Suđenje

Ališić: Prihvaćeno čitanje iskaza tri povratnice iz Sirije

8. Decembra 2020.15:56
Na suđenju za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Državnog tužilaštva o čitanju tri iskaza svjedokinja povratnica iz Sirije, koje iz zdravstvenih razloga ne mogu nesmetano svjedočiti.


Emir Ališić. Foto: Sud BiH

Odbrana Emira Ališića usprotivila se čitanju iskaza četvrte svjedokinje, jer je vještačenjem utvrđeno da ona može svjedočiti, o čemu će Sud naknadno donijeti odluku.

Nakon što je tužiteljica Biljana Golijanin počela sa čitanjem jednog od iskaza, Odbrana Ališića je konstatovala da su imali iskaze na uvid, te da nije potrebno čitati iste.

Ališić je optužen za pridruživanje stranim paravojnim formacijama. Na teret mu je stavljeno da je u decembru 2013. otišao u Siriju, gdje se borio u jedinicama na strani takozvanog ISIL-a, koji su Ujedinjene nacije (UN) svrstale u terorističke organizacije.

Na upit predsjedavajuće Sudskog vijeća Biljane Ćuković, koji dijelovi iskaza su relevantni za optuženog, tužiteljica je izdvojila dijelove u kojima se spominju optuženi, njegova supruga Sadžida Buljubašić i njihova djeca.

“Među prvima su izašli iz Baguza – Sadžida Buljubašić i Emir Ališić sa djecom”, navodi se u jednom od iskaza za koje je doneseno Rješenje o čitanju, a koji je pročitala Golijanin.

Tužiteljica Golijanin je pročitala i stranice na kojima se spominje optuženi.

Uz svaki od iskaza Tužilaštvo je prezentiralo i zapisnike o prepoznavanju određenih lica, pri čemu su dvije svjedokinje prepoznale optuženog Ališića, dok je treća svjedokinja na jednoj od fotografija prepoznala njegovog posinka.

Odbrana optuženog se na ovom ročištu nije mogla izjasniti o dokazima, kao niti predložiti svoje, budući da je u zamjeni bila braniteljica Belma Balijagić-Džuho.

Nastavak suđenja zakazan je za 22. decembar.

Nermina Kuloglija-Zolj