Suđenje

Saznanja o Čauševiću i Sadikoviću dobio od Sedineta Karića

1. Oktobra 2020.14:59
Svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine je na suđenju bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) izjavio kako mu je Sedinet Karić pričao da je davao novac optuženom Kemalu Čauševiću.
Kemal Čaušević. Foto: BIRN BiH

Enes Gonjanin, koji je saslušan putem videolinka iz sudnice Višeg suda u Beogradu, ispričao je da se njegova firma “Alejna” bavila uvozom tekstila i da poznaje Sedineta Karića, jer je određeni period živio u Srebreniku, te da je znao da se i on bavio istim poslom.

Svjedok je kazao da optuženog Anesa Sadikovića poznaje odranije, iz Turske, gdje je živio nekoliko godina, a da ga je poslije toga viđao i u BiH. Poznato mu je, kako je rekao, da je imao agenciju za prevoz putnika, te da mu je otac imao firmu “Eko-san”.

Za optuženog Čauševića je kazao da ga je vidio u samo jednoj prilici.

“Upoznali smo se slučajno u hotelu u Brčkom kada sam sjedio u društvu s prijateljima koji su ga poznavali”, izjavio je svjedok.

Nakon što je negirao da mu je optuženi nudio poslovni odnos, tužilac Dubravko Čampara mu je predočio dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da mu je bilo ponuđeno da kupi dva šlepera cigareta koji su se skladištili negdje u Sarajevu, Gonjanin je rekao: “Nije meni Čaušević ništa nudio, nego ljudi koji su sjedili s njim u društvu.”

Gonjanin je ispričao da mu je Karić kazao kako drži monopol na uvoz tekstila i da se “on pita ko će raditi”, kao i da je Čauševiću uvijek davao novac, “dvije hiljade za kamion, hiljada za kontejner”.

Na pitanje tužioca Čampare da li poznaje Besima Jahića, svjedok je odgovorio potvrdno, dodavši da mu je on govorio kako je išao u Banju Luku na sastanke sa Čauševićem.

“Ali to su njegove riječi, ja to ništa ne znam”, dodao je svjedok.

Tužilac je predočio dio iskaza iz istrage u kojem je naveo da je Besim Jahić sa Sedinetom Karićem išao u Banju Luku, gdje se sastajao sa Čauševićem i Sadikovićem kako bi optuženom davali novac, ali je svjedok to negirao.

“Ja to nisam izjavio, da je Anes davao novac, a za ostalo mi je poznato iz Karićeve i Jahićeve priče”, rekao je svjedok.

U istom iskazu iz 2017. godine navodi se da je Gonjaninu “poznato da je Kemal imao dobre odnose s Perom i da mu je davao novac za nesmetano carinjenje, a da mu je Kemal pomagao finansijski”, što je on i potvrdio na suđenju i kazao da to zna, jer je Fehat Peštalić zvani Pero od njega tražio pozajmicu od 60.000 maraka kako bi vratio dug Čauševiću.

Čaušević, nekadašnji direktor UIO-a, tereti se za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila.

Odgovarajući na unakrsna pitanja Odbrane, Gonjanin je rekao da su mu sva saznanja o Čauševiću poznata od Karića, ali da ih nikada nije vidio zajedno.

Čaušević je ustvrdio da se pozajmica Peštaliću odnosi na period nakon prestanka njegovog mandata direktora i da nema nikakve veze sa UIO-om. Svjedok je potvrdio kako misli da je 2013. Peštalić od njega tražio pozajmicu da vrati dug koji je datirao od prije godinu dana.

Odbrana mu je predočila dio iskaza u kojem je izjavio “da su kružile priče da je Anes davao novac”, a Gonjanin je pojasnio da je to čuo od Karića, kao i da se 95 posto njegovog iskaza zasniva na saznanjima dobijenim od Karića, a pet posto od Jahića.

Na početku ročišta Sudsko vijeće je odbilo prijedlog Odbrane da postupak krene iz početka s obzirom da je od održavanja zadnjeg pretresa prošlo više od 30 dana, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković je kazala kako je Sud dužan provesti postupak bez odugovlačenja i kako bi se strankama omogućilo suđenje u razumnom roku.

Nastavak suđenja je 8. oktobra.

Azra Husarić Omerović