Vijesti


Ustavni sud BiH odbio apelaciju Ivana Medića, osuđenog za zločine na području Čapljine 7. Oktobra 2020. Vijest Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Ivana Medića, osuđenog na 12 godina zatvora zbog zločina nad civilima počinjenih u logoru “Dretelj” kod Čapljine.
Uhapšen osumnjičeni za zločine u Brčkom 7. Oktobra 2020. Vijest Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Ivana Đurića, koji se sumnjiči za zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti nezakonito zatvorenima u logoru “Luka” u Brčkom, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Zatraženo od Suda u Beogradu da preuzme izvršenje kazne Kezunovića, osuđenog za zločine u Tesliću 7. Oktobra 2020. Vijest Državni sud je nadležnim organima Srbije poslao zamolnicu za preuzimanje izvršenja kazne zatvora za Dragomira Kezunovića, osuđenog na 14 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Teslića, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Emir Ališić Ališić: Neizvjesno svjedočenje povratnica iz Sirije 6. Oktobra 2020. Suđenje Na suđenju Emiru Ališiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, odgođeno je saslušanje četiri svjedokinje, povratnice iz Sirije, za koje je rečeno da su u teškom psihičkom stanju.
Povratniku sa sirijskog ratišta godina i po zatvora za držanje oružja i eksploziva 6. Oktobra 2020. Vijest Mehmudu Tutmiću, osuđenom zbog boravka na sirijskom ratištu, zenički Kantonalni sud potvrdio je presudu kojom je osuđen na godinu i po zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Istražna komisija: Politička kontrola i korupcija vidljivi golim okom u pravosuđu BiH 5. Oktobra 2020. Vijest Svjedočeći pred Privremenom istražnom komisijom Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama, Edin Šarčević i Ifet Feraget kazali su, između ostalog, da su problemi bosanskohercegovačkog pravosuđa “vidljivi golim okom”, da je sistem duboko korumpiran ili pod političkom kontrolom, te da je jedan od nužnih koraka donošenje novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).
Izdata naredba za raspisivanje potjernice za Mićom Jurišićem, osuđenim za zločine u Prijedoru 5. Oktobra 2020. Vijest Državni sud izdao je nalog da se raspiše međunarodna potjernica za Mićom Jurišićem, pravosnažno osuđenim na 11 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Prijedora, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Glavna disciplinska tužiteljica pred istražnom komisijom otkrila primjere pritisaka 1. Oktobra 2020. Vijest Ured disciplinskog tužitelja, koji djeluje pri Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV), trebao bi biti samostalno tijelo, rečeno je na sjednici Privremene istražne komisije Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnom sustavu.
Milan Lukić zatražio preispitivanje doživotne kazne zatvora 1. Oktobra 2020. Vijest Milan Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u Višegradu, zatražio je od Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) preispitivanje presude, kao i pravnu pomoć.
Kod Travnika pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe 1. Oktobra 2020. Vijest Na lokalitetu Šarića brdo u općini Travnik završen je proces ekshumacije tokom koje su pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, za koju se pretpostavlja da se radi o žrtvi srpske nacionalnosti, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.