Vijesti


Stević u Ukrajinu otišao da “piše pjesme i miri zavađeni narod” 12. Novembra 2019. Članak Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Gavrilu Steviću, optuženom za odlazak na ratište u Ukrajini, nije mogao odgovoriti na pitanja da li je i gdje vidio optuženog u uniformi i s oružjem jer bi ga to moglo izložiti krivičnom gonjenju.
Ramiz Halilović tužio BiH za više od 100.000 KM za naknadu štete 12. Novembra 2019. Članak Ramiz Halilović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen na području Kladnja, tužio je Bosnu i Hercegovinu radi naknade materijalne i nematerijalne štete veće od 100.000 konvertibilnih maraka (KM).
U Banjaluci završeno ponovljeno suđenje za terorizam, presuda 15. novembra 12. Novembra 2019. Članak Milanu Macuri, optuženom za terorizam, danas je u Okružnom sudu u Banjaluci završeno ponovljeno suđenje iznošenjem završnih riječi.
MUP RS-a podnio novi izvještaj protiv Zulfikara Ališpage za ratni zločin 12. Novembra 2019. Članak Državnom tužilaštvu je iz Policijske uprave Trebinje dostavljena dopuna izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv Zulfikara Ališpage i Nezima Halilovića, osumnjičenih za zločine nad srpskim i hrvatskim civilima na području Konjica tokom 1992. i 1993.
Poziv porodicama stradalih Srebreničana da pohrane ratne predmete 11. Novembra 2019. Članak Memorijalni centar Srebrenica-Potočari uputio je javni poziv preživjelim, porodicama i srodnicima žrtava genocida i stradanja na području Srebrenice da pohrane na čuvanje predmete iz ratnog perioda, uz poruku da njihove priče “ne smiju ostati neispričane”.
Novak Đukić i dalje zvanično nesposoban za suđenje 11. Novembra 2019. Članak Viši sud u Beogradu još od aprila čeka rezultate medicinskog vještačenja kako bi se utvrdilo da li je Novak Đukić, ratni komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske (VRS), u mogućnosti pojaviti se u sudnici, što je ponovo dovelo do odlaganja dugotrajnog postupka u ovom predmetu, saznaje Balkanska istraživačka mreža (BIRN).
Jovici Stanišiću produžen boravak na slobodi 8. Novembra 2019. Članak Mehanizam za međunarodne krivične sudove (MMKS) je uslovno puštanje na slobodu iz pritvora produžio za Jovicu Stanišića do aprila 2020. godine jer je bivši šef Službe državne bezbjednosti (SDB) Srbije, kome se sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, i dalje bolestan.
Sastanak o borbi protiv korupcije bez sarajevskog Tužilaštva 8. Novembra 2019. Članak Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu nije prisustvovalo početku saradnje Vlade Kantona Sarajevo i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za jačanje kapaciteta za borbu protiv korupcije, što je, prema riječima kantonalne ministrice pravde, poslalo “lošu sliku o spremnosti za hvatanjem u koštac sa problemom korupcije”.
Oslobađajuća presuda Lijanovićima nakon visokih kazni 8. Novembra 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda BiH oslobodilo je Jerka Ivankovića Lijanovića i još osam optuženih za finansijski kriminal u okviru organizovane kriminalne grupe.
Naredne sedmice presuda za zločine kod Srebrenice 8. Novembra 2019. Članak Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine izreći će u petak, 15. novembra, drugostepenu presudu Slavku Milovanoviću zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog u selu Rešagići kod Srebrenice.