Članak

Ivanović: Čekanje američke dozvole

26. Januara 2012.00:00
Na statusnoj konferenciji održanoj na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pojasnilo kako se još uvijek čeka dozvola iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za svjedočenje Richarda Butlera.

This post is also available in: English

Dubravko Čampara, tužilac Državnog tužilaštva, kazao je kako je u svakodnevnom kontaktu s Butlerom, koji ima želju da svjedoči videolinkom i dozvolu za to od Ujedinjenih nacija (UN), međutim još uvijek nije dobio odobrenje SAD-a, čiji je državljanin.

“Butler je rekao da je iznimno voljan da svjedoči i on će se nama prilagoditi što se tiče termina. On je kao bivši uposlenik UN-a dobio dozvolu od te institucije, ali još uvijek čeka dozvolu matične zemlje, odnosno Amerike, za svjedočenje. Ne znamo kada će ta dozvola doći, danas ili možda za sedam dana. Čim dobije tu dozvolu, mi ćemo vas obavijestiti da zakažete ročište”, rekao je Čampara.

Ivanovićeva Odbrana kazala je da “cijeni napore Tužilaštva BiH”.

Butler, američki vojni vještak koji je radio za Tužilaštvo pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY), trebao bi biti posljednji svjedok na suđenju Željku Ivanoviću zvanom Arkan, nekadašnjem pripadniku Drugog odreda Specijalne policije Šekovići pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Ivanović je optužen da je učestvovao u sprovođenju kolone Srebreničana od mjesta Sandići do skladišta Zemljoradničke zadruge Kravica (općina Bratunac) u julu 1995. godine, znajući da će biti pogubljeni. Nakon njihovog zatvaranja, prema optužnici, Ivanović je – zajedno sa ostalim pripadnicima Drugog odreda – “stao u polukrug” iz kojeg je otvorena vatra na zarobljenike u skladištu.

Ivanović se u pritvoru nalazi od marta 2009., a suđenje mu je počelo u augustu te godine.

Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da se nada da će Butler biti saslušan uskoro s obzirom da Sud “mora voditi računa o pravima optuženog, koji se sve vrijeme čekanja nalazi u pritvoru”.

Nastavak suđenja zakazan je za 9. februar ove godine.

D.Dž.

This post is also available in: English