Vijest

Slike mlade srbijanske umjetnice donose priču o srebreničkom genocidu

Slike mlade srbijanske umjetnice donose priču o srebreničkom genocidu

29. Septembra 2020.12:52
29. Septembra 2020.12:52
Slike mlade srbijanske umetnice Jelene Jaćimović nadahnute ličnim svedočenjima osoba koje su preživele genocid u Srebrenici izložene su sinoć u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

This post is also available in: English (English)

Izložba umetničkih dela inspirisanih Srebrenicom, pod nazivom „ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici“ mlade srbijanske umetnice Jelene Jaćimović, otvorena je sinoć u Beogradu.

Ilustratorka i dizajnerka Jelena Jaćimović kaže da joj je inspiracija za ovaj projekat bila priča o Amri Begić Fazlić, ženi koja je preživela genocid u Srebrenici i koja radi u Memorijalnom centru Potočari, a čiji su otac, deda i drugi članovi porodice ubijeni u masakrima koje su počinile srpske snage u julu 1995.

Njene slike su zapravo ilustracije priča o masakrima koje je pronašla u arhivama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, Fonda za humanitarno pravo Srbija, na internetu, u knjigama i medijima.

„Istraživanje arhive koju poseduje Fond za humanitarno pravo i materijala Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju trajalo je nekoliko meseci. Trudila sam se da obuhvatim lične priče, ali i da se edukujem o činjenicama i sudskim procesima”, kaže Jaćimović.

Jaćimović, koja je rođena 1992. godine, bila je dete kada se dogodio genocid u Srebrenici, ali ističe da oseća odgovornost da nešto učini „jer dolazi iz zemlje u kojoj se te priče ne čuju”.

„Mladi u Srbiji, a i okolini, retko i dolaze u kontakt sa pogledima na prošlost van njihovih etnonacionalnih krugova. Ovo je posebno porazno za trajno pomirenje u regionu jer se mladi ne osnažuju da se bore protiv nacionalizma i da povedu proces suočavanja sa prošlošću”, objašnjava ona.

„Utisak je da se, ipak, to može promeniti i nadam se da makar malo na to mogu da utičem ovom izložbom i radovima koji će nastajati u budućnosti”, dodaje Jaćimović.


Jedna od slika sa izložbe „ArchiWar: Priče i sećanja o genocidu u Srebrenici“. Fotografija Jelene Jaćimović.


Fotografija Jelene Jaćimović


Fotografija Jelene Jaćimović


Fotografija Jelene Jaćimović


Fotografija Jelene Jaćimović

Milica Stojanović


This post is also available in: English (English)