Vijesti


U Foči obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu 14. Juna 2024. Vijest U susret 19. junu, Udruženje žrtava “Foča 92-95.“ najavilo je obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobu u ovom gradu, pod slaganom “Pamtimo preživjele ratnog seksualnog nasilja”, a predstavljanjem online stranice obilježavanja mjesta na kojima su tokom proteklog rata silovane žene, skrenuta je pažnja na neadekvatnu memorijalizaciju i kulturu sjećanja u BiH.
Kazniti počinioce uvredljivog natpisa LGBTIQ+ zajednici u Sarajevu 14. Juna 2024. Vijest Na zgradi Goethe Instituta u Sarajevu se, dan nakon otvaranja izložbe “Čestitke, sramite se!“ u organizaciji Bh. povorke ponosa, pojavio uvredljiv natpis upućen pripadnicima LGBTIQ+ populacije, koji je Tužilaštvo Kantona Sarajevo okvalifikovalo kao krivično djelo “povreda ravnopravnosti čovjeka i građanina“.
Godišnjica strijeljanja žrtava iz Ahatovića i žive lomače u Višegradu 14. Juna 2024. Vijest Preživjeli i članovi porodica žrtvava iz Ahatovića kod Sarajeva i Višegrada obilježavaju 32. godišnjicu zločina koji su se desili 14. juna 1992. godine u kojima je ubijeno i više od 110 osoba.
Udruženje žrtava genocida zatražilo od haškog tužioca zaštitu od progona u Republici Srpskoj 14. Juna 2024. Vijest Udruženje žrtava i svjedoka genocida pismom je upozorilo tužioca Sergea Brammertza da policija i tužilaštvo Republike Srpske vrše progon žrtava, svjedoka i povratnika u ovome entitetu.
Pronađeni posmrtni ostaci u Gacku 13. Juna 2024. Vijest Državno tužilaštvo saopštilo je da su na lokalitetu Staničin most na području općine Gacko pronađeni skeletni ostaci, a ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava proteklog rata još uvijek je u toku.
Izložba “Čestitke, sramite se!“ ukazuje na online nasilje nad LGBTIQ osobama 13. Juna 2024. Vijest U organizaciji Bh. povorke ponosa biće otvorena izložba “Čestitke, sramite se!“, koja će prikazivati stvarne uvrede, prijetnje i mrzilačke komentare u obliku ličnih poruka, postova i komentara upućenih LGBTIQ osobama.
Potvrđena oslobađajuća presuda za zločine u Tesliću 13. Juna 2024. Vijest Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je, kao neosnovanu, žalbu Državnog tužilaštva te potvrdilo prvostepenu presudu kojom se Predrag Markočević i Marinko Đukić oslobađaju optužbi za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Teslića 1992. godine.
Predstavljeno idejno rješenje za spomenik civilnim žrtvama rata u Sarajevu 12. Juna 2024. Vijest Predstavnici Gradske uprave i Unije civilnih žrtava rata predstavili su idejno rješenje spomen–obilježja civilnim žrtvama rata tokom opsade Sarajeva od 1992. do 1995. godine.
Uložene žalbe na presudu za zločine u Bužimu 12. Juna 2024. Vijest Državno tužilaštvo i Odbrane sedmorice bivših pripadnika Armije Bosne i Hercegovine uložili su žalbe na nepravosnažnu presudu kojom su osuđeni na ukupno 36 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Bužimu.
Naredne sedmice statusna konferencija Amiru Zukiću i ostalima 12. Juna 2024. Vijest Sarajevski Općinski sud je za ponedjeljak, 17. juni, zakazao statusnu konferenciju u obnovljenom suđenju Amiru Zukiću i četvorici optuženih za zloupotrebe prilikom zapošljavanja u javnim preduzećima, potvrđeno je za Detektor.