Protestno okupljanje na Kapiji: “Ubili ste našu djecu, ubili ste dio nas”

13. Novembra 2019.17:42
Nakon što je prošle sedmice u beogradskom Medija centru “Odbrana” promovisana knjiga Ilije Brankovića “Tuzlanska ‘Kapija’ – režirana tragedija”, danas je na trgu Kapija u Tuzli, u organizaciji Vijeća mladih Grada Tuzla, održano protestno okupljanje, koje su podržali brojni građani i mladi ovog grada.

This post is also available in: English (English)

“Najgora je spoznaja kako je knjiga koja na najgrublji način omalovažava najveći ratni zločin u historiji Tuzle dobila direktnu podršku Vlade Srbije, odnosno Ministarstva odbrane Srbije”, rekao je Adi Selman, član Upravnog odbora Vijeća mladih Grada Tuzla.

Predsjednica Vijeća mladih Asja Dizdarević kazala je da knjiga “Tuzlanska ‘Kapija’ – režirana tragedija” nije ništa drugo do “režirana historija” i kako oni nisu i ne žele prešutjeti na takve udare u najbolniju tačku Tuzle, gdje je stradala 71 mlada osoba. Ona je navela kako “nema prostora, opravdanja, razloga niti alibija da iko, a pogotovo da iko iz Srbije, režira historiju i tako kreira novu tragediju”.

“Dan mladosti je kod nas dan žalosti. Zločinac koji je osuđen – slobodan je. Garant njegove slobode je Srbija, a Srbija je zemlja koja je podržala knjigu koja negira nas i našu bol”, rekla je Dizdarević.

Ona je kazala da okupljeni zahtijevaju od Srbije da pokaže jasnu i nedvojbenu namjeru za izgradnju društva mira i tolerancije, te pozivaju i Bosnu i Hercegovinu “da konačno počne štititi žrtve, ne prešućujući ono što mora biti izrečeno naglas”.

“Mi ćemo poslije skupa – vi ste nam svjedoci – poslati protestno pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i šefici Vlade Ani Brnabić u kojem ćemo ih pozvati da naprave prvi korak ka suživotu, miru, zajedničkom i dobrosusjedskom životu, a danas s ovog mjesta bh. vlasti pitamo šta će oni uraditi”, rekla je Dizdarević.

U Domu vojske u Beogradu je 5. novembra promovirana knjiga Ilije Brankovića “Tuzlanska ‘Kapija’ – režirana tragedija”, u kojoj se tvrdi da Vojska Republike Srpske (VRS) nije granatirala grad, već da je eksplodirala naprava koju je neko postavio na Kapiju.

Novak Đukić je pred Sudom BiH proglašen krivim da je, kao komandant Taktičke grupe “Ozren” VRS-a, 25. maja 1995. naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu, usljed čega je došlo do masakra na Kapiji, kada je ubijeno više od 70 osoba.

Potjernica za Đukićem raspisana je u oktobru 2014. jer se nije odazvao pozivu za izvršenje kazne, nakon čega je od Srbije zatraženo preuzimanje presude, a Viši sud u Beogradu je nekoliko puta odgađao ročište na kojem je trebalo biti razmatrano preuzimanje izvršenja 20-godišnje zatvorske kazne.

Predsjednik Udruženja “25. maj – Kapija” Tuzla Edin Hurić istakao je kako ne zna zašto se ovo dešava, da Vučić s jedne strane pruža bratsku ruku pomirenja i saradnje, a s druge strane otvoreno finansira negiranje zločina.

“Novak Đukić je osuđen na osnovu materijalnih dokaza iznesenih na Sudu Bosne i Hercegovine. On je dobio minornu kaznu za obim zločina, mi smo i to prihvatili, a on je krivicom Bosne i Hercegovine van dometa pravde ove države”, kazao je Hurić.

Majka poginulog Alema Hidanovića, koji je u trenutku tragedije imao 15 godina, rekla je da se ježi od izgovorenih laži koje je čula i da ne zna šta da kaže na njih, nego samo moli institucije kako Bosne i Hercegovine, tako i Srbije, da se ne ogluše na ovakve stvari.

“Ubili ste našu djecu, ubili ste dio nas, dio nas je ostao. Mi ne znamo dokle ćemo trajati, a dok budemo trajali, ne damo da se šire laži”, navela je Zineta Hidanović.

Vijeće mladih Grada Tuzla će nakon događaja poslati zvanični dopis srbijanskoj premijerki Ani Brnabić i predsjedniku Aleksandru Vučiću u kojem će biti zatraženo da se Srbija zvanično ogradi od promocije knjige i u cilju promocije pravde, antifašizma, pomirenja i dobrosusjedskih odnosa isporuči Novaka Đukića Bosni i Hercegovini.

Azra Husarić


This post is also available in: English (English)