Suđenje

Odbrana tužioca Idriza Begića traži postupak u Kantonalnom sudu Sarajevo

29. Septembra 2020.14:44
Odbrana tužioca Idriza Begića, obrazlažući žalbu, zatražila je od Vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu da ukine presudu sarajevskog Općinskog suda, kojom je on osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem, i odredi novo suđenje.


Zgrada u kojoj se nalaze Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu. Foto: BIRN BiH

Braniteljica Sabina Hota-Ćatović je osim ukidanja presude – što je predložila, između ostalog, zbog povrede prava na obrazloženje sudske odluke i prava na odbranu – zatražila da se predmet ne vraća Općinskom sudu, već da se postupak otvori u Kantonalnom sudu kako bi se Begiću omogućilo pravično suđenje.

Prema njenim riječima, u ovom predmetu nije postojala krivična prijava, već “policijska klopka od samog početka, odnosno udruživanje ovlaštenih službenih lica sa Salkanom Džakulićem”.

“Sud treba da utvrdi da li bi se krivično djelo izvršilo da nije bilo intervencije vlasti, da policijski organi nisu radili sa osobom koja je postupala po njihovim uputama – Salkanom Džakulićem. Da nije bilo njihove intervencije, djelo ne bi bilo počinjeno”, kazala je braniteljica.

Za Džakulića je Odbrana navela kako je postupao kao policijski informant i da je dugogodišnji saradnik policijskih organa, kao i da je on svoj iskaz mijenjao iz faze u fazu te je utajio, odnosno uzeo sebi iznos od 200 eura obilježenih novčanica.

Svjedok Mevludin Hadžić je, nastavila je Odbrana, izjavio da je Džakulić od njega tražio novac i uzeo 1.500 maraka te mu se predstavljao kao neko ko “može kod druge osobe da urgira” da bi se situacija riješila na najbolji način.

“Mevludin Hadžić je rekao da nije prijavio nikoga, ne postoji krivična prijava”, kazala je braniteljica.

Izreka presude, nastavila je braniteljica, protivrječna je sama sebi kod umišljaja optuženog.

“U presudi se mijenja činjenični opis te se, umjesto ‘2.000 eura’, navodi ‘zahtijevao 1.800 eura’, bez obrazloženja na koji je način to Sud utvrdio”, navela je braniteljica.

Rekla je još da je sarajevsko Kantonalno tužilaštvo u ovom predmetu postupalo izvan okvira svojih nadležnosti, da Sud nije pravilno primijenio zakonske odredbe, kao i da je došlo do pogrešno ili nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, što je rezultat brojnih povreda.

Begić je kazao da ostaje kod svojih žalbenih navoda, kao i onih koje je iznijela braniteljica, te je u svom obraćanju Sudskom vijeću kratko izjavio: “Žrtva sam policijske klopke, to nije fikcija, nego realnost.”

Prvostepenom presudom Begić je u novembru 2019. proglašen krivim što je, od sredine oktobra do 2. decembra 2016., od optuženog za šumsku krađu Mevludina Hadžića zahtijevao i primio novac u dva navrata preko posrednika Salkana Džakulića u iznosu od 2.800 eura, nakon što ga je preko posrednika uvjerio da mu prijeti kazna od dvije do tri godine zatvora.

Posredniku je, kako se navodi u presudi, rekao da optuženi za šumsku krađu sklopi sporazum o priznanju krivnje koji će Općinski sud u Cazinu prihvatiti, ili da prizna krivnju, za šta će biti uvjetno osuđen, a da će on izdejstvovati kod postupajućeg tužioca da ne izjavi žalbu, kako bi presuda postala pravomoćna.

Na današnje ročište, na kojem se raspravljalo o žalbi Odbrane, nije pristupila tužiteljica Nevena Ćehajić niti iko od tužilaca.

Kantonalni sud Sarajevo će odluku po žalbi Odbrane donijeti u zakonom predviđenom roku.

Haris Rovčanin