Vijesti


Pomoć sigurnim kućama u BiH: “Nasilje u porodici se ne smije tolerisati” 28. Septembra 2020. Vijest Predstavnici Ujedinjenih nacija, Britanske ambasade u Sarajevu i firme “Violeta” potpisali su danas ugovore s predstavnicama osam sigurnih kuća iz Bosne i Hercegovine, čime su im osigurali finansijsku podršku u borbi protiv nasilja koje se u toku pandemije koronavirusa povećalo za 30 posto u odnosu na raniji period.
Naredne sedmice presuda za zločine u Bileći 25. Septembra 2020. Vijest Državni sud će iduće sedmice izreći presudu Borisu Bošnjaku, Milošu Mavraku, Miodragu Grubačiću i Iliju Đajiću, optuženima za zločine počinjene nad zatočenicima u nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći.
Interpol raspisao potjernicu za Mirkom Vrućinićem 25. Septembra 2020. Vijest Interpol je raspisao potjernicu za Mirkom Vrućinićem, kojeg optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta 1992. godine, nakon što je on napustio Bosnu i Hercegovinu krajem augusta, neposredno pred ročište u Sudu BiH na kojem je njegova Odbrana trebala dati završnu riječ.
Utvrditi mehanizam odgovornosti sudija i tužilaca koji ne provode Revidiranu strategiju za ratne zločine 25. Septembra 2020. Vijest Delegacija Evropske unije (EU), Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravile su usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, ali i zatražile uvođenje efikasnog mehanizma za utvrđivanje disciplinske odgovornosti sudija i tužilaca koji ne provode njene strateške ciljeve i mjere.
Nakon pisanja BIRN-a BiH, Državno tužilaštvo saslušalo svjedoke u predmetu o ubistvima u Fojnici 25. Septembra 2020. Vijest Ured za pružanje pravne pomoći pripadnicima braniteljske populacije pri Glavnom vijeću Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine (GV HNS BiH) pozdravio je rad Državnog tužilaštva, koje je, kako je navedeno, konačno poduzelo niz istražnih aktivnosti u cilju otkrivanja počinitelja ubistava Pere Glavočevića i Pere Božića, počinjenih u julu 1993. godine na području Fojnice.
Neosnovane prijave za kršenje policijskog časa 25. Septembra 2020. Vijest Osnovni sud u Prijedoru oslobodio je odgovornosti jednu osobu iz tog grada kojoj je u aprilu ove godine policija Republike Srpske napisala kaznu zbog kršenja policijskog časa, jer kako je zaključeno u presudi nijedan državni organ nije propisao kažnjavanje po tom osnovu.
Miletić: Vještačenje telefona optužene i ostalih 24. Septembra 2020. Suđenje Na obnovljenom suđenju sutkinji Azri Miletić, optuženoj za primanje dara i drugih oblika koristi, vještak informatičke struke ispričao je da je vršio vještačenje dva telefona optužene.
U narednim mjesecima mogućnost povratka bosanskohercegovačkih državljana iz Sirije 24. Septembra 2020. Vijest Porodice bosanskohercegovačkih građana koji se nalaze u kampovima “Al Hol” i “Al Roj” u Siriji su nakon sastanka sa državnim ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem istakle da bi se u narednim mjesecima mogao očekivati povratak jedne grupe.
Mektić i ostali: Procedure usporile realizaciju projekta 24. Septembra 2020. Suđenje Na suđenju za zloupotrebe u Ministarstvu bezbjednosti Bosne i Hercegovine, svjedok Državnog tužilaštva je ispričao kako je realizacija projekta koji je finansirala Evropska unija (EU) prolongirana zbog dugotrajnih procedura.
Glavnoj tužiteljici ponuđeno 11 termina u 15 dana za svjedočenje pred Komisijom o pravosuđu 24. Septembra 2020. Vijest Privremena istražna komisija Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine za utvrđivanje stanja u pravosuđu dala je glavnoj tužiteljici Državnog tužilaštva Gordani Tadić 11 novih termina u roku od 15 dana na kojima bi se trebala pojaviti na saslušanju.