Članak

Produžen pritvor Rasemi Handanović

27. Januara 2012.00:00
Sud BiH je prihvatio prijedlog Državnog tužilaštva i za dva mjeseca produžio pritvor Rasemi Handanović, osumnjičenoj za zločin u Trusini počinjen u aprilu 1993. godine.

This post is also available in: English

Handanović, prema odluci Suda BiH, ostat će u pritvoru zbog opasnosti da bi na slobodi mogla uticati na svjedoke i stupiti u kontakt sa saizvršiocima, kao i da bi mogla pobjeći iz BiH.

Vesna Budimir, tužiteljica Tužilaštva BiH, na ročištu na kojem je iznesen prijedlog za produženje pritvora rekla je da u naredna dva mjeseca planira saslušati oko 15 svjedoka, te podignuti optužnicu.

Osumnjičena Handanović je iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) izručena BiH u decembru prošle godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Handanović, bivšu pripadnicu Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), Državno tužilaštvo sumnjiči za učešće u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine.

U napadu je, smatra Tužilaštvo BiH, ubijeno 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se prethodno predali, te je ranjeno više osoba, među kojima je bilo dvoje djece.

Tužilaštvo BiH smatra da je osumnjičena Handanović lično sudjelovala u strijeljanju tri vojnika i tri civila.

A.J.

This post is also available in: English