Vijesti


Saznanja o Čauševiću i Sadikoviću dobio od Sedineta Karića 1. Oktobra 2020. Suđenje Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) izjavio kako mu je Sedinet Karić pričao da je davao novac optuženom Kemalu Čauševiću.
Počeo disciplinski postupak protiv “zviždača” UIO-a zbog istupa u medijima 1. Oktobra 2020. Vijest U centrali Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) u Banjaluci danas je održana rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija zbog istupa u medijima vodi protiv Emira Mešića, koji ima status “zviždača” zbog prijavljivanja nepravilnosti u radu rukovodstva Uprave. Ovo je drugi disciplinski postupak protiv Mešića. Prvi je započeo početkom avgusta.
Nepoznato kada će biti riješeni predmeti korupcije i organizovanog kriminala visokog nivoa 1. Oktobra 2020. Vijest Nije poznato kada će biti okončana većina predmeta korupcije i organizovanog kriminala “visokog nivoa” pred sudovima u Bosni i Hercegovini, rečeno je na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) održanoj u Trebinju, kao i da su postupci dugotrajni ili na čekanju zbog pandemije i da postoji nekoliko slučajeva u kojima još nije počelo suđenje.
VSTV imenovao nosioce pravosudnih funkcija prvog dana sjednice 30. Septembra 2020. Vijest Prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) održane u Palati pravde u Trebinju, Vijeće je imenovalo predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta, glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Travniku, kao i niz sudija u sudove oba entiteta.
Bh. povorka ponosa pozdravlja novčane kazne političarima 30. Septembra 2020. Vijest Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa pozdravio je odluku Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine da se novčano kazne koalicija Demokratska fronta (DF) – Građanski savez (GS) i njihova kandidatkinja za načelnicu Općine Novo Sarajevo Adna Pandžić zbog širenja govora mržnje i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama.
Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Gavrilu Steviću za ratovanje u Ukrajini 30. Septembra 2020. Suđenje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Žalbenog vijeća Suda BiH ukidanje presude kojom je Gavrilo Stević oslobođen optužbi za odlazak na ratište u Ukrajinu i pridruživanje paravojnim formacijama.
Potrebno nezavisno tijelo i zakonske izmjene za sprečavanje sukoba interesa 29. Septembra 2020. Vijest Na konferenciji o sprečavanju sukoba interesa održanoj u Sarajevu rečeno je kako ne postoji politička volja za rješavanje pitanja sukoba interesa, te da je potrebno formirati nezavisno tijelo za provedbu zakona i uspostaviti mehanizam koji će vršiti kontrolu nad javnim dužnosnicima.
Odbrana tužioca Idriza Begića traži postupak u Kantonalnom sudu Sarajevo 29. Septembra 2020. Suđenje Odbrana tužioca Idriza Begića, obrazlažući žalbu, zatražila je od Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu da ukine presudu sarajevskog Općinskog suda, kojom je on osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, i odredi novo suđenje.
Slike mlade srbijanske umjetnice donose priču o srebreničkom genocidu 29. Septembra 2020. Vijest Slike mlade srbijanske umetnice Jelene Jaćimović nadahnute ličnim svedočenjima osoba koje su preživele genocid u Srebrenici izložene su sinoć u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.
Ališić: Otišao u Siriju zbog ideala 29. Septembra 2020. Suđenje Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama u Siriji, vještak neuropsihijatarije iznio je svoj nalaz i mišljenje, u kojem je kazao da je optuženi “sposoban pratiti postupak” i da je vještačenje pokazalo da se ne radi o osobi koja ima radikalno ponašanje.