Vijesti


Kod Srebrenice pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, u toku potraga za još 20 žrtava 8. Oktobra 2020. Vijest Posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni su na području Srebrenice, dok je u toku i potraga za masovnom grobnicom za koju se sumnja da krije posmrtne ostatke 20 žrtava iz Skelana, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Poziv mladim novinarima za četveromjesečno stažiranje 8. Oktobra 2020. Vijest U sklopu Projekta “Mediji za sve”, Balkanska istraživačka mreža (BIRN) želi povezati studente i mlade novinare koji žele steći praktično znanje u toj oblasti kroz rad za medijske kuće na Zapadnom Balkanu, koje će biti domaćini ovog četveromjesečnog pripravničkog programa.
Čaušević: Optuženi spavao u sobičku i motelu 8. Oktobra 2020. Vijest Svjedok Odbrane ispričao je kako je nekadašnji direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) Kemal Čaušević, optužen za zloupotrebu položaja, boravio kod njega u Banjaluci.
Facebook oštro protiv teorija zavjere – ugašen i QAnon u BiH 8. Oktobra 2020. Vijest Dva dana prije nego što je Facebook odlučio onemogućiti pristup računima s oznakom Qanon, ukinuta je grupa “Q-ANON Bosna i Hercegovina”, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Ohrabrujuća odluka o kažnjavanju neprimjerenog spota “Ujedinjene Srpske” za posmatrače izbora 7. Oktobra 2020. Vijest Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) na današnjoj hitnoj sjednici donijela je odluku da se iz izbornog preocesa isključi stranka “Ujedinjena Srpska”, a predsjednik ove stranke Nenad Stevandić novčano kazni sa 10.000 maraka, odlučeno je jednoglasno na sjednici koja je prenošena putem interneta.
Rezultati istraživanja CCI: Javna preduzeća posluju netransparentno i pod političkim uticajem 7. Oktobra 2020. Vijest Većina od 550 javnih preduzeća iz Bosne i Hercegovine, koja imaju najmanje 67 hiljada zaposlenih i više od 9,3 milijardi konvertibilnih maraka (KM) duga, posluje netransparentno, bez adekvatne kontrole i pod direktnim su uticajem političkih stranaka, pokazali su rezultati desetomjesečnog istraživanja koje je nastalo u sklopu projekta “Fer zapošljavanje za odgovornost (FER)” Centara civilnih inicijativa (CCI).
Suđenje po tužbi banjalučkih aktivista protiv RS-a i dalje zatvoreno za javnost 7. Oktobra 2020. Vijest Pred Osnovnim sudom u Banjaluci nastavljeno je pripremno ročište po tužbi, koju su, zbog diskriminacije protiv Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova ovog entiteta (MUP RS), podnijele Aleksandra Ninić-Vranješ i Sofija Grmuša, aktivistkinje neformalne grupe “Pravda za Davida”. Suđenje je i dalje zatvoreno za javnost.
Diskusija o pravima žrtava na reparacije i pravdu: “Sad si ti žrtva, a ja pobjednik” 7. Oktobra 2020. Vijest Žrtve proteklog rata više od dvije decenije nailaze na probleme koji ih sputavaju u ostvarivanju prava, te dok su brojni počinitelji i dalje na slobodi, one se nose s teškim psihičkim posljedicama, zbog čega ih treba ohrabriti i pomoći u borbi za traženje pravde i naknade, zaključeno je tokom diskusije “Ratni zločini – Pravo na pravdu i reparacije u krivičnim postupcima”, koju je organizovao TRIAL International u saradnji sa Udruženjem žrtava rata “Foča 1992-1995”.
Ustavni sud BiH odbio apelaciju Ivana Medića, osuđenog za zločine na području Čapljine 7. Oktobra 2020. Vijest Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Ivana Medića, osuđenog na 12 godina zatvora zbog zločina nad civilima počinjenih u logoru “Dretelj” kod Čapljine.
Uhapšen osumnjičeni za zločine u Brčkom 7. Oktobra 2020. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Ivana Đurića, koji se sumnjiči za zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti nezakonito zatvorenima u logoru “Luka” u Brčkom, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.