Članak

Zečević i ostali: Metak u glavu

26. Januara 2012.00:00
Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, vještak Tužilaštva BiH je utvrdio da je uzrok smrti četvorice ubijenih prostrjelna rana glave.

This post is also available in: English

Iznoseći nalaz i mišljenje, vještak medicinske struke Nermin Sarajlić je rekao da kod tri žrtve nije mogao odrediti prezican uzrok smrti jer nedostaju određene kosti, a kod jedne žrtve meko tkivo.

Vještak je pojasnio da su kod dvije žrtve utvrđene povrede glave, dok je kod jednog ubijenog projektil ili eksplozivna naprava dovela do povrede organa, ali kod njih nije mogao odrediti uzrok smrti.

“Kod Seada Bešića je utvrđena prostrjelna povreda glave, što je i uzrok njegove smrti. Moguće da je ubijen iz pištolja”, rekao je vještak Sarajlić.

On je dao iskaz na suđenju Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Petru Čivčiću, Marinku Ljepoji i Branku Topoli, koji su optuženi za zločin na Korićanskim stijenama. Optuženima je na teret stavljeno učešće u pratnji konvoja s preko 1.000 civila koji je 21. augusta 1992. godine iz Prijedora išao prema Travniku, te u izdvajanju i ubistvima oko 200 muškaraca.

U optužnici se navodi da je Čivčić bio komandir Prvog odjeljenja Interventnog voda Stanice javne bezbjednosti (SJB) Prijedor, Zečević, Ljepoja i Knežević pripadnici voda, dok je Topola bio pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i stražar u logoru Trnopolje.

Vještak Sarajlić je rekao da je DNK analiza pokazala da je sedam ubijenih bilo u dobi između 25 i 60 godina. Za petoricu ubijenih, vještak je kazao da su utvrđene povrede nastale projektilom, te da su kod sviju utvrđeni prijelomi kostiju.

Branioci optuženih nisu imali pitanja za vještaka.

Nastavak suđenja zakazan je za 2. februar 2012. godine, kada je planirano ispitivanje vještakinje Eve Klonowske.

A.J.

This post is also available in: English