Publikacije

Smjernice nevladinim organizacijama za komunikaciju s medijima

„Smjernice nevladinim organizacijama za komunikaciju s medijima“ je publikacija koju je BIRN BiH razvio kroz implementaciju projekta „Let's hear woman“ . Publikacija je prvenstveno napisana za aktivistkinje koje se bore za ženska prava te će im poslužiti kao alat za razvijanje strategija i vještina pri njihovoj komunikaciji sa medijima i javnošću.  Projekat i publikaciju finansijski je podržala Američka ambasada u Sarajevu.

Preuzmite publikaciju

Mladić pod lupom: Zločinac ili lice sa estrade?

Publikacija donosi pregled regionalnog medijskog izvještavanja o hapšenju i početku suđenja Ratku Mladiću koji je optužen za genocid i druge zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine. Praćenjem i analizom obuhvaćene su najtiražnije dnevne i sedmične novine u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Preuzmite publikaciju

Historija u sjeni senzacije (II) – Regionalni i međunarodni mediji o prvoj godini suđenja Radovanu Karadžiću

U drugom dijelu publikacije “Historija u sjeni senzacije” BIRN BiH je analizirao hiljadu članaka koji govore o prvoj godini suđenja Radovanu Karadžiću.

Preuzmite publikaciju

Doba istine: Presjek rada Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH u periodu 2005-2010  

Publikacija “Doba istine” donosi kompletan presjek svih dosadašnjih slučajeva, kako onih u toku tako i onih okončanih, bilo pravosnažno ili nepravosnažno ispred Suda BiH i Apelacionog odjeljenja Suda BiH u periodu od 2005 do 2010. godine.

Preuzmite publikaciju

U potrazi za pravdom – Priručnik Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH (II)

Drugo izdanje priručnika “U potrazi za pravdom” bavi se analizom zakonskog okvira koji regulira procesuiranje predmeta ratnih zločina od strane Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Preuzmite publikaciju

Historija u sjeni senzacije (I) – Regionalni mediji o hapšenju Radovana Karadžića

Publikacija “Historija u sjeni senzacije” donosi pregled medijskog izvještavanja o hapšenju Radovana Karadžića iz pet zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, i Srbije.

Preuzmite publikaciju