Suđenje

Tužilaštvo traži ukidanje oslobađajuće presude Gavrilu Steviću za ratovanje u Ukrajini

30. Septembra 2020.12:25
Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Žalbenog vijeća Suda BiH ukidanje presude kojom je Gavrilo Stević oslobođen optužbi za odlazak na ratište u Ukrajinu i pridruživanje paravojnim formacijama.
Gavrilo Stević. Izvor: Sud BiH

Stević je prva i do sada jedina osoba iz Bosne i Hercegovine koja je optužena za odlazak u Ukrajinu te pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama.

Optužnica tereti Stevića da se u ljeto 2014. godine, u ukrajinskoj regiji Lugansk, pridružio paravojnoj jedinici “Jovan Šević”, pri čemu je zadužio oružje i uniformu te naredna dva mjeseca obavljao različite aktivnosti.

Tužiteljica Suada Pašić je u obrazloženju žalbe navela kako je kod optuženog “postojala svijest i volja” da se pridruži oružanim formacijama te je “apsurdnim” i “krajnje nelogičnim” ocijenila Stevićeve tvrdnje da je u Ukrajinu išao da “miri zavađene pravoslavne narode i uči ruski jezik”.

“Zašto odlazi baš tamo da uči ruski jezik? Je li za to neophodno oružje? Zašto ostaje tamo iako mu ne dozvoljavaju da bude novinar, kako je sam priznao?” upitala je tužiteljica.

Prema njezinim riječima, nesporno je da je optuženi organizirano otišao u Rusiju, a potom u ratom zahvaćena područja Ukrajine i pridružio se paravojnim formacijama.

Branitelj optuženog Veljko Ćivša ustvrdio je kako je predmet protiv njegovog klijenta “zasnovan na novinskim člancima, slikama s interneta i neprovjerenim informacijama”. Pogotovo su mu sporne “slike za koje se ne može utvrditi kad i gdje su nastale i ko im je autor”.

Povukao je paralelu sa slučajem Slavenka Kuzmanovića, koji je svjedočio u procesu protiv Stevića i protiv kojeg je Tužiteljstvo BiH obustavilo istragu. Ćivša je prenio detalje iz naredbe o obustavi istrage protiv Kuzmanovića, u kojoj stoji kako je otišao u Ukrajinu, prošao obuku, obavljao razne zadatke, među ostalim i kontrolu punktova, te se nakon tri i po mjeseca vratio u BiH.

“Samo priznanje da je boravio u Ukrajini ne može biti dokaz počinjenja krivičnog djela, navelo je Tužilaštvo i obustavilo istragu”, rekao je Ćivša.

Za svog klijenta Stevića je naveo da nije počinio djelo koje mu se stavlja na teret, te zatražio da Žalbeno vijeće Suda BiH potvrdi prvostupanjsku presudu kojom je njegov klijent oslobođen optužbi.

Sudac Tihomir Lukes najavio je odluku o žalbi na presudu u zakonom predviđenom roku.