Vijesti


Potrebno 40 godina za pronalazak nestalih u ratu sadašnjim tempom traženja 26. Januara 2022. Vijest Pronalazak svih 7.628 nestalih mogao bi potrajati narednih 30 do 40 godina ako se proces traženja nastavi ovim intenzitetom, kazano je na okruglom stolu u Brčkom koga je organizovao Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine.
Sutra obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 26. Januara 2022. Vijest Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta i 80 godina od Wannsee konferencije, sutra će u prostorijama Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu biti organizovan program koji uključuje promociju pedagoškog priručnika “Holokaust i mir – lekcije iz prošlosti za budućnost” te otvorenje izložbe “Wannsee konferencija i konačno rješenje jevrejskog pitanja”.
Zatraženo izricanje disciplinskih mjera za tužiteljicu Tužilaštva Kantona Sarajevo 26. Januara 2022. Ured disciplinskog tužioca (UDT) je na glavnoj raspravi u postupku koji se vodi protiv Mone Meršnik, tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, zatražio da joj se izreknu adekvatne mjere zbog disciplinskog prekršaja nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti, dok ona smatra da nije učinila prekršaj koji joj se stavlja na teret.
Solak komentarisao da ispada da ministrica i premijer ne znaju šta plaćaju 26. Januara 2022. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispitivani su o transakcijama preko Trezora Federalnog ministarstva finansija, kojima je “Srebrenoj malini” uplaćeno više od deset miliona KM.
U četvrtak presuda inspektorima iz predmeta David Dragičević 26. Januara 2022. Suđenje Banjalučko tužilaštvo zatražilo je u završnim riječima osuđujuću presudu banjalučkim kriminalističkim tehničarima Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku, optuženima za sprečavanje dokazivanja u slučaju ubistva Davida Dragičevića, dok je Odbrana tražila oslobađanje. Izricanje presude zakazano je za četvrtak, 27. januar.
Gorivo za svaki Dodikov let do Sarajeva košta više od 670 maraka 26. Januara 2022. Vijest Troškovi goriva za svaki dolazak helikopterom u Sarajevo Milorada Dodika veći su od 670 maraka, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Prosječni dnevni troškovi održavanja helikoptera viši su od 800 maraka.
Nakon priznanja krivice Srđanu Letiću za napad izrečeno šest mjeseci zatvora 25. Januara 2022. Suđenje Osnovni sud u Brčkom osudio je danas Srđana Letića i Sinišu Stevanovića za nanošenje teških tjelesnih ozljeda Cvijetinu Sofrenoviću, dok je Mirko Bjelović negirao krivicu i njemu će se nastaviti suđenje.
Fahrudin Radončić ustvrdio da se osjećao kao žrtva montiranog procesa 25. Januara 2022. Vijest Fahrudin Radončić, pravosnažno oslobođen optužbi za ometanje rada pravosuđa, ustvrdio je na ročištu održanom po njegovoj tužbi protiv Bosne i Hercegovine zbog vremena provedenog u pritvoru i pod mjerama zabrane, da se nakon hapšenja osjećao kao žrtva montiranog procesa i da se više nego tendenciozno postupalo prema njemu.
Indeks percepcije korupcije za prošlu godinu: BiH među tri najgore zemlje u Evropi 25. Januara 2022. Vijest Prema Indeksu percepcije korupcije za 2021. godinu, Bosna i Hercegovina je treća najgora država u Evropi te nije ostvaren nikakav napredak u odnosu na prošlu godinu, što BiH ponovo stavlja u najgoru poziciju u zadnjih deset godina, rečeno je na konferenciji Transparency Internationala (TI).
Potvrđena optužnica za zločine u Kotor-Varoši 25. Januara 2022. Vijest Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Zdravka Samardžije, nekadašnjeg člana komande Specijalnog odreda milicije Centra službi bezbjednosti (CSB), za zločine protiv čovječnosti nad bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom na području Kotor-Varoši 1992. i 1993. godine.