Članak

Jukić: Zatraženo produženje pritvora

30. Januara 2012.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora za još tri mjeseca za Željka Jukića, optuženog za zločin protiv čovječnosti počinjen u Prozoru, čemu se Odbrana usprotivila.

This post is also available in: English

Sanja Jukić, tužiteljka Tužilaštva BiH, na ročištu za razmatranje produženja pritvora kazala je da optuženi, uz državljanstvo BiH, posjeduje i hrvatsko državljanstvo, te da postoji realna opasnost od njegovog bjekstva.

Tužiteljka je naglasila i da bi, boraveći na slobodi, Jukić mogao da utiče na svjedoke, koji uglavnom žive u Prozoru, odakle je i sam optuženi.

“Željko Jukić je do samog hapšenja imao stalni posao u Dubrovniku, sa urednom prijavom mjesta boravka u istom gradu. Sa državljanstvom Republike Hrvatske vrlo lako bi mogao da pobjegne iz BiH”, objasnila je tužiteljka, dodavši da su razlozi za pritvor u ovom slučaju “jasni i osnovani”.

Jukić, bivši pripadnik brigade “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), optužen je da je od jula do septembra 1993., sa drugim pripadnicima HVO-a i Hrvatske vojske (HV), učestvovao u progonu bošnjačkih civila, ubistvima, kao i prisilnim nestancima.

U optužnici se navodi da je Jukić 6. jula 1993. godine, zajedno sa grupom pripadnika HVO-a, učestvovao u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo sela Duge (opština Prozor), kada je ubio jednog 73-godišnjeg starca, kojeg je zatekao ispred porodične kuće.

Takođe, Državno tužilaštvo smatra da je Jukić sredinom jula 1993., s drugim pripadnicima HVO-a, učestvovao i u transportu više stotina zarobljenika iz Prozora u logor Dretelj u Čapljini, te da je 3. augusta 1993. godine, sa Vinkom Papkom i još jednim pripadnikom HVO-a, došao u prostorije Srednjoškolskog centra u Prozoru, nakon čega su odvedena petorica zarobljenika na smetljište “Duška kosa”, od kada im se gubi svaki trag.

Jukić je optužen i da je 28. augusta 1993. prisiljavao bošnjačke civile da napuste selo Lapsunj (opština Prozor), te je učestvovao u nestanku Kerima Terzića, čije tijelo do danas nije pronađeno.

Zlatko Milović, branilac optuženog istakao je da se razlozi Tužilaštva za produženje pritvora baziraju isključivo na pretpostavkama, te da Tužilaštvo svojim obrazloženjem nije dokazalo da će optuženi Jukić pobjeći, ili na bilo koji način uticati na svjedoke.

“Časni sude, da je moj branjenik htio, on se nikada nije morao pojaviti u BiH. Zaboravljamo činjenicu da optuženi u Prozoru ima suprugu i troje maloljetne djece, te da mu namjera nikada nije bila da ode iz zemlje”, naglasio je Milović, dodavši da će optuženi kao jamstvo da neće pobjeći založiti porodičnu kuću, te pristati na kućni pritvor tokom suđenja.

Tužilaštvo BiH se usprotivilo ovom prijedlogu, i naglasilo da je jedino saglasno sa mjerom određivanja pritvora.

Jukić je uhapšen početkom novembra 2011. godine, od kada se nalazi u pritvoru.

Sud BiH će odluku o produženju pritvora donijeti naknadno.

D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English