Suđenje

Gligorević: Straže prema muslimanskim selima

26. Aprila 2024.11:34
Na suđenju za zločine na području Zvornika, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je s Borislavom Gligorevićem držao stražu prema muslimanskim selima.
Kuća u kojoj je bio logor u Liplju. Foto: Maja Nikolić

Miladin Vlačić je ispričao da je u aprilu 1992. godine bio angažovan u Teritorijalnoj odbrani (TO) u selu Snagovo, te raspoređen na seoskim stražama. On je rekao da je Arkanova vojska u aprilu vršila upade u Zvornik.

Na upit tužiteljice Edine Biuk, da li zna ko je Zoran Obrenović Aždaja, Vlačić je rekao da je on bio komandant “Bijelih orlova”, rodom iz Obrenovića, zaselka Snagova.

Svjedok je rekao da su “Bijeli orlovi” došli polovinom aprila, navodeći da im je Obrenović rekao kako su došli da “im pomognu, da ih brane od muslimanskih snaga“.

“Skupio nas je pred školom, sve mještane. Poslije su nam nabavili oružje i dali maskirne uniforme. Bio je i optuženi Gligorević“, rekao je Vlačić.

Naveo je da su pred školom bila i braća optuženog – Dragan i Zoran. Svjedok je za Zorana Gligorevića kazao da je bio povrijeđen u saobraćajnoj nesreći 1991. i nije bio učesnik rata.

Svjedok je rekao da je u Snagovu bilo 20-30 pripadnika “Bijelih orlova”, da su bili robijaši, te da nije s njima išao u akcije. Dodao je da je s optuženim Gligorevićem, od aprila do augusta ili septembra 1992., držao straže prema muslimanskim selima. Za Aždaju je kazao da je poginuo u maju 1992. godine, a nakon toga su “Bijeli orlovi” išli prema Liplju da kupe civile za razmjenu, te su natjerali njega i druge da idu kamionom. Dodao je da ne zna šta je bilo s civilima.

Na upit tužiteljice o silovanjima zatvorenih žena i djevojaka, o čemu je govorio u istrazi, Vlačić je rekao da je o tome saznao nakon rata na pijaci u Memićima, kada ga je jedan školski drug pitao zašto ih nisu branili od “Bijelih orlova”.

Gligorević je optužen za višestruka silovanja počinjena u Liplju kod Zvornika u proljeće 1992. godine. Prema optužnici, on je bio pripadnik jedinice “Bijeli orlovi”.

Odbrana je pitala da li su “Bijeli orlovi” skupili mještane blizu kuće optuženog, a svjedok je rekao da su bili na ulici, “ni blizu ni daleko od njegove kuće“. Za optuženog je naveo da je prije rata radio u Beogradu, a Odbrani je potvrdio da njegov brat Zoran, zbog povrede u saobraćajnoj nesreći, nije bio učesnik rata.

Suđenje se nastavlja 17. maja.

Jasmin Begić