Vijesti


Mladić: Početak suđenja 14. maja 16. Februara 2012. Članak Vijeće Haškog tribunala odredilo je da će suđenje Ratku Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), početi 14. maja ove godine izvođenjem uvodnih riječi.
Karadžić: Zločin uzrokovan mržnjom 16. Februara 2012. Članak Optuženi Radovan Karadžić na suđenju u Haagu tvrdi da su zločini nad srebreničkim Bošnjacima, koje su u julu 1995. počinile srpske snage, bili uzrokovani “ogromnom mržnjom, ne samo iz tog rata i iz Drugog svjetskog rata nego iz svih mogućih ratova”.
Tajne optužnice uvreda žrtvama 16. Februara 2012. Članak Odluku o nedostupnosti optužnica kao javnih dokumenta žrtve smatraju sramotnom i uvredljivom, dok su predstavnici nevladinih organizacija iz regiona rekli kako će ova odluka onemogućiti praćenje sudskih postupaka.
Lokalno pravosuđe – Pudić: Negiranje krivice 15. Februara 2012. Članak Branko Pudić, optuženi za zločine nad civilima u logoru Luka u Brčkom, negirao je krivicu pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta.
Lokalno pravosuđe – Ostojić: Odgođeno suđenje 15. Februara 2012. Članak Suđenje Zariju Ostojiću, optuženom za zločine počinjene u logoru Sušica u blizini Vlasenice, odgođeno je jer Sudska policija nije pronašla svjedoka Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu na adresi na kojoj je prijavljen.
Optužnice Tužilaštva BiH postale tajne 15. Februara 2012. Članak Optužnice Tužilaštva BiH više nisu dostupne kao javni dokumenti i niko ih, osim stranaka u postupku, ne može dobiti zbog odluke Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH, potvrdio je Boris Grubešić, portparol ove institucije.
Karadžić: Građani nisu znali za ubistva u Srebrenici 10. Februara 2012. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću, svjedok Tužilaštva Milenko Katanić izjavio je da mu je u julu 1995. civilni komesar za Srebrenicu Miroslav Deronjić rekao da je pukovnik Vojske Republike Srpske (VRS) Ljubiša Beara došao u Bratunac da traži mjesta za zatočen
Memić i ostali: Zarobljeni vojnici 10. Februara 2012. Članak Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH rekao je da ne zna gdje su bili optuženi Zulfikar Ališpago i Nihad Bojadžić kada je dio Specijalnog odreda za posebne namjene stigao u Parsoviće, odakle su krenuli
Karadžić: Ubistva nisu bila glasine 9. Februara 2012. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, bivši predsjednik gradske vlade u Bratuncu Srbislav Davidović ustvrdio je da je za masovno ubistvo Bošnjaka u selu Kravica počinjeno 13. jula 1995. saznao sutradan i da su mu istog dana dvojica srpskih oficira zatraž
Karadžić: Optuženi potpisao Direktivu 7 9. Februara 2012. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu svjedočila je njegova saradnica Mira Mihajlović, koja je potvrdila autentičnost protokola i dnevnika koje je vodila o njegovim susretima i telefonskim razgovorima u periodu od 1993. do 1996. godine, a koji su u posjed