Vijesti


Sljedeće sedmice optuženi za zločine u Sanskom Mostu svjedoči u svoju korist 15. Novembra 2019. Članak Pred Sudom Bosne i Hercegovine naredne sedmice će svjedočenje u svoju korist započeti Mirko Vrućinić, optužen za zločine počinjene na području Sanskog Mosta.
Bivši pripadnici VRS-a osuđeni za ubistva zatvorenika 15. Novembra 2019. Članak Viši sud u Beogradu osudio je bivše pripadnike Vojske Republike Srpske (VRS) za ubistva 11 civila u zatvoru u Bosanskoj Krupi.
Dvojici bivših pripadnika Vojne policije VRS-a po 12 godina zatvora 15. Novembra 2019. Članak Sud u Beogradu osudio je dvojicu bivših pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) za ubistva počinjena na području Ključa u Bosni i Hercegovini.
Milan Macura oslobođen optužbi za terorizam 15. Novembra 2019. Članak Milan Macura, stomatološki tehničar iz Banje Luke, nakon ponovljenog suđenja pred Okružnim sudom u Banjoj Luci oslobođen je optužbi za terorizam.
Hodžić u SAD-u osuđen na osam godina zatvora zbog slanja novca u Siriju 15. Novembra 2019. Članak Ramiz Zijad Hodžić zvani Siki, porijeklom iz BiH, nastanjen u Saint Louisu, osuđen je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na osam godina zatvora zbog pružanja materijalne podrške teroristima.
Vlado Adamović tvrdi da ne može biti svjedok na suđenju Azri Miletić 14. Novembra 2019. Članak Na ponovljenom suđenju zbog primanja dara i drugih oblika koristi, svjedok Vlado Adamović je rekao kako se dogovorio s Azrom Miletić da joj bude branilac u slučaju “nezakonitog prisluškivanja”.
Suđenje Čauševiću i Sadikoviću neće se voditi iznova 14. Novembra 2019. Članak Suđenje Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), i Anesu Sadikoviću neće se voditi iznova, već se krivični postupak nastavlja, odlučilo je Vijeće Državnog suda.
Dosije FHP: Srbija slala izbjeglice iz Hrvatske i BiH na ratište 13. Novembra 2019. Članak U novom dosijeu Fonda za humanitarno pravo (FHP) kaže se da je tokom ratova devedesetih u Srbiji uhapšeno na hiljade srpskih izbjeglica, koje su potom mobilisane i vraćane na područja sukoba.
Zbog vrijeđanja poslanika Narodne skupštine RS-a pokrenut disciplinski postupak 13. Novembra 2019. Članak Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak pokrenuo je disciplinski postupak protiv uposlenika Miroslava Vujičića zbog objave na društvenoj mreži u kojoj je vrijeđao poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS), saopćeno je iz ovog ministarstva.
Protestno okupljanje na Kapiji: “Ubili ste našu djecu, ubili ste dio nas” 13. Novembra 2019. Nakon što je prošle sedmice u beogradskom Medija centru “Odbrana” promovisana knjiga Ilije Brankovića “Tuzlanska ‘Kapija’ – režirana tragedija”, danas je na trgu Kapija u Tuzli, u organizaciji Vijeća mladih Grada Tuzla, održano protestno okupljanje, koje su podržali brojni građani i mladi ovog grada.