Vijest

Potrebno nezavisno tijelo i zakonske izmjene za sprečavanje sukoba interesa

29. Septembra 2020.16:48
Na konferenciji o sprečavanju sukoba interesa održanoj u Sarajevu rečeno je kako ne postoji politička volja za rješavanje pitanja sukoba interesa, te da je potrebno formirati nezavisno tijelo za provedbu zakona i uspostaviti mehanizam koji će vršiti kontrolu nad javnim dužnosnicima.


Konferencija “Sprečavanje sukoba interesesa u BiH: zakonska regulativa”. Foto: BIRN BiH

Ivana Korajlić, izvršna direktorica Transparency Internationala (TI) BiH, istakla je na konferenciji “Sprečavanje sukoba interesa u BiH: zakonska regulativa” kako se nacrt zakona na nivou BiH koji je podržao TI nalazi već tri godine u parlamentarnoj proceduri, te je ponovo razmatran na Predstavničkom domu. Dodala je i kako uporedo postoji procedura gdje se kreira novi nacrt u Vijeću ministara.

“Ono što mi danas želimo jeste da ukažemo na ono što je zaista potrebno da se nađe u ovom zakonu s obzirom na to da trenutno stanje pokazuje da imamo komisiju [Komisija za odlučivanje o sukobu interesa] koja je potpuno političko tijelo. Sačinjena je većinom od predstavnika iz Parlamentarne skupštine i ne može se apsolutno govoriti ni o kakvoj nezavisnosti, s obzirom na to da stranačke kolege odlučuju o sukobu interesa jedni drugih i sami se nalaze samim tim u sukobu interesa”, kazala je Korajlić.

Pojasnila je da postoji nedovoljan opseg lica koji su obuhvaćeni zakonom, kao i sankcije koje ne motivišu poštivanje zakona. Također je naglasila da ne postoje dodatna ograničenja, posebno kada se govori o spregama između određenih privatnih kompanija i nosilaca funkcija, te da trenutno ne postoji mehanizam kontrole imovinskih kartona funkcionera, niti objedinjeni propisi kada se govori o obavezi podnošenja imovinskih kartona za sve nosioce javnih funkcija.

Korajlić je istaknula kako je jedan od prioriteta koje je Evropska unija istakla u svom mišljenju koji se odnosi na članstvo BiH u EU, unapređenje zakonskih rješenja o sukobu interesa.

“U isto vrijeme nismo vidjeli adekvatnu volju ni političku ili kakvu drugu da se to konačno pokrene”, kazala je ona, te dodala kako je najvažnije uspostaviti nezavisno tijelo za sprovedbu zakona, koje će biti sačinjeno od stručnjaka koji nisu povezani sa političkim strankama.

Predsjednik Fondacije Centar za javno pravo Edin Šarčević je rekao da očekuje da će zakon ponuditi pravni okvir da se u posebnim procedurama takva struktura dovede pod kontrolu.

“Ne postoji sistem koji može na idealan način otkloniti sve sukobe interesa ukoliko u odgovarajućim tijelima sjede ljudi koji su nemoralni, politički i finansijski korumpirani ili ekonomski korumpirani i upravo personalni aspekt igra jednu posebnu rolu koju mi ne možemo riješiti na nivou zakonodavnih rješenja”, kazao je on.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Damir Arnaut naglasio je da je ovo pitanje sada aktuelno jer je to jedan od 14 uslova koje je Bosni i Hercegovini postavila Evropska komisija, odnosno usvajanje potpuno novog zakona o sukobu interesa sa jakim mehanizmima kontrole i neovisnosti komisije.

“Bez neovisnog mehanizma koji će vršiti kontrolu nad javnim dužnosnicima kada je u pitanju sukob interesa, BiH jednostavno nije ni blizu onoga gdje bi zemlja trebala biti kada ima kandidatski status”, rekao je Arnaut.

On je naglasio da je zakon već usvojen u prvom čitanju, a da će drugo čitanje biti u naredne dvije sedmice, nakon čega će ići u Dom naroda. Pojasnio je da postoje svi proceduralni uslovi da se ispuni kriterij EU čak do kraja oktobra.

Majda Uzelac, tajnica Povjerenstva za sukob interesa Republike Hrvatske i učesnica današnje konferencije, istakla je kako je ovaj prijedlog zakona o sukobu interesa vrlo sličan zakonu u Hrvatskoj i da glavni pomak koji je u zakonu je osnivanje jednog samostalnog nezavisnog tijela.

“Isto takvo tijelo je osnovano u Republici Hrvatskoj i ono radi u tom sastavu evo sedmu godinu. (…) Rezultati su jako dobri. Pokazalo se da su se uvjeti koji su propisani zakonom pokazali kao dovoljni da tijelo funkcionira upravo tako kako je propisano, kao samostalno i nezavisno tijelo, i mogu reći da je javnost to tijelo u Republici Hrvatskoj upravo tako prepoznala”, kazala je Uzelac.

Safet Softić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine, te nekadašnji član komisije za sukob interesa je naglasio kako je sukob interesa važan institut za demokratsko društvo.

“Ono što me frustriralo u radu komisije u prošlom sastavu jeste da smo imali dobru namjeru da provodimo zakon, ali kad imate faličan zakon onda ne možete puno učiniti”, kazao je on.

Današnju konferenciju organizovali su Transparency International u saradnji sa Fondacijom Centar za javno pravo.

Lamija Grebo