Terorizam – Analize


31. Oktobra 2022.

Kako političke nesuglasice već pet godina blokiraju punu saradnju sa Europolom i onemogućavaju pristup međunarodnoj bazi podataka o borbi protiv terorizma.

25. Augusta 2022.

Kada uskoro bude izabran, novi glavni državni tužlac morat će poboljšati procesuiranje visoke korupcije, ubrzati podizanje optužnica za ratne zločine i proširiti istrage u vezi sa sigurnošću građana, ali i otvoriti Tužilaštvo javnosti te potvrditi vlastiti, kao i integritet institucije koju će voditi, smatra pet stručnjaka iz različitih oblasti, koji su za BIRN BiH analizirali prioritete za novog rukovodioca najvišeg tužilaštva u državi.

15. Februara 2022.

Više od dvadeset srbijanskih državljanki s maloljetnom djecom zarobljeno je u izbjegličkim kampovima u Siriji. Glasovne poruke koje krišom šalju najbližima, a do kojih je došao BIRN, ilustruju svakodnevni užas situacije u kojoj se nalaze.

27. Januara 2022.

Zbog tromosti državne vlasti i oklijevanja iz Republike Srpske, Bosna i Hercegovina kasni za drugim zemljama da u strateškim dokumentima prepozna opasnosti krajnjeg desničarskog ekstremizma. To zemlju ostavlja ranjivu na jednu od trenutno najbrže rastućih sigurnosnih opasnosti u Evropi i SAD-u.

10. Septembra 2021.

Selefijski predavač Husein Bilal Bosnić doprinio je prije sedam godina stvaranju terorističke prijetnje u Bosni i Hercegovini i vrbovanju terorista za odlazak u Siriju. On se nakon odležane zatvorske kazne vraća u drugačije sigurnosno i vjersko okruženje, ali stručnjaci vjeruju da i dalje uživa povjerenje i uticaj na zajednice koje su ga podržavale.

6. Augusta 2021.

Usljed nedostatka rada s mladima, manjka kapaciteta u školama i eksperata za mentalno zdravlje, upozoravaju stručnjaci, radikalizacija maloljetnika postaje sve izazovniji problem za bosanskohercegovačko društvo s dugoročnim posljedicama, dok fragmentirani ustroj države i zakašnjele i nedovoljno definisane mjere borbe protiv ekstremnih uticaja daju ograničene rezultate.

30. Aprila 2021.

Na predstojećim parlamentarnim izborima u Rusiji kao kandidati vladajuće koalicije mogli bi se pojaviti i neki čelnici Saveza dobrovoljaca Donbasa, koji je regrutirao i dobrovoljce sa Balkana, ali i osobe kojima je zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu. S druge strane, pravo glasa imat će svi stanovnici pobunjenih regija na istoku Ukrajine koji imaju ruski pasoš.

29. Marta 2021.

Zastupnici Predstavničkog doma Državnog parlamenta na narednoj sjednici će razmatrati informaciju o stanju sigurnosti 2018. i 2019. godine. Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) analizirala je najzanimljivije dijelove iz izvještaja koje se odnose na ravnogorska i ostala desničarska udruženja, terorizam i strana ratišta, te korupciju.

15. Marta 2021.

S obzirom da je na stotine balkanskih ekstremista otišlo u inozemstvo da se bori za takozvanu Islamsku državu i druge militantne grupe, Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija našle su se pod pojačanim međunarodnim pritiskom da zaustave finansiranje terorizma.

10. Marta 2021.

Zemlje Balkana možda su teoretski spremne, ali u praksi one se teško suprotstavljaju rastućoj prijetnji od cyberterorističkih napada. BiH nema strategiju na državnom nivou.