Vijesti


Sud BiH pozdravio usvajanje Revidirane strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina 24. Septembra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je pozdravio usvajanje Revidirane državne strategije za procesuiranje predmeta ratnih zločina, navodeći kako je rješavanje ovih predmeta najvažniji segment za državu i društvo u tranziciji.
Još jedna prilika: Državno tužilaštvo mora rješavati najsloženije predmete ratnih zločina 24. Septembra 2020. Vijest Predstavnici pravosuđa, pravni stručnjaci i udruženja žrtava pozdravljaju usvajanje Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina navodeći za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je na Državnom tužilaštvu odgovornost u procesuiranju najsloženijih predmeta, što do sada nije rađeno efikasno.
Nakon više od dvije godine usvojena Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina 24. Septembra 2020. Vijest Vijeće ministara je na vanrednoj sjednici usvojilo Revidiranu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina iz 2018. godine. “Revidirana strategija za rad na predmetima ratnih zločina je ugledala svjetlo dana“, kazao je državni ministar pravde Josip Grubeša.
Ustavni sud pozvao novinare na korištenje izvještaja o praksi sudova 23. Septembra 2020. Vijest Predsjednik Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i autori publikacije o praksi sudova o pravu na slobodu i sigurnost ličnosti te slobodu izražavanja pozvali su novinare i medije da se koriste publikacijom u kojoj se iznose primjeri sudske prakse o slobodi izražavanja.
sudnica Donesena odluka o izuzeću sutkinje Željke Marenić iz predmeta za zločin u Sarajevu 23. Septembra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je odluku o izuzeću sutkinje Željke Marenić iz postupka koji se vodi protiv Senada Džananovića i Edina Gadže, optuženih za zločine počinjene u sarajevskom naselju Alipašino Polje, jer je u ovom predmetu, kako tvrdi Odbrana, postupala kao istražni sudija.
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Kasupović: Na specijalnim zadacima u Siriji 23. Septembra 2020. Suđenje Na suđenju za pridruživanje stranim vojnim formacijama, zaštićeni svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine izjavio je da je u Siriji viđao optuženog Senada Kasupovića.
Milivoj Petković prebačen u Belgiju na izdržavanje kazne 23. Septembra 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) odlučio je da će Milivoj Petković, bivši čelnik takozvane Herceg-Bosne osuđen na 20 godina zatvora, svoju kaznu služiti u Belgiji, gdje je već i prebačen, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Sud BiH Pokrenut postupak zaštite svjedoka i odgovornosti zbog otkrivanja identiteta u medijima 22. Septembra 2020. Vijest Sud Bosne i Hercegovine je pokrenuo, zajedno sa Državnim tužilaštvom, postupak za dalju zaštitu zaštićenog svjedoka sa suđenja za genocid Srebrenici, čiji identitet su objavili pojedini mediji, kao i za pokretanje krivičnog postupka protiv onih koji su otkrili njegov identitet, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Najavljeni protesti porodica za povratak žena i djece iz sirijskih kampova 22. Septembra 2020. Vijest Protest porodica žena i djece smještenih u kampovima “Al-Hol” i “Al-Roj” u Siriji planirano je da se održi u četvrtak u Sarajevu, kako bi skrenuli pažnju državnih vlasti na njihov povratak u Bosnu i Hercegovinu budući da su uslovi u kojima oni borave jako loši, a informacija o njihovom mogućem povratku nema, navode članovi porodica za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
SIPA lišila slobode povratnika s ukrajinskog ratišta 22. Septembra 2020. Vijest Zbog sumnje da je sudjelovao u oružanim sukobima u Ukrajini, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) slobode je lišila 41-godišnjeg muškarca iz Banje Luke, potvrđeno je iz SIPA-e za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).