Vijesti


Albina Terzić: Nagrada za silovanje 8. Decembra 2011. Članak Svjedok Tužilaštva BiH govorio je o seksualnim prijetnjama i zlostavljanjima u kojima je učestvovala optužena Albina Terzić, a koja je vidio ili je za njih čuo dok je bio zatočen u logoru u Odžaku.
Karadžić: Različite okolnosti slučajeva 7. Decembra 2011. Članak Haško tužilaštvo zatražilo je od Vijeća Tribunala u Haagu da odbije zahtjev Radovana Karadžića za odstranjivanje iz optužnice deset incidenata koji se vežu za kampanju granatiranja i snajperskog djelovanja u Sarajevu.
Karadžić: Zatražen zvanični izvještaj o bolesti 7. Decembra 2011. Članak Izvođenje dokaza Haškog tužilaštva o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995. godine na suđenju Radovanu Karadžiću nije nastavljeno zbog bolesti optuženog.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Potvrđena optužnica protiv pet osoba 7. Decembra 2011. Članak Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je optužnicu kojom se Jovica Tadić, Zoran Tadić, Zoran Berga, Željko Babić i Goran Mihajlović terete za zločine nad civilima.
Gazdić: Suđenje zatvoreno za javnost 7. Decembra 2011. Članak Zaštićena svjedokinja Tužilaštva BiH dala je iskaz bez prisustva javnosti na suđenju Jasku Gazdiću, optuženom za zločine na području Foče.
Lokalno pravosuđe – Kecman: Odbijena žalba 7. Decembra 2011. Članak Ustavni sud BiH odbio je žalbu Željka Kecmana, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), podnesenu protiv presude Vrhovnog suda Federacije BiH (FBiH).
Karadžić: Zbog bolesti odgođeno suđenje 5. Decembra 2011. Članak Suđenje Radovanu Karadžiću nije nastavljeno u Haagu zato što se optuženi razbolio, ali je predsjedavajući sudija O-Gon Kwon novo zasjedanje zakazao već za 6. decembar.
Kornjača i ostali: Odvođenje supruga 5. Decembra 2011. Članak Na suđenju trojici optuženih za zločine u Čajniču, svjedokinja Državnog tužilaštva prisjetila se kako su joj komšije srpske nacionalnosti odveli muža u maju 1992. godine, te da ga nikada poslije nije vidjela.
Pronađeni ostaci šest ljudskih tijela 2. Decembra 2011. Članak Na pravoslavnom groblju u Bravnici (općina Jajce) završena je dvodnevna ekshumacija, prilikom koje su pronađeni ostaci šest tijela.
Podignuta optužnica protiv Bašića i Šijka 2. Decembra 2011. Članak Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Muhidina Bašića i Mirsada Šijka za ratni zločin počinjen na području Vareša.