Vijesti


Zečević i ostali: Metak u glavu 26. Januara 2012. Članak Na suđenju za zločin na Korićanskim stijenama, vještak Tužilaštva BiH je utvrdio da je uzrok smrti četvorice ubijenih prostrjelna rana glave.
Jević i ostali: Tijela pored hangara 26. Januara 2012. Članak Na suđenju četvorici optuženih za genocid u Srebrenici, Franc Kos svjedočio je o tome kako je 13. jula 1995. godine bio u Kravici (opština Bratunac), gdje je vidio tijela muškaraca u i oko skladišta.
Ivanović: Čekanje američke dozvole 26. Januara 2012. Članak Na statusnoj konferenciji održanoj na suđenju Željku Ivanoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, Tužilaštvo BiH je pojasnilo kako se još uvijek čeka dozvola iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za svjedočenje Richarda Butlera.
Određen pritvor Miroslavu Krajišniku 26. Januara 2012. Članak Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor bivšem komandantu Koševske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) osumnjičenom za zločine u Sarajevu.
Kuvelja: Uskoro dokazni postupak Odbrane 25. Januara 2012. Članak Odbrana Božidara Kuvelje, optuženog za genocid u Srebrenici, na statusnoj konferenciji u Sudu BiH najavila je saslušanje četiri svjedoka i optuženog, te uvođenje 56 materijalnih dokaza. Dokazni postupak Odbrane trebao bi započeti u februaru.
Radovan Stanković u samici 24. Januara 2012. Članak Radovan Stanković je, nakon hapšenja 21. januara ove godine, zatvoren u samicu Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) u Foči, potvrdio je za BIRN – Justice Report Mustafa Bisić, pomoćnik ministra za izdržavanje kaznenih sankcija u Ministarstvu pravde BiH.
Perić i ostali: Odvođenje komšinice 24. Januara 2012. Članak Na suđenju za zločine u Kalinoviku, zaštićena svjedokinja Odbrane kazala je da je saznala kako optuženi Predrag Terzić nije učestvovao u hapšenju Šerife Hadžić u junu 1992. godine u selu Mjehovina (općina Kalinovik).
Nešković i Ilić: Haške zaštitne mjere 24. Januara 2012. Članak Suđenje Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločine u Srebrenici, odgođeno je zbog utvrđivanja mjera zaštite koje je svjedok što je trebao svjedočiti na ovom suđenju imao u Haagu.
Marjanović: Posljednji razgovor sa ocem 24. Januara 2012. Članak Svjedočeći u korist Zorana Marjanovića, optuženog za zločine na području Rogatice, Ibro Bajić je kazao da je posljednji put oca Nurku Bajića vidio kada se u junu 1992. godine s porodicom vraćao iz Žepe u selo Babljak (općina Rogatica).
Aškraba: Prebijanje i odvođenje zarobljenika 23. Januara 2012. Članak Na obnovljenom suđenju Đorđislavu Aškrabi, svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je u ljeto 1992. godine bio prisutan u logoru “Barutni magacin” u Kalinoviku kada su njemu nepoznati vojnici izveli bošnjačke zarobljenike, pretukli ih i odveli u nepoznatom smjeru.