Članak

Karadžić: Masovna predaja Bošnjaka

26. Januara 2012.00:00
U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću u Haagu, ispitivan je Jean-Rene Ruez, koji je od 1995. do 2001. vodio istragu o masovnim ubistvima poslije pada Srebrenice u ruke bosanskih Srba u julu 1995. godine.

This post is also available in: English

Na početku svjedočenja, Ruez je rekao da je istragu o Srebrenici započeo 20. jula 1995., razgovarajući sa izbjeglicama u Tuzli, odmah nakon što su mediji izvijestili o nestanku velikog broja bošnjačkih muškaraca.

Ruez je pred sudijama komentarisao satelitske snimke i fotografije načinjene između 11. i 15. jula 1995. godine, na kojima se vide lokacije zatočenja Bošnjaka zarobljenih u okolini Srebrenice i Bratunca, kao i autobusi kojim su ih srpski vojnici odvozili.

Karadžić, u to vrijeme predsjednik Republike Srpske i vrhovni komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca i progon njihovih porodica u danima nakon što je VRS 11. jula 1995. zauzela srebreničku enklavu, koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih nacija (UN).

Tužilaštvo u Haagu stavlja Karadžiću na teret i progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Svjedok je izjavio da je istragom utvrđeno da su žene, djeca, starci i jedan broj muškaraca iz Srebrenice utočište pokušali da potraže u Potočarima, gdje je bila baza UNPROFOR-a. Kolona u kojoj je, prema procjeni svjedoka, bilo do 15.000 muškaraca pokušala je da se šumom probije do Tuzle.

“Približno jednu trećinu činili su pripadnici 28. divizije Armije BiH, koji su bili vojno opremljeni uprkos demilitarizaciji enklave, a ostalo su bili nenaoružani civili”, kazao je Ruez.

Po njegovim riječima, očevici su tokom istrage opisali kako su pripadnici VRS-a u Potočarima razdvojili bošnjačke muškarce od žena i djece i zatvorili ih u “Bijelu kuću”. Materijalnih dokaza o tome, međutim, nije bilo sve dok se snimak zatočenih Bošnjaka nije nakratko pojavio u filmu koji je 13. jula 1995. u Potočarima snimio srpski novinar Zoran Petrović Piroćanac. Taj kadar iz filma u kojem se vide muškarci nagurani na terasu “Bijele kuće”, tužioci su pokazali u sudnici.

“Srpske snage su zarobljenike potom prebacile u Bratunac i zatvorile ih na više lokacija, uključujući i osnovnu školu”, posvjedočio je Ruez prikazujući fotografije tih objekata.

Prema svjedoku, satelitski snimci, koje su Tužilaštvu dostavile vlasti Sjedinjenih Američkih Država (SAD), potvrđuju da su se 12. i 13. jula 1995. Bošnjaci iz kolone koja se probijala ka Tuzli “masovno predavali” srpskim vojnicima. Na jednom od tih snimaka, kako je kazao svjedok, jasno se vide zarobljenici na fudbalskom terenu u Novoj Kasabi, kao i autobusi u neposrednoj blizini.

Nastavak suđenja zakazan je za 27. januar.

R.M.

This post is also available in: English