Članak

Jević i ostali: Tijela pored hangara

26. Januara 2012.00:00
Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Franc Kos svjedočio je o tome kako je 13. jula 1995. godine bio u Kravici (opština Bratunac), gdje je vidio tijela muškaraca u i oko skladišta.

This post is also available in: English

Kos je ispričao da se sa svjedokom Z-1 i Miloradom Pelemišem, komandantom Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), dovezao do Kravice i da su se zaustavili 50 do 100 metara od skladišta.

“Tu su nas čekali neki ljudi u džipovima i rekli da dolje ima mrtvih ljudi. Psovali su. Ja sam krenuo dolje i vidio sam tijela mrtvih od autobusa do hangara. Prišao sam da pogledam unutra i vidio da neko trči na mene. Pobjegao sam nazad i neko je ispalio rafal i rekao mi: ‘Bježi, budalo, poginut ćeš!’”, ispričao je Kos.  

Njemu se, kao pripadniku Desetog diverzantskog odreda u drugom predmetu pred Sudom BiH sudi za učešće u strijeljanju više od 1.000 muškaraca na Branjevu (opština Zvornik).

Kos, koji je došao na poziv Odbrane, naveo je da ne zna koja je jedinica bila pred skladištem u Kravici, ali da pretpostavlja da je bila neka lokalna jedinica.

“Mislim da je bila lokalna jedinica jer su neki jedni druge zvali po imenima, ovi napolju i ovi unutra. (…) Bilo je nekog odvođenja i čuo sam kako govore: ‘Da vidimo ko će koga sad zaklati’”, ispričao je Kos.   

Za učešće u ubistvu oko 1.000 muškaraca bošnjačke nacionalnosti u Kravici, kao i prisilnom preseljenju stanovništva s područja Srebrenice, optuženi su Duško Jević, Mendeljev Đurić, Goran Marković i Neđo Ikonić.

Prema optužnici, Jević je bio komandant Centra za obuku na Jahorini Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), Đurić i Ikonić komandiri četa, a Marković komandir voda.

U nastavku suđenja trebalo je da svjedoči Jean Gagnon, ali je njegovo saslušanje odgođeno zbog nepostojanja tehničkih mogućnosti da se sa kanadskim gradom Montrealom uspostavi video veza, već samo audio veza.

Odbrane su se usprotivile saslušanju ovog svjedoka bez mogućnosti video veze, pa je Tužilaštvo BiH predložilo da se Gagnon pozove da kao svjedok dođe u Sarajevo.      

Nastavak suđenja je 30. januara ove godine.  

M.T.

This post is also available in: English