

1. Decembra 2020.12:16
Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim vojnim formacijama, vještakinja Tužilaštva Bosne i Hercegovine je iznijela nalaz po kojem svjedokinje, povratnice iz Sirije, iz zdravstvenih razloga ne bi mogle nesmetano svjedočiti u ovom predmetu.
Emir Ališić. Foto: Sud BiH

Vještakinja neuropsihijatrijske struke Azra Alajbegović je na zahtjev Tužilaštva sačinila nalaze o procesnoj sposobnosti četiri svjedokinje.

Ona je kazala da su ove četiri žene bile zadovoljne prilikom povratka u BiH krajem prošle godine, a da su problemi nastali u periodu nakon toga jer nisu uspjele da se resocijalizuju i integrišu. Od problema je izdvojila da nisu uspjele da riješe njima važna administrativna pitanja, te da je objavljivanje njihovih imena izazvalo komentare na društvenim mrežama, što su doživjele kao stigmatizaciju.

Alajbegović je za tri svjedokinje navela da iz zdravstvenih razloga nisu procesno sposobne da se pojave u sudnici i svjedoče. Prema njenim riječima, jedna od četiri predložene svjedokinje mogla bi se pojaviti u sudnici, ali uz prethodne seanse i pripreme u trajanju od mjesec do dva.

Odbrana Ališića nije imala pitanja ni prigovora na nalaz vještakinje.

Ališić je optužen za pridruživanje stranim vojnim formacijama. Na teret mu je stavljeno da je u decembru 2013. otišao u Siriju, gdje se borio u jedinicama na strani takozvanog ISIL-a, koji su Ujedinjene nacije (UN) svrstale u terorističke organizacije.

Vijeće je na prijedlog Tužilaštva preporučilo da se ne objavljuju imena ove četiri svjedokinje.

Tužiteljica Biljana Golijanin predložila je da se pročitaju iskazi iz istrage sve četiri svjedokinje.

Vijeće će donijeti odluku nakon što se Odbrana izjasni o ovom prijedlogu u nastavku suđenja 8. decembra.

 

Marija Taušan