Vijest

Bh. povorka ponosa pozdravlja novčane kazne političarima

30. Septembra 2020.15:13
Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa pozdravio je odluku Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine da se novčano kazne koalicija Demokratska fronta (DF) – Građanski savez (GS) i njihova kandidatkinja za načelnicu Općine Novo Sarajevo Adna Pandžić zbog širenja govora mržnje i netrpeljivosti prema LGBTIQ osobama.


Detalj s prve “Parade ponosa” u Sarajevu. Foto: Povorka ponosa

Pandžić je na Facebooku objavila status u kojem je, između ostalog, Bh. povorku ponosa nazvala “povorkom stida”. Zbog toga se Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa žalio CIK-u BiH.

Organizatori Bh. povorke ponosa su objavili video u kome se vidi da je CIK, odlučujući po žalbi, utvrdio kršenje Izbornog zakona i donio odluku da novčano kazni koaliciju DF-GS, te im odredio kaznu od 1.500 konvertibilnih maraka (KM), po pola tog iznosa za svaku od stranaka, a kandidatkinju Adnu Pandžić kaznio je s 3.000 KM.

“Ovakve odluke su veoma značajne zbog suzbijanja govora mržnje koji je umnogome prisutan kod predstavnika i predstavnica političkih stranaka i kandidata i kandidatkinja na izborima”, kazala je Lejla Huremović, članica Organizacijskog odbora Bh. povorke ponosa, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Ona smatra i da je “kažnjavanje širenja govora mržnje na privatnim profilima na društvenim mrežama kandidata veoma značajno”.

“Napokon se poručuje svima da profili na društvenim mrežama također podliježu Izbornom ali i drugim zakonima, te da se govor mržnje, netrpeljivost i pozivanje na nasilje ne toleriše”, napominje Huremović.

Najavila je i da će Bh. povorka ponosa “nastaviti pratiti političke aktere i njihove izjave kako u medijima, tako i na društvenim mrežama, i reagovati svaki put kada uoče da se širi govor mržnje ili netrpeljivost prema LGBTIQ osobama”.

U objavi na Facebooku, Organizacijski odbor Bh. povorke ponosa pozvao je “sve kandidate i političke stranke u BiH da pod hitno prestanu širiti govor mržnje i netrpeljivost kako prema LGBTIQ osobama, tako i prema drugim marginalizovanim grupama u bh. društvu”.

“Politiziranje i korištenje marginalizovanih grupa za jeftine političke poene šteti cijelokupnom društvu i podliježe zakonima naše države”, navodi Bh. povorka ponosa.

Iz Demokratske fronte su za BIRN BiH kazali kako ništa ne mogu komentirati dok odluka CIK-a BiH ne bude dostavljena koaliciji.

“Koalicija DF-GS još nije dobila službenu odluku – ni poštom, ni e-mailom, ni bilo kojim načinom na koji oni dostavljaju takve odluke tako da bismo nakon toga mogli komentarisati, odnosno kad pročitamo šta su tačno odlučili”, odgovorili su iz Demokratske fronte.