Publikacije


BOSNA I HERCEGOVINA Komplikovan pravni i administrativni sistem koji kaska u prepoznavanju cyber sigurnosti

Dokument koji je izrađen kao dio projekta „Dobro upravljanje u cyber sigurnosti na Zapadnom Balkanu“ navodi da se postojeće zakonodavstvo na državnom nivou, koje se odnosi na cyber sigurnost, rijetko i samo djelimično bavi relevantnim pitanjima, kao i da je na snazi trenutno osam zakona koji sadrže odredbe koje se odnose na internetsku sigurnost ili sigurnost na mreži.

Dokument BIRN-a BiH i DCAF-a stavlja fokus, između ostalog, na cyber sigurnost i pravo na privatnost te navodi da se tehnologija često koristi kao alat za prodiranje u sferu privatnog života i “postaje objekat putem kojeg se krši pravo na privatnost ili se ugrožava sigurnost osobe” te da se u takvim slučajevima, a prema međunarodnim standardima za ljudska prava, od države traži da pruži mehanizme zaštite.

Preuzmite publikaciju

ŽIVJETI S NEIZVJESNOŠĆU: Priče porodica osoba nestalih u Bosni i Hercegovini (1992-1995)

Kako bi adresirao neke od problema s kojima se suočavaju porodice nestalih, ali i mediji u Bosni i Hercegovini, MKCK je u partnerstvu sa Balkanskom istraživačkom mrežom Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) 2021. godine organizirao radionicu “Medijsko izvještavanje o nestalim osoba u BiH s fokusom na humanitarni pristup temi”, koja je okupila 17 novinara i novinarki iz 12 bosanskohercegovačkih gradova koji su imali priliku pobliže se upoznati s temom nestalih osoba i akterima koji rade na procesu traženja.

Tokom projekta, novinari su razgovarali s članovima porodica 21 nestale osobe i omogućili im da ispričaju svoju priču i podijele s javnošću svoj doživljaj tridesetogodišnje borbe i napora da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih. MKCK i BIRN, uz saglasnost intervjuisanih porodica, u ovoj brošuri predstavljaju sve prikupljene priče.

Preuzmite publikaciju

Transparentnost pravosuđa: Pitanje dostupnosti optužnica i odluka iz krivičnih postupaka

Studija slučaja daje pregled relevantnih propisa u BiH prema kojima dispozitivi optužnica koji se javno čitaju na početku glavnog pretresa, moraju biti dostupni medijima i javnosti, što trenutno nije slučaj u BiH. Veća i jednostavnija dostupnost dispozitiva optužnica, ali i transkripata sa glavnog pretresa, u obimu u kojem se ne radi o sadržajima za koje je bila isključena javnost, od interesa je i za javnost i za optužene i za pravosudnu zajednicu u širem smislu. Publikacija sadrži i preporuke za unapređenje transparentnosti pravosuđa.

Preuzmite publikaciju

Smjernice nevladinim organizacijama za komunikaciju s medijima

„Smjernice nevladinim organizacijama za komunikaciju s medijima“ je publikacija koju je BIRN BiH razvio kroz implementaciju projekta „Let's hear woman“ . Publikacija je prvenstveno napisana za aktivistkinje koje se bore za ženska prava te će im poslužiti kao alat za razvijanje strategija i vještina pri njihovoj komunikaciji sa medijima i javnošću.  Projekat i publikaciju finansijski je podržala Američka ambasada u Sarajevu.

Preuzmite publikaciju

Mladić pod lupom: Zločinac ili lice sa estrade?

Publikacija donosi pregled regionalnog medijskog izvještavanja o hapšenju i početku suđenja Ratku Mladiću koji je optužen za genocid i druge zločine počinjene na prostoru Bosne i Hercegovine. Praćenjem i analizom obuhvaćene su najtiražnije dnevne i sedmične novine u BiH, Srbiji i Hrvatskoj.

Preuzmite publikaciju

Historija u sjeni senzacije (II) – Regionalni i međunarodni mediji o prvoj godini suđenja Radovanu Karadžiću

U drugom dijelu publikacije “Historija u sjeni senzacije” BIRN BiH je analizirao hiljadu članaka koji govore o prvoj godini suđenja Radovanu Karadžiću.

Preuzmite publikaciju

Doba istine: Presjek rada Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH u periodu 2005-2010  

Publikacija “Doba istine” donosi kompletan presjek svih dosadašnjih slučajeva, kako onih u toku tako i onih okončanih, bilo pravosnažno ili nepravosnažno ispred Suda BiH i Apelacionog odjeljenja Suda BiH u periodu od 2005 do 2010. godine.

Preuzmite publikaciju

U potrazi za pravdom – Priručnik Odjela za ratne zločine pri Sudu BiH (II)

Drugo izdanje priručnika “U potrazi za pravdom” bavi se analizom zakonskog okvira koji regulira procesuiranje predmeta ratnih zločina od strane Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Preuzmite publikaciju

Historija u sjeni senzacije (I) – Regionalni mediji o hapšenju Radovana Karadžića

Publikacija “Historija u sjeni senzacije” donosi pregled medijskog izvještavanja o hapšenju Radovana Karadžića iz pet zemalja: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, i Srbije.

Preuzmite publikaciju