Vijesti


Jukić: Zatraženo produženje pritvora 30. Januara 2012. Članak Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još tri mjeseca za Željka Jukića, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen u Prozoru, čemu se Odbrana usprotivila.
Aškraba: Izmijenjena optužnica 30. Januara 2012. Članak Tužilaštvo BiH je Apelacionom vijeću Suda BiH dostavilo izmijenjenu optužnicu protiv Đorđislava Aškrabe, optuženog za zločine počinjene u Kalinoviku.
Lokalno pravosuđe – Salihović i ostali: Otkazan nastavak suđenja 30. Januara 2012. Članak Zbog bolesti optuženog Nedžada Orića, Kantonalni sud u Tuzli je nastavak suđenja za ratni zločin počinjen u Srebreniku otkazao do 27. februara.
Karadžić: Odbijen zahtjev za izbacivanje incidenata 27. Januara 2012. Članak Vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev Radovana Karadžića da se iz njegove optužnice izbace incidenti koje je Haško tužilaštvo odlučilo odstraniti iz optužnice protiv Ratka Mladića, a koji se odnose na kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja u S
Produžen pritvor Rasemi Handanović 27. Januara 2012. Članak Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva i za dva mjeseca produžio pritvor Rasemi Handanović, osumnjičenoj za zločin u Trusini počinjen u aprilu 1993. godine.
Uhapšen Radovan Stanković u Foči 26. Januara 2012. Članak Radovan Stanković uhapšen je u Foči, četiri i po godine nakon što je pobjegao sa odsluženja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ratnih zločina.
Karadžić: Masovna predaja Bošnjaka 26. Januara 2012. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Haagu, ispitivan je Jean-Rene Ruez, koji je od 1995. do 2001. vodio istragu o masovnim ubistvima poslije pada Srebrenice u ruke bosanskih Srba u julu 1995. godine.
Zečević i ostali: Metak u glavu 26. Januara 2012. Članak Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, vještak Tužilaštva BiH je utvrdio da je uzrok smrti četvorice ubijenih prostrjelna rana glave.
Jević i ostali: Tijela pored hangara 26. Januara 2012. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Franc Kos svjedočio je o tome kako je 13. jula 1995. godine bio u Kravici (opština Bratunac), gdje je vidio tijela muškaraca u i oko skladišta.
Ivanović: Čekanje američke dozvole 26. Januara 2012. Članak Na statusnoj konferenciji održanoj na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pojasnilo kako se još uvijek čeka dozvola iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za svjedočenje Richarda Butlera.