Članak

Suđenje Čauševiću i Sadikoviću neće se voditi iznova

14. Novembra 2019.11:49
Suđenje Kemalu Čauševiću, bivšem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), i Anesu Sadikoviću neće se voditi iznova, već se krivični postupak nastavlja, odlučilo je Vijeće Državnog suda.

S obzirom da je od održavanja posljednjeg ročišta u ovom predmetu proteklo više od 30 dana, predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković je pitala stranke u postupku da li su saglasne da se suđenje nastavi, na što je Čaušević odgovorio da nije, a isto je ponovila i Sadikovićeva Odbrana.

Sud je nakon pauze donio odluku da se suđenje neće voditi iznova i da će se nastaviti s glavnim pretresom, jer, kako je obrazložila sutkinja Ćuković, stavovi optuženih predstavljaju samo odugovlačenje krivičnog postupka i onemogućavanje prava na suđenje u razumnom roku.

Vijeće je navelo da je probijanje roka krivica Čauševića, koji nije pristupio na posljednja dva ročišta i koji je najprije navodio da ima privatnih obaveza, a potom je dostavljena dokumentacija o njegovoj hospitalizaciji i otpusno pismo iz bolnice.

“S obzirom na činjenicu da iz otpusnog pisma nije bilo vidljivo da optuženi treba da miruje, Sud je izvršio provjeru i utvrdio da Čaušević može da prati suđenje uz pauze”, kazala je sutkinja Ćuković.

Dženan Musemić, svjedok Sadikovićeve Odbrane, ispričao je da je ranije bio stručni saradnik u Regionalnom centru UIO-a u Tuzli i da su mu nazivi firmi “Eko San” i “Janus” poznati nakon što se bivši direktor obratio da mu se iz svih segmenata dostavi dokumentacija za više pravnih lica kojima je utvrđivana carinska vrijednost.

Zbog uvrđivanja carinske vrijednosti, rekao je svjedok, vodili su se upravni postupci po zahtjevu uvoznika, a službi u kojoj je tad radio, više instance su se obraćale za stručno mišljenje iz priložene dokumentacije.

“Grupi za carinsko-upravni postupak smo dostavljali mišljenje. Koliko se sjećam, u svakom slučaju smo potvrđivali ono što je uradila carinska ispostava”, kazao je svjedok, koji je negirao da je dobijao molbe ili naredbe da se s “Janusom” i “Eko Sanom” postupa drugačije u odnosu na druge firme.

Optužnica tereti Čauševića za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Sadikovića za davanje dara pri uvozu tekstila.

Nastavak suđenja je 28. novembra.

Haris Rovčanin