Vijest

Počeo disciplinski postupak protiv “zviždača” UIO-a zbog istupa u medijima

1. Oktobra 2020.14:35
U centrali Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH) u Banjaluci danas je održana rasprava u disciplinskom postupku koji ova institucija zbog istupa u medijima vodi protiv Emira Mešića, koji ima status “zviždača” zbog prijavljivanja nepravilnosti u radu rukovodstva Uprave. Ovo je drugi disciplinski postupak protiv Mešića. Prvi je započeo početkom avgusta.


Emir Mešić i njegov pravni zastupnik Edin S. Hodžić. Foto: BIRN BiH

Dok se prvim disciplinskim postupkom, kako su Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije potvrdili iz Uprave, preispituje njegova uloga u nabavci i izboru ponuđača higijenskih sredstava za Granični prelaz Rača, drugim postupkom Uprava tereti Mešića za nanošenje štete ugledu institucije istupom u medijima.

“Ovo je danas bio disciplinski postupak koji se odnosi direktno na moju prijavu nepravilnosti koju sam dostavio Tužilaštvu. Mene se kao ‘zviždača’, koji ima posebna prava Zakonom o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju, tereti da sam iznosio neistine o radu menadžmenta Uprave”, kazao je Mešić nakon održane rasprave za BIRN BiH.

Oba postupka pokrenuta su nakon što je Mešić prijavio Državnom tužilaštvu nepravilnosti u vezi sa iznajmljivanjem carinskih terminala, o čemu je BIRN BiH ranije pisao. Mešić je upozoravao na nepravilnosti kod dodjele naplate parkinga na carinskim terminalima privatnim kompanijama.

On je od Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) zvanično dobio status “zviždača”.

Mešić navodi da ga Uprava tereti za navodno davanje neistinitih informacija javnosti i iznošenje neprimjerenih komentara. Za BIRN BiH kaže i da očekuje pozitivan ishod u oba disciplinska postupka.

“Nema tu nikakvog narušavanja ugleda UIO-a, zato što je ta prijava bila u javnom interesu i u pitanju su javni prihodi. Ukazano je na nepravilnosti, dostavljeni su materijalni dokazi Tužilaštvu”, kaže Mešić.

Emir Mešić. Foto: BIRN BiH

BIRN BiH je ranije pisao da Tužilaštvo BiH nije duže od godinu dana saslušalo Mešića nakon što je ovoj instituciji dostavio prijavu o nepravilnostima u radu Uprave za indirektno oporezivanje.

Istraživanje BIRN-a BiH pokazalo je da je više od polovine od ukupno 330 miliona maraka, novca prikupljenog za parkiranje na carinskim terminalima u BiH tokom posljednje decenije, završilo je na računima tridesetak privatnih firmi.

Mešićev pravni zastupnik u ovom postupku Edin S. Hodžić navodi da je apsurdno to što se uopšte došlo do ovakve situacije u kojoj se kažnjava onaj ko ukazuje na nepravilnosti i korupciju.

“Smatram da pokretanje disciplinskog postupka protiv osobe koja ima status uzbunjivača ne samo da je suprotno Zakonu o zaštiti uzbunjivača nego i šalje jednu sasvim drugu poruku osobama koje se odluče prijaviti nepravilnosti. Na te nezakonitosti je danas upravo i ukazano na raspravi koja je odložena zbog prikupljanja dodatne dokumentacije”, kaže Hodžić za BIRN BiH.

On napominje i da je ovo svakako prvostepeni postupak, a da će njegov klijent, ukoliko za tim bude bilo potrebe, na kraju tražiti sudsku zaštitu.

Rasprava u centrali UIO-a u Banjaluci je, kao i prethodni put, bila zatvorena za javnost. U ovoj instituciji, ponovo, odbacuju da je pokretanje disciplinskog postupka, nakon što je Mešić upozorio na nepravilnosti u UIO-u, povezano sa njegovom prijavom Tužilaštvu, dobijanjem statusa “zviždača” i istupima u medijima.

“Protiv državnog službenika u Upravi za indirektno oporezivanje Mešić Emira pokrenut je disciplinski postupak dana 27. jula 2020. godine, uslijed postojanja osnovane sumnje da je učinio težu povredu službene dužnosti propisanu odredbama Pravilnika o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih u UIO (…) – iznošenje neistinitih navoda o radu Uprave u javnost, iznošenje neistinitih navoda o menadžmentu Uprave i radnim kolegama, iznošenje neprimjerenih javnih komentara, a naročito komentara i negativnog mišljenja o politici institucija Bosne i Hercegovine i Uprave i ličnih izjava ili mišljenja koja bi se mogla tumačiti kao zvanični komentari”, naveli su u odgovoru za BIRN BiH iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Rasprava po disciplinskom postupku koji je počeo danas biće u Banjaluci nastavljena 8. oktobra.

Vladimir Kovačević