Članak

Dvojici bivših pripadnika Vojne policije VRS-a po 12 godina zatvora

15. Novembra 2019.16:51
Sud u Beogradu osudio je dvojicu bivših pripadnika Vojne policije Vojske Republike Srpske (VRS) za ubistva počinjena na području Ključa u Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English

Apelacioni sud u Beogradu osudio je Dragana Bajića i Marka Paukovića, bivše pripadnike Vojne policije VRS-a, na po 12 godina zatvora zbog ubistava civila bošnjačke nacionalnosti u oktobru 1992. u selu Kamičak u opštini Ključ.

Ova trećestepena odluka donijeta je 29. oktobra, ali je na stranici Suda objavljena tek u srijedu, 13. novembra. Presuda je konačna i na nju se ne može uložiti žalba.

Prema presudi, Bajić i Pauković su 10. oktobra 1992. godine ubili pet civila – Hasana Rahića, Minku Jusić, Muniru Hotić, Đemilu Behar  i Safetu Behar.

Sud je kao otežavajuće okolnosti uzeo u obzir činjenicu da su žrtve uglavnom žene, kao i jedno dijete, i da su to bila “nezaštićena lica koja nisu doprinijela ovakvom ponašanju okrivljenih, niti su kod njih mogla izazvati osjećaj ugroženosti”.

U vrijeme zločina Bajić je imao 21, a Pauković 24 godine.

Bajića i Paukovića je Viši sud u Beogradu dva puta oslobodio krivice.

Prva oslobađajuća presuda donijeta je u decembru 2017., ali je Apelacioni sud poslao slučaj na ponovno suđenje u junu 2018. godine.

Druga oslobađajuća presuda izrečena je u decembru 2018. godine. Međutim, Apelacioni sud je, nakon ponovnog razmatranja presude, optužene proglasio krivima.

This post is also available in: English