Terorizam – Analize


10. Septembra 2021.

Selefijski predavač Husein Bilal Bosnić doprinio je prije sedam godina stvaranju terorističke prijetnje u Bosni i Hercegovini i vrbovanju terorista za odlazak u Siriju. On se nakon odležane zatvorske kazne vraća u drugačije sigurnosno i vjersko okruženje, ali stručnjaci vjeruju da i dalje uživa povjerenje i uticaj na zajednice koje su ga podržavale.

6. Avgusta 2021.

Usljed nedostatka rada s mladima, manjka kapaciteta u školama i eksperata za mentalno zdravlje, upozoravaju stručnjaci, radikalizacija maloljetnika postaje sve izazovniji problem za bosanskohercegovačko društvo s dugoročnim posljedicama, dok fragmentirani ustroj države i zakašnjele i nedovoljno definisane mjere borbe protiv ekstremnih uticaja daju ograničene rezultate.

30. Aprila 2021.

Na predstojećim parlamentarnim izborima u Rusiji kao kandidati vladajuće koalicije mogli bi se pojaviti i neki čelnici Saveza dobrovoljaca Donbasa, koji je regrutirao i dobrovoljce sa Balkana, ali i osobe kojima je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, pravo glasa imat će svi stanovnici pobunjenih regija na istoku Ukrajine koji imaju ruski pasoš.

29. Marta 2021.

Zastupnici Predstavničkog doma Državnog parlamenta na narednoj sjednici će razmatrati informaciju o stanju sigurnosti 2018. i 2019. godine. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) analizirala je najzanimljivije dijelove iz izvještaja koje se odnose na ravnogorska i ostala desničarska udruženja, terorizam i strana ratišta, te korupciju.

15. Marta 2021.

S obzirom da je na stotine balkanskih ekstremista otišlo u inozemstvo da se bori za takozvanu Islamsku državu i druge militantne grupe, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija našle su se pod pojačanim međunarodnim pritiskom da zaustave finansiranje terorizma.

10. Marta 2021.

Zemlje Balkana možda su teoretski spremne, ali u praksi one se teško suprotstavljaju rastućoj prijetnji od cyberterorističkih napada. BiH nema strategiju na državnom nivou.

22. Februara 2021.

Nakon pada “kalifata” Islamske države, nesistematski pristup balkanskih zemalja repatrijaciji njihovih državljana iz izbjegličkih kampova u Siriji znači da preko 100 djece još uvijek živi u prenatrpanim i nesigurnim uvjetima.

20. Januara 2021.

Bosna i Hercegovina jedina je od šest zemalja Zapadnog Balkana koja nema važeću strategiju za borbu protiv terorizma. Strategije u regionu različito pristupaju sprečavanju i borbi protiv terorizma, a samo neke od njih prilagođene su izazovima povratka bivših pripadnika takozvanog ISIL-a, pokazuje analiza Balkanske istraživačke mreže (BIRN).

30. Decembra 2020.

Trojica povratnika iz Sirije osuđena su tokom ove godine dok suđenja još uvijek traju petorici bivših pripadnika takozvanog ISIL-a koji su u organizovanoj grupi sa ženama i djecom vraćeni u decembru 2019. godine. Nakon gubitka teritorije jedne od najzloglasnijih terorističkih grupa, porodice žena i djece koje se godinama nalaze u sirijskim kampovima očekivale su njihov povratak ove godine, ali se on uprkos obećanjima i očekivanjima nije desio.

18. Septembra 2020.

Objave na društvenim mrežama koje relativiziraju presudu Huseinu “Bilalu” Bosniću, osuđenom na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i poticanja na terorizam te organiziranja terorističkih grupa, tokom prethodnog mjeseca podijelili su, između ostalih, pripadnici Oružanih snaga BiH, nastavnik u srednjoj školi te imam iz Sanskog Mosta.