Članak

Uhapšen Radovan Stanković u Foči

26. Januara 2012.13:36
Radovan Stanković uhapšen je u Foči, četiri i po godine nakon što je pobjegao sa odsluženja 20-godišnje zatvorske kazne na koju je osuđen zbog ratnih zločina.

This post is also available in: English

“Stanković je uhapšen danas (subota, 21. januar) u 15:45 od strane jedinice za podršku Policijske stanice Foča na osnovu dojave građana da se nalazi u porodičnom stanu u Foči”, potvrdila je Mirna Šoja, portparolka policije Republike Srpske.

On je saslušan i u večernjim satima bi trebalo da bude u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Foči, odakle je 25. maja 2007. godine pobjegao.

Šoja je navela da je Stanković pokušao da pruži otpor i pobjegne, ali ga je policija uhapsila nedaleko od stana u kojem je bio.

Sud BiH je proglasio Stankovića krivim da je, kao pripadnik Miljevinskog bataljona u sastavu Fočanske taktičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u porobljavanju, mučenju, silovanju i ubijanju civila bošnjačke nacionalnosti 1992. i 1993. godine.

On je prvi optuženi za ratne zločine kojeg je Haški tribunal ustupio na procesuiranje BiH.

Sud BiH je pravosnažno osudio Ranka Stankovića na dvije godine zatvora zbog pomaganja bratu Radovanu Stankoviću pri bjekstvu.

Odlukom Apelacionog vijeća, ukinuta je presuda kojom su sedmorica zaposlenika fočanskog zatvora oslobođena krivice za ovo bjekstvo i određeno je novo suđenje.

Stanković je pravosnažnom presudom Suda BiH osuđen zato što je bio jedan od organizatora i nadzornika u takozvanoj “Karaman kući” u Foči, koja je služila kao zatočenički centar za žene, djevojke i djevojčice, a koju su srpski vojnici zvali “Javna kuća”.

Prema presudi Suda BiH, u “Karaman kući” je u periodu od aprila do oktobra 1992. bilo zatočeno devet djevojčica i djevojaka, u dobi od 12 do 24 godine. Sve su, smatra Sud, fizički i psihički zlostavljane, te redovno silovane na razne načine, dok je sam Stanković odgovoran za silovanje tri žene.

Nakon bjekstva Stankovića iz fočanskog zatvora, postojale su sumnje da se nalazi u Srbiji, čije državljanstvo posjeduje, a koje je dobio tokom boravka u pritvoru Haškog tribunala.

Marija Taušan


This post is also available in: English