Članak

Aškraba: Izmijenjena optužnica

30. Januara 2012.00:00
Tužilaštvo BiH je Apelacionom vijeću Suda BiH dostavilo izmijenjenu optužnicu protiv Đorđislava Aškrabe, optuženog za zločine počinjene u Kalinoviku.

This post is also available in: English

Munib Halilović, tužilac Državnog tužilaštva, nije obrazlagao izmijenjenu optužnicu jer je Odbrana zatražila dodatno vrijeme kako bi se optuženi Aškraba upoznao s tom optužnicom.

“Moj klijent želi da mu Sudsko vijeće dâ vremena kako bi pročitao izmijenjenu optužnicu”, rekao je Radivoje Lazarević, branilac optuženog Aškrabe.

Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo je prijedlog Odbrane i zakazalo ročište na kojem će se optuženi Aškraba izjasniti o izmijenjenoj optužnici Tužilaštva BiH.

Prema optužnici prije izmjena, Tužilaštvo BiH tereti Aškrabu da je nadzirao logor “Barutni magacin” od aprila 1992. do marta 1993. godine, te bio “svjesni učesnik” udruženog zločinačkog poduhvata usmjerenog protiv Bošnjaka iz Kalinovika.

Aškraba je prvostepenom presudom u decembru 2009. godine oslobođen krivice za zločine u Kalinoviku, ali je Apelaciono vijeće ukinulo tu presudu i naložilo održavanje obnovljenog suđenja.

Optuženom Aškrabi se u prvostepenom postupku sudilo zajedno s Neđom Zeljajom, bivšim komandirom Stanice javne bezbjednosti (SJB) Kalinovik, i Ratkom Bundalom, nekadašnjim komandantom Taktičke grupe (TG) u tom gradu. Apelaciono vijeće Suda BiH je u martu 2011. godine osudilo Zeljaju na 15, a Bundala na 22 godine zatvora zbog zločina u Kalinoviku.

Na ovom ročištu Apelaciono vijeće Suda BiH je iznošenje završne riječi Tužilaštva BiH zakazalo za 13. februar ove godine, nakon što su Odbrana i Optužba naglasile da neće tražiti ponovno izvođenje materijalnih dokaza iz prvostepenog postupka.

Naredno suđenje zakazano je za 13. februar 2012. godine, kada će se optuženi Aškraba izjasniti o izmijenjenoj optužnici, a Tužilaštvo BiH početi sa iznošenjem završne riječi.

S.U.

This post is also available in: English