Vijest

VSTV imenovao nosioce pravosudnih funkcija prvog dana sjednice

30. Septembra 2020.18:55
Prvog dana sjednice Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) održane u Palati pravde u Trebinju, Vijeće je imenovalo predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta, glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Travniku, kao i niz sudija u sudove oba entiteta.


Palata pravde u Trebinju. Foto: BIRN BiH

Kandidat za predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta Damjan Kaurinović je tokom izlaganja svog programa istakao kako je, u uslovima generalnog štrajka advokata, Apelacioni sud u Brčko distriktu 2019. godine postigao apsolutnu ažurnost na predmetima ratnih zločina, a riješio je 83 posto predmeta korupcije.

Nakon glasanja Vijeća, Kaurinović, koji je bio i jedini kandidat, izabran je za predsjednika Apelacionog suda Brčko distrikta. Kaurinović ovu funkciju obnaša od 2014. godine.

Tri kandidata za glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona su pred Vijećem iznijela svoje programe rada – Sead Žerić, Rusmera Vilić i Šemsudin Fuško, a za glavnog tužioca imenovan je tužilac Fuško.

Fuško je u svom programu rada, između ostalog, naglasio da je potrebno povećati broj predmeta organizovanog kriminala i korupcije u Kantonalnom tužilaštvu u Travniku.

“Neophodno je preduzeti mjere i radnje u pravcu otkrivanja ovih krivičnih djela”, rekao je on.

Fuško je istakao i kako je potrebno osigurati transparentan odnos prema javnosti, a među ciljevima rada je naveo kako je potrebno povećati efikasnost i kvalitet rada tužilaštva. Danas je Vijeće imenovalo i Dragana Popovića za Fuškinog zamjenika.

Za zamjenika glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zapadnohercegovačkog kantona imenovan je Mladen Hrstić.

Na sjednici su također imenovane sudije u Vrhovni sud Republike Srpske, kao i u Okružni sud u Banjoj Luci, te u Osnovni sud u Šamcu. Sudije su imenovane i u općinske sudove u Livnu, Lukavcu, Zenici i Tuzli.

VSTV danas nije raspravljao o Informaciji o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, a predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je istakao da će se o ovom pitanju razgovarati nakon što se bude saslušao stručnjak.

“Sastanci Stalne komisije za legislativu su bili korisni”, kazala je članica VSTV-a Jadranka Lokmić-Misirača i dodala da bi bilo dobro kada bi stručnjak mogao reći svoje mišljenje za pitanja koja su se javila tokom sastanka komisije.

Neki dijelovi sjednice VSTV-a bili su zatvoreni za javnost.

Dvodnevna sjednica VSTV-a održava se u novootvorenoj Palati pravde u Trebinju, u kojoj su smješteni Okružni i Osnovni sud, te Okružno javno tužilaštvo.

Na sutrašnjoj sjednici VSTV-a će se raspravljati o praćenju rada pravosudnih institucija na predmetima korupcije i organizovanog kriminala visokog nivoa u BiH, kao i o izjašnjenjima sudova u postupku realizacije zaključka VSTV-a o okolnostima koje su uticale na brzinu rada u ovim predmetima, te dovele do dugog trajanja postupka.

Također će se raspravljati i o prijedlogu novih kriterija VSTV-a za određivanje potrebnog broja uposlenika u tužilaštvima.

 

 

Lamija Grebo